Udało mi się za to zrobić kilka fotek Y-ów Herisa. W krótkiej rozmowie z przedstawicielami formy podzieliłem się z nimi swoimi wątpliwościami dotyczącymi umieszczenia prądnic oraz oznaczenia serii. Jeśli chodzi o to drugie, to moim zdaniem oznaczenie serii powinno być symetrycznie, na środku (pod literą "K" PKP), a nie przesunięte na prawo. Z prądnicami sprawa jest bardziej złożona i tu nie mam zdecydowanego poglądu. Na większość zdjęć jest tak, że patrząc z boku wagonu, prądnica jest na lewym wózku, od środka wagonu (wał napędowy wznosi się od lewego łożyska w prawo, do prądnicy umieszczonej koło prawego łożyska osiowego. Tak jest też na zdjęciach zamieszczonych w ulotce Herisa. Natomiast w modelu Herisa jest odwrotnie, prądnica jest na prawym wózku i jest skierowana w lewo. Przejrzałem jednak sporo zdjęć (także tu, na forum) i na niektórych starszych fotkach widziałem umieszczenie prądnicy takie, jak w modelu Herisa. Jak być powinno w wypadku egzemplarzy, odwzorowanych w modelach, niestety, nie wiem. W teraz moje fotki, niestety, było tam bardzo ciemno i nawet obróbka zdjęć w komputerze nie dała za dobrych wyników.