• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Szkoda, że zabrakło w Roco odrobinę kreatywności. Mogli wypuścić Husrza w malowaniu biało-czerwonym Euro 2012. Powiem szczerze, że nieśmiało na to liczyłem...
Akurat czym jak czym, ale "kreatywnością" się tu Roco popisało. "Kreatywnością" nieistniejących bytów.
[DOUBLEPOST=1484167457,1484166665][/DOUBLEPOST]
Czerwony Falns - brakujące ogniwo do niebieskich i niebiesko-żółtych talbotów. Cysterna również mi się podoba. Napis KVG jest zbędny moim zdaniem,ale Roco liczy na większą sprzedaż dzięki niemu na rynku niemeckim ;)
Tiak, brakujące ogniwo to Falns typu 436V, 440V, 441V czy 449V. Ale nie ma co narzekać, Tillig jako Falnsy, robi DRowski odpowiedniki WAPów, a nawet TRIX się też kiedyś podczepił z Fal'em DB.
Cysterna to jeszcze większe SF. Jak 12groszy napisał - co to ma być ??? Może otworzymy wątek, jaki polski typ najbardziej przypomina ta cysterna czy Falns.
I niestety Rs też nie jest poprawny, o ile wiem. Rs 412Z na wózkach Y25 były tylko w prototypie, jeśli nie w projekcie. Więc planiści Roco tu też się popisali.
Tak się kończy samodzielna tfurczość projektowa obcych firm.
Pozostaje mieć nadzieję, że się namyślą i wrócą do sprawdzonego projektanta, przy nowościach na 2 połowę roku.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
277 0 0
Ten Rumun wygląda dziwnie, bo jak zauważył na innym forum kolega @nohab źle jest zrobione czoło. Popatrzcie na narożnikowe okno - powinno być zaokrąglone (czyli bardziej zachodzić na czoło), a jest bardziej na burcie. Stąd, tak dziwnie wygląda.

L

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
73 2 0
Dziwny jakiś ten rumun:) boczne oznaczenia na pudle za wysoko powinny być na środku ciemnozielonego pasa :) brak tabliczki producenta pod oknem maszynisty,pierścień na górze wentylatora jakby trochę za gruby:)ale mimo tych błędów
dobrze że pojawiła się jakaś alternatywa dla trudno dostępnych modeli Tilliga.

Ostatnio edytowane:

zember

Aktywny użytkownik
Reakcje
39 0 0
Ciekawostki ze strony roco:

węglarka 2-osiowa OPW na ich stronie już dostępna:
weglarka-2-osiowa.jpg

Zestaw dwóch eanosów PKP cargo tak jak był planowany, tak jest (w lipcu):
weglarki-zestaw.jpg

Ale dodatkowo pojedynczy EANOS też jest planowany do wznowienia wcześniej w marcu!
weglarka-4-osiowa.jpg

Oraz platforma RES jest także planowana do wznowienia w lipcu 2017:

platforma.jpg

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 1 0
Tak patrzę i patrzę na te rocowskie modele i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to wcale nie są modele dla nas, lecz dla Niemców. Obie lokomotywy jeżdżą po Niemczech, tak samo pewnie jeździły węglarki i cysterna. To są po prostu modele na rynek niemiecki w polskim malowaniu i tak to niestety należy traktować. A że nie są zgodne z oryginałem? A który przeciętny niemiecki nabywca to stwierdzi? Sarkastycznie do tego podchodzę, ale chyba naprawdę się nie ma co tu zbytnio łudzić.

Przypomina mi się też odwieczna dyskusja co jest bardziej zbierane - czy IV epoka, czy te nowsze jak VI i końcówka V-ej... Widać, że Roco ma zdecydowany pogląd na tą sprawę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 51
Tabor 154