Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ten Gagarin to niby epoka IV/V a tymczasem zamiast żółtego ma czoło zielone i listwę ozdobną... Wygląda jak 985 z Krzyża (Roco 72700) ale rzuca się w oczy przydział wymalowany na białym prostokącie. ST44-650 stacjonował od Bytomia przez Tarnowskie Góry, Zamość, Dęblin aż po Lublin, gdzie 18 grudnia 1998 r. został skreślony z inwentarza. Jako posiadacz ST44-985, który przegapił ST44-199 wolałbym jednak coś z żółtym czołem.
Husarz super, chociaż wolałbym np. polskiego husarza zamiast tego jakże "tolerancyjnego". Wagon Hbbillns też bardzo mnie cieszy, choć nie znalazłem w necie zdjęć wagonu który odpowiadał by wizualizacji. Ogólnie jeśli chodzi o wagony towarowe to Roco powinno robić zestawy po 3-4 wagony.
Zacytowałem sam siebie, bo zakiełkowało we mnie ziarno niepokoju: w prospekcie Roco ST44-650 jest opisana jako epoka IV-V, a na przełomie tych epok lokomotywa powinna mieć żółte czoła! Mam nadzieję, że zdjęcie jest OK a tylko opis błędny, a nie odwrotnie.
Zacytowałem sam siebie, bo zakiełkowało we mnie ziarno niepokoju: w prospekcie Roco ST44-650 jest opisana jako epoka IV-V, a na przełomie tych epok lokomotywa powinna mieć żółte czoła! Mam nadzieję, że zdjęcie jest OK a tylko opis błędny, a nie odwrotnie.
Pytanie wg. jakiej normy dotyczącej epok Roco oznacza modele.
Wg. europejskiej NEM 800 IV epoka trwa do 1990, ale od 1985 zaczyna się V, więc lata 1985-1990 to w DE okres przejściowy między IV i V epoką. W PL żółte czoła formalnie wprowadzono 21 lipca 1988 roku (po tym wypadku https://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_ciężarówki_wojskowej_pod_Bytomiem_Odrzańskim), co nie oznacza oczywiście, że następnego dnia wszystkie lokomotywy jeździły z żółtymi czołami, pewnie wdrożenie tej decyzji trwało kilka tygodni.
Co do samej wizualizacji - moim zdaniem wygląd przedstawia malowanie niemalże fabryczne - z aluminiową ozdobną listwą podokienną etc - i wygląda na to, że będzie bez żółtego czoła (co mnie cieszy).
Husarz super, chociaż wolałbym np. polskiego husarza zamiast tego jakże "tolerancyjnego". Wagon Hbbillns też bardzo mnie cieszy, choć nie znalazłem w necie zdjęć wagonu który odpowiadał by wizualizacji. Ogólnie jeśli chodzi o wagony towarowe to Roco powinno robić zestawy po 3-4 wagony.
Szkoda, że Roco nie pomyślało o Husarzach z EURO 2012....w szczególności w barwach Polski i ze stadionami Wrocław, Poznań, Gdańsk i Warszawa. Jak dla mnie to byłby hit
Może i ten, ale skąd się wziął Roco ten ciemno brązowy dach? Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo wagon jako taki odnalazłem, chodziło mi dokładnie o taki (malowanie) jak na wizualizacji Roco.
A tak jeszcze w temacie Husarza to ciekawe czy pokuszą się o poprawne dźwięki dla tej lokomotywy ?