• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Pewnie dlatego, że najlepiej ze wszystkich stonek się sprzedała i prawie każdy kolekcjoner ją ma w swoich zbiorach.
Ale pytanie nie dotyczyło tego, czy jakiś model sprzedał się dobrze, czy źle, tylko: czy można połączyć modelu tej lokomotywy z modelami wagonów PCC, DB Schenker i PTK Zabrze ?
A tak zupełnie na marginesie, zastanawiam się skąd bierze się wśród (potencjalnych klientów) taka "troska" o to, czy "coś " się komuś sprzedało, czy się nie sprzedało?
Normalnie nie jest to zmartwieniem klienta. Jeśli ktoś chce coś mieć, to kupuje, jeśli nie chce, to oczywiście nie kupuje i tyle.
A może chodzi po prostu oto, że... im gorzej tym lepiej ? ;)
Powyższy wpis zdaje się niestety potwierdzać to, co podejrzewam, a szkoda...

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.203 98 2
Proponowałbym ze swojej strony powrócić do tematu i korzystając z okazji chciałbym się zapytać, kiedy wspomniane modele pojawią się w sprzedaży/i w jakiej ilości?

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
186 27 0
Chodzi o to, że jeżeli ktoś już i tak wywołał wilka z lasu, to lepiej potraktować temat z przymrużeniem oka. Każdy przeciętnie inteligentny użytkownik forum i tak się domyśla dlaczego jest tak a nie inaczej.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
To ja pozwolę sobie odwrócić pytanie: dlaczego "jarosławska stonka" nie może byc "dedykowana" akurat do tych wagonów ?
Nie chodziło mi o to że nie może tylko o podstawę takiego stanu rzeczy. Wszystkie stonki są jakoś skorelowane z np. zestawami Bhp. Jaki fakt przemawia za tym aby kupić "tą" stonkę do "tych" wagonów bo jest to z jakiegoś powodu komplet? Bo jeśli mam wydać w sumie ponad 1000zł to chciałbym mieć podstawową wiedzę na temat relacji jaka występuje pomiędzy wagonami a lokiem.

A tak na marginesie dobrze rozpoznałem serię wagonu, a mianowicie F554W produkcji belgijskiej? Jeśli tak to nie liczył bym szybko na typowo polskie Eaosy.

Ostatnio edytowane:

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
A tak zupełnie na marginesie, zastanawiam się skąd bierze się wśród (potencjalnych klientów) taka "troska" o to, czy "coś " się komuś sprzedało, czy się nie sprzedało?
Normalnie nie jest to zmartwieniem klienta. Jeśli ktoś chce coś mieć, to kupuje, jeśli nie chce, to oczywiście nie kupuje i tyle.
Ja to widzę jednak inaczej, jeśli mnie nie interesuje dany model wolę żeby się dobrze sprzedał, bo sukces komercyjny mnie nieinteresującego modelu zwiększa szanse na model, który mnie akurat może interesować. Nikt nikomu nie życzy żeby źródełko stonek nagle wyschło, nikt nikomu nie życzy porażki a tego typu insynuacje że ktoś się interesuje tylko dla tego że go cieszy że coś nie wyszło są co najmniej dziwne.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Chodzi o to, że jeżeli ktoś już i tak wywołał wilka z lasu, to lepiej potraktować temat z przymrużeniem oka. Każdy przeciętnie inteligentny użytkownik forum i tak się domyśla dlaczego jest tak a nie inaczej.
To prawda, ale każdy tzw. "przeciętnie inteligentny użytkownik forum" nie musi być złośliwy i bez żadnych podtekstów może zadać sobie pytanie, czy lokomotywa SM42-2633 (tzw. "przemysłowa") może rzeczywiście występować razem z w/w wagonami, czy też jest to wykluczone ?
Nie czuję się ekspertem w tej kwestii, ale myślę, że są osoby na tym forum, które mogą to w sposób jednoznaczny rozstrzygnąć.
[DOUBLEPOST=1431033216][/DOUBLEPOST]
Ja to widzę jednak inaczej, jeśli mnie nie interesuje dany model wolę żeby się dobrze sprzedał, bo sukces komercyjny mnie nieinteresującego modelu zwiększa szanse na model, który mnie akurat może interesować. Nikt nikomu nie życzy żeby źródełko stonek nagle wyschło, nikt nikomu nie życzy porażki a tego typu insynuacje że ktoś się interesuje tylko dla tego że go cieszy że coś nie wyszło są co najmniej dziwne.
NIestety, ale nie przekonał mnie Pan ;).

