• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
L-a-t-a temu !
Analizowano ten problem w Wilczycy Ks.wychodząc z tych samych założeń : ilości osi odbierających prąd : cztery ...sześć ! ...a nawet osiem !! czyli osiem ...a nawet dwanaście punktów odbierających prąd...
No cóż z Roco jak z atrakcyjną dziwką .Ładna,zgrabna i chciałoby się ją mieć... ale dziwka...pali,pije i...
Gdzie są technolodzy produkcji w Roco ?
Jak można produkować modele które nie jeżdżą ?
Tzw modele defiladowe jak kol.z Gdańska słusznie nazwał lokomotywy Roco.

Dłubanie, czyszczenie i nawet dziwki pieprzenie ...w Gagarinach ! ( nie powiem - ciężka odmiana sex klimatów ) czego dokonywał konsekwentnie kol.Garcia Ramirez ; " mam dosyć (...)pieprzenia "
Nawet ją czyścił ( pewnie pod prysznicem a może szlauchem )...nic nie dało. Bo dziwka to dziwka...napije się i idzie pod latarnie.
Ale każda dziwka ceni dobra materialne -zresztą to jest powód dla którego jest dziwką... i tu jest klucz do rozwiązania.
I trzeba przyznać że nasza dziwka jest wyjątkowo skromna...ba ! ma skromniejsze wymagania od niejednej dziewczyny czy żony...
Wcale nie kocha się w złocie jak większość kobiet , ani w srebrze jak mniejszość - a to już kilkakrotnie taniej.
Więc nie trzeba ją ozłocić ani osrebrzyć...nasza dziwka jest wręcz ascetką...
Ją wystarczy poniklować ! ... ewentualnie nawet posrebrzyć ( może łatwiej o usługę )

....zbieracze...zbieracze ... trzeba poniklować...

Tak jak od prawie 100 lat nikluje zbieracze w swoich lokomotywach Fleischmann...a nie nikluje od 50-ciu Roco...
Wtedy wystarczy już tylko od czasu oczyścić koła i końcówki zbieraczy denaturatem...

Dlaczego technolodzy Roco widząc jeżdżące niemal bezusterkowo najmniejsze serie parowozów Fleischamanna nie dokonują fabrycznego niklowania zbieraczy ?
Tylko pozostawiają goły mosiądz czy miedź ? Śniedziejącą nawet gdy lokomotywy stoją nie jeżdżone w gablocie ?
Niestety do dziś nie znamy odpowiedzi...

trochę w tym racji i jest ..ale faktem też jest to, że gagriny BR120 w barwach DB pracują o niebo lepiej jak ST44 PKP... nawet jakby plastyk jest inny co daje się zauważyć przy zmywaniu powłoki farby w czasie konwersji. Czyżby inny model na rynek rodzimy a inny na rynek polski ??

siódemka

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
20 0 0
Czy ktoś odkrył miejsce przyklejenia małych białych poręczy w Eanosach od Roco? Przykleiłem koła hamulcowe, podesty i długie poręcze i nie wiem co mam zrobić z tymi krótkimi :<

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Jeśli chodzi o ST44-650 to dowiedziałem się bezpośrednio w sklepie, że /chodzi o zamówienia w modelmanii/ - modele (dla osób które zamówiły wczesniej) powinny być dostępne w przyszłym tygodniu. Obewcnie model ma w tym sklepie status - "czeka na wznowienie produkcji" - ale dotyczy on bieżących zamówień.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
ffox wiedziałem, że odzew będzie z Twojej strony, bo wiem jak czekasz na ten model. Ja już wcześniej pytałem, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Czy wiadomo coś z wagonami od Robo? To są wagony na które czekam chyba naj bardziej.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Czekam, czekam :)
A co do modeli Robo to ja niestety nic nie wiem.
Czerwone "jedynki" miały być w styczniu, a mamy już czerwiec.
Na chwilę obecną trzeba pamięć o nich wypełnić jakimiś innymi modelami.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Chciałem się zapytać, czy w zakupionym właśnie Res-ie PKP od Roco (76981), firma dała na pewno dobre "zderzaki"? Nie powinny być stare tulejowe? Bo są zamontowane coś a'la współczesne tzw kamax-y, gdzie tarcza zderzaka wraz z tuleją zamiast tradycyjnie chować się w pochwie przytwierdzonej do czołownicy, jest szersza i to ona jest razem z tarczą zderzakową pochwą całego bufora. Słowem- wydaje mi się że model ma fabrycznie zbyt współczesny model zderzaków.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Bardzo możliwe, że tak jest.
ST44 cierpi na ten sam problem, więc po prostu forma jest przystosowana do jednego rodzaju zderzaków.

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Co do wagonów ROBO to problem chyba jest z zejściem poprzednich wypustów w zasadzie wszędzie są jeszcze dostępne i hmm chyba ROBO ma bardziej lukratywne zajęcia ( projekty modeli pokazowych ) niż pchanie pieniędzy w kolejne malowania których znowu pójdzie 100 sztuk a reszta będzie zagęszczać rynek.

Wagony jednak są piękne i sam chętnie dokupiłbym coś do składu IC

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
No i trochę tego nie rozumiem.
Wagony ACME w podobnej cenie jak i wykonaniu schodzą na pniu.
I tu się właśnie zgodzę, ale nie wiemy też jak jest. Ja osobiście nie znam ilości jaka została wydana tych dwóch firm. Chrobrego kupiłem i jestem bardzo zadowolony, ale każdy z nas wie, że to była jakaś limitowana wersja. A ile wyszło wagonów Robo? Musiało sporo skoro w każdym sklepie są dostępne. Stawiałbym raczej na za dużą ilość wyprodukowanych wagonów, ale jak jest to może się wypowie ROBO?! Dużo tu osób czeka na dalsze wypusty.

Reakcje
47 0 0
Acme oferuje wiekszą różnorodność typów wagonów. W każdym zestawie sa dwa a nawet trzy rożne modele, a do drastycznie podnosi atrakcyjność zakupu.

Robo wyszedł ryzykownie z tylko jednym pudłem i to moim zdaniem ogranicza popyt, ile w końcu może być "1" w składzie. Gdyby od razu wyszło też pudło "2" klasy, to jestem przekonany, że nakład wyprzedałby się już dawno.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 209