Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Fajnie jeździ.... ale ten gwizd przy ruszaniu jest jakiś inny niż naszego. Mi słoń na ucho nadepnął czy rzeczywiście?
[DOUBLEPOST=1467831707,1467830090][/DOUBLEPOST]
Wyjmij je z obudowy, uformuj delikatnie palcami i włóż z powrotem. Plastik z którego są zrobione jest z domieszką gumy, także ciężko jest je złamać. Niestety jest to wada wszystkich Rocowskich lokomotyw Siemensa ES64U4.
W ST44 zrobili je (przy drzwiach) z metalu z tego co wiem i tam nie ma tego problemu. Mogli i tu. No ale jest jak jest.... niestety.
Mogliby dawać metalowe we wszystkich lokomotywach - przynajmniej przy drzwiach. Metalowe byłyby nie tylko trwalsze ale i lepiej by wyglądały (cieńsze przy jednocześnie większej wytrzymałości). Metal to jednak metal, a nie jakiś gumo-plastik fantastik. Niby tylko barierka, ale fakt, że jest powyginana psuje nieco ogólny ogląd w końcu fajnego modelu.
W ST44 zrobili je (przy drzwiach) z metalu z tego co wiem i tam nie ma tego problemu. Mogli i tu. No ale jest jak jest.... niestety.
Mogliby dawać metalowe we wszystkich lokomotywach - przynajmniej przy drzwiach. Metalowe byłyby nie tylko trwalsze ale i lepiej by wyglądały (cieńsze przy jednocześnie większej wytrzymałości). Metal to jednak metal, a nie jakiś gumo-plastik fantastik. Niby tylko barierka, ale fakt, że jest powyginana psuje nieco ogólny ogląd w końcu fajnego modelu.
Na chwilę obecną postanowiłem, że powyciągam wszystkie poręcze i na tydzień pozostawię je wybrzuszone w drugą stronę, może się odkształcą, ale skoro mówisz, że to plastik z domieszką gumy, to musiałoby to trwać chyba z pół roku
Ale czekam na jakiś pomysł od Ciebie.
Tylko że w prawdziwej ST44 poręcze są z rury, więc w modelu wystarczy to zrobić z drucika stalowego, a w Husarzu w oryginale jest to płaskownik, a zatem jeśli ma to udawać oryginał, to nie może być z drucika.
Przypuszczam, że rozstaw otworów pod poręcze w obudowie, może być o ułamek milimetra mniejszy niż rozstaw sworzni montażowych na poręczy, co powoduje po zamontowaniu ich wyboczenie.
A gdyby między zamontowną poręcz i budę włożyć na noc coś cieniutkiego, ale na tyle grubego, żeby odkształciło poręcz w odpowiednią stronę?
Ewentualnie minimalnie rozwiercić otwory mocowania poręczy...
Tylko że w prawdziwej ST44 poręcze są z rury, więc w modelu wystarczy to zrobić z drucika stalowego, a w Husarzu w oryginale jest to płaskownik, a zatem jeśli ma to udawać oryginał, to nie może być z drucika. Zobacz załącznik 401236
Przypuszczam, że rozstaw otworów pod poręcze w obudowie, może być o ułamek milimetra mniejszy niż rozstaw sworzni montażowych na poręczy, co powoduje po zamontowaniu ich wyboczenie.
I co to da, nawet jak się uda? Że będą się nienaturalnie wybrzuszać na zewnątrz? A wystarczyłoby je dotknąć, i zaraz by się z powrotem wygięły do wewnątrz.
Może być jeszcze inna przyczyna. Te poręcze na końcach są odgięte. Jeśli te zagięcia trwale nieznacznie zmieniły swój kąt, to może to również powodować wybrzuszenie, a jednocześnie może tłumaczyć powód dla którego zawsze w jednym kierunku się wybrzuszają.
Dzisiaj dotarł do mnie model wagonu 23K Fleischmanna. Co tu dużo pisać, niezła przemalowanka. Ze swej strony, poprosił bym do kompletu kolejną przemalowankę- ''sklejkowca'' 23K.
Pytanie do posiadaczy Husarza-Landryny. Czy u was też światłowód bądź dioda górnego reflektora oświetla kabinę maszynisty? Czy tylko mnie trafił się taki egzemplarz? Widoczne jest to dość wyraźnie w ciemności.
Pytanie do posiadaczy Husarza-Landryny. Czy u was też światłowód bądź dioda górnego reflektora oświetla kabinę maszynisty? Czy tylko mnie trafił się taki egzemplarz? Widoczne jest to dość wyraźnie w ciemności.
A ja się przyłączę z pytaniem, czy w Waszych modelach też prawe światło białe jest wyraźnie słabsze od lewego. Sprawdzałem dziś przy odbiorze cztery modele i każdy świecił tak samo nierówno.