Trochę uzupełnię informację
Rivarossi HRS6386
Rivarossi HRS6387
Rivarossi HRS6388
Rivarossi HRS6389
Otrzymałem dziś informację w warszawskim sklepie Loko-Model ( jako informację sprawdzoną i pewną , potwierdzoną w SK-Model ) że :
POWYŻSZE WAGONY PKP FIRMY RIVAROSSI NIE UKAŻĄ SIĘ W TYM ROKU.
Powód : kłopoty finansowe producenta spowodowane słabą sprzedażą modeli na rynku niemieckim i UE.
Tylko nie piszcie - co poniektórzy słabo zorientowanie w arkanach handlowych - Drodzy Koledzy, że "
ale przecież K23 doskonale sprzedałby się w Polsce".
To wiemy ! "Żebysię" sprzedały.
Wiedzieć domyślnie natomiast musimy że taką sytuację trzeba odczytać że :
... tzw "producent" a tak naprawdę dystrybutor-właściciel marki... zalega z płatnościami u producenta za wcześniejszą produkcję + ewentualnie
nie odbiera ( nie płaci ) za zalegające modele.
Tak jak się stało z jednym z krajowych dystrybutorów-właścicieli marki.
Jak przewidywałem 2016 rok okazał się przełomowym rokiem w produkcji modeli PKP
... na placu boju pozostało praktycznie tylko Piko.
Piko szykuje sporą gamę modeli lokomotyw ( rysowana aktualnie ET22 ),wagonów motorowych oraz wagonów polskiej konstrukcji i to zarówno osobowych jak i towarowych ( na pewno Gags )
Będzie jak za waszego "ukochanego" PRL-u : " Kolejki Elektryczne Piko ". Nadwiślański Bantustan będzie swoistym kondominium handlowym Piko.
Swoistym rodzynkiem więc jest ex Oppeln PKP firmy Brawa - limitowana edycja dla Loko- Model który ukazał się- jak doniósł już jeden z Kolegów - przed kilkoma godzinami.
Reasumując : dla biedniejszych miłośników PKP ( mówię w tym momencie także o sobie ) : ...można wypiąć 4 litery na zaawansowane fototrawionki / fototrawionki z żywicą polskiego taboru .
PS ... Przypominam Kolegom z Krakowa że śmietniki przy kompleksie biurowców przy Alei Armii Krajowej są moim obszarem eksploracyjnym - aktualnie finasują mi ET41.
Ponadto Ostrzegam ! geriatryków warszawskich przed wchodzeniem na obszar Cmentarza Ewangelicko-Augsburskiego...tu akurat odbywam nazwijmy to - "romantyczne" wieczorno-nocne spacery.