• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2016

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
Może chodzi o to by sklepy mogły dawać duże zniżki, żeby ludzi ogłupiać że robią dobry interes kupując tą cysternę za 200zł?
Podobnie węglarki Eas zawsze koło ~60 kosztowały, a tu o połowę drożej.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
283 45 10
Ja sądzę że dział marketingu nie zdążył przerobić tej broszurki. Albo też w PIKO mają bałagan i się nie zorientowali.
W wersje że tak ma być, że ta "malowanka" ma tyle kosztować, naprawdę wierzyć nie chcę.
Ja również nie mogę uwierzyć że ostatnio nie trafiłem w lotto. A patrząc na ofertę to trzeba się przerzucić na wagony niskoburtowe, różnica między wysokim a niskim na poziomie 35,00 pln jest zastanawiająca. Dlaczego on jest tak tani?:D Pewnie nikt w firmie nie położył go na wadze i dlatego cena jest tak niska.;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
W ogóle ta ulotka to jest jakaś nie teges. Pokazana jest lokomotywa EU45-205 jaka była nowością rok temu, a do tego obecnie kosztuje ponad 100 złotych drożej niż rok temu. To jest bardzo duża podwyżka ceny.

Czy Piko podnosi drastycznie ceny wszędzie, czy tylko w Polsce po rozstaniu z SK-Model? Bo dotychczas dużą zaletą ich modeli była właśnie niska cena, powodująca, że niezłe modele za naprawdę dobre pieniądze kupowali ludzie jacy na co dzień tego nie robią. Zapewne tylko dzięki temu, że cena przyciągała.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
W ogóle ta ulotka to jest jakaś nie teges. Pokazana jest lokomotywa EU45-205 jaka była nowością rok temu, a do tego obecnie kosztuje ponad 100 złotych drożej niż rok temu. To jest bardzo duża podwyżka ceny.
Siódemki też za 669zł, co przy różnicy 30zł wobec Schliesenmodelle wypada na korzyść dla tej drugiej firmy (chyba wszyscy dobrze wiedzą, jaka jest różnica w jakości wykonania).

Czy Piko podnosi drastycznie ceny wszędzie, czy tylko w Polsce po rozstaniu z SK-Model? Bo dotychczas dużą zaletą ich modeli była właśnie niska cena, powodująca, że niezłe modele za naprawdę dobre pieniądze kupowali ludzie jacy na co dzień tego nie robią. Zapewne tylko dzięki temu, że cena przyciągała.
Na profilu PIKO Polska wrzuciło w komentarzu taką odpowiedź:
Sugerowane ceny PIKO są takie same we wszystkich krajach i postrzegane są jako bardzo atrakcyjne. Polskie pensje odstają od zachodnich. To fakt. Inaczej patrzylibyśmy na temat gdyby miesięcznie zarabiało się 6 czy 10 tysięcy PLN...
Jestem ciekaw, czy faktycznie jako atrakcyjna cena jest postrzegane około 40 Euro za model z malowanymi burtami?

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
70 9 2
W reynaulds.com kolo chicago,pikowskie loki pkp maja ceny,oczywiscie tak dla porownania od $138.50 za stonki,a za SU45 po $141.17 .Za EU07 jest cena $158.33 a za ET41 $276.89. Wiec w sumie duzo sie nie roznia.Pytanie tylko jak dlugo trzeba czekac na loka od Piko bo nie wiadomo czy sa na stanie,ale zawsze mozna sie zapytac w sklepie.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
790 87 8
W reynaulds.com kolo chicago,pikowskie loki pkp maja ceny,oczywiscie tak dla porownania od $138.50 za stonki,a za SU45 po $141.17 .Za EU07 jest cena $158.33 a za ET41 $276.89. Wiec w sumie duzo sie nie roznia.Pytanie tylko jak dlugo trzeba czekac na loka od Piko bo nie wiadomo czy sa na stanie,ale zawsze mozna sie zapytac w sklepie.
U Rey-a można było dostać lepszą cenę przy wcześniejszym zamówieniu. No i jeśli nie jesteś z Illinois, nie płacisz podatku, który teoretycznie zapłacisz u siebie. W praktyce, może nie.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.519 112 11
Po częstych waszych uwagach na temat modeli, dopatrywania się małych szczegółów pomyślałem, że pewnie przesadzacie, ale jak zobaczyłem ten wagon na wyrazistym zdjęciu to...!!!! Nie jest to warte 10zł!
Wagon kupią nieliczni nieświadomi /za pieniądze za jakie jest obecnie w sprzedaży/. Część sklepów wycofała go z ofert na prośbe PIKO, ale większość i tak sprzedaje nadal za dziwną cenę (np: http://taniekolejki.istore.pl/pl/p/Wagon-towarowy-kryty-Gbkks-tx-PKP-Ep.V,-Piko-58724/23084152 ) i niestety moja ulubiona modelmania też. W chwili gdy to pisze wagon stoi tam po 168zł. Kwestia uczciwej przeceny to kwestia czasu. Chyba, że jakis sklep chce aby im zardzewiał na półce, bo nawet te 139zł w "tanich kolejkach" to i tak o wiele za dużo.
Panowie to jest "kriegswagon", wersja uproszczona bez niepotrzebnych dodatkow. Idealnie pasuje do Ty2:podstepny:

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.501 18 0
W sumie wykonałem z kitów Modeli około 20 tych wagonów. Właściwości jezdne mają dobre. Te które robiłem miały kinematykę sprzęgu, nad którą trzeba było popracować by działała prawidłowo. W linku jest wpisane, że mają gniazdo na wózku, tego rozwiązania nie znam. Może zostało zastąpione nie zawsze prawidłowo działającym rozwiązaniem kinematyki.

B

bobby74

Gość
Czy takie Res'y mogły wozić w latach osiemdziesiątych Fiaciki 126p?
Brekina planuje coś w temacie "maluch", chętnie bym takie przygarnął, tylko brak mi koncepcji z czym je ożenić... :)
image.jpeg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.087 387 20
Czy takie Res'y mogły wozić w latach osiemdziesiątych Fiaciki 126p?
Brekina planuje coś w temacie "maluch", chętnie bym takie przygarnął, tylko brak mi koncepcji z czym je ożenić... :)
Zobacz załącznik 395145
Maluszki zawsze możesz postawić na parkingu przy dworcu. Takimi platformami to ich nie przewozili. Jeżeli jechały koleją to na dwupoziomowych lohrach do przewozu samochodów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 209