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
a może chodzi o to,że niekomercyjny model Huty pójdze na przemalowanie w odpowiednie barwy DB,PTK i PCC,czyli potrzebne będą 3 stonki tylko problem w tym czy inne nr wagonów wyjdą...

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
a może chodzi o to,że niekomercyjny model Huty pójdze na przemalowanie w odpowiednie barwy DB,PTK i PCC,czyli potrzebne będą 3 stonki tylko problem w tym czy inne nr wagonów wyjdą...
Nie, nie o to chodzi, tym bardziej, że model "stonki" Piko nie nadaje się na model SM42 w malowaniu DB Schenker (zupełnie inne nadwozie), ani na przemalowanie na SM42 w barwach PTK Zabrze (niestety trzeci reflektor) itd.
Nie będzie też chyba problemu z kolejnymi wagonami w malowaniu DB Schenker, PTK Zabrze i PCC, ponieważ jest ich w sumie aż sześć (co się nie zdarza często u innych producentów) i w dodatku biorąc pod uwagę fakt, że wszystkie te wagony mogą jeździć razem...
Wystarczy (moim zadaniem) jakakolwiek zwykła, zielona, przemysłowa SM42 (np. SM42-2633 jako jedna z wielu) i wzystko będzie w porządku.

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie wiem czy dobrze zrozumiałem,czy Pan zrozumiał też...Czy możliwe będzie skompletowanie min 6 wagonów z innymi nr nie zależnie jednego przewoznika?6db,6ptk,6pcc?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
To prawda, ale każdy tzw. "przeciętnie inteligentny użytkownik forum" nie musi być złośliwy i bez żadnych podtekstów może zadać sobie pytanie, czy lokomotywa SM42-2633 (tzw. "przemysłowa") może rzeczywiście występować razem z w/w wagonami, czy też jest to wykluczone ?
Nie czuję się ekspertem w tej kwestii, ale myślę, że są osoby na tym forum, które mogą to w sposób jednoznaczny rozstrzygnąć.
[DOUBLEPOST=1431033216][/DOUBLEPOST]
NIestety, ale nie przekonał mnie Pan ;).
Panie Krzysztofie Drogi! Tutaj wchodzi w grę jedynie żelazna logika, czy plajta modelu coś da modelarzowi/kolekcjonerowi? Nie! Czy sukces komercyjny modelu, który może akurat go nie interesował niesie ze sobą dla niego coś pozytywnego? Oczywiście!
Nie szukał bym teorii spiskowych w pytaniach o los modelu w takim czy innym malowaniu, po prostu jest to irracjonalne.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
nie wiem czy dobrze zrozumiałem,czy Pan zrozumiał też...Czy możliwe będzie skompletowanie min 6 wagonów z innymi nr nie zależnie jednego przewoznika?6db,6ptk,6pcc?
No nie, tego akurat nie zrozumiałem :). Czegoś takiego nie zna po prostu współczesny modelarski (producencki) rynek.
A jak Pan myśli, czy coś takiego byłoby możliwe...? ;)

Panie Krzysztofie Drogi! Tutaj wchodzi w grę jedynie żelazna logika, czy plajta modelu coś da modelarzowi/kolekcjonerowi? Nie! Czy sukces komercyjny modelu, który może akurat go nie interesował niesie ze sobą dla niego coś pozytywnego? Oczywiście!
Nie szukał bym teorii spiskowych w pytaniach o los modelu w takim czy innym malowaniu, po prostu jest to irracjonalne.
Z różnych powodów byłem i jestem wyznawcą "żelaznej logiki", ale ponieważ "tkwię" w tej branży już od 25 lat, wiem że nie obowiązują w niej (niestety !) tylko zasady zdrowej logiki. W grę wchodzi wiele innych elementów, które ja (z racji doświadczenia), z biegeiem lat nauczyłem się czytać między wierszami.
Dajmy jednak spokój tej dyskusji. Najważniejsze, żeby modele polskich wagonów i lokomotyw sprzedawały się jak najlepiej, czego wszyscy powinniśmy sobie wzajemnie życzyć.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
No nie, tego akurat nie zrozumiałem :). Czegoś takiego nie zna po prostu współczesny modelarski (producencki) rynek.

Z różnych powodów byłem i jestem wyznawcą "żelaznej logiki", ale ponieważ "tkwię" w tej branży już od 25 lat, wiem że nie obowiązują w niej (niestety !) tylko zasady zdrowej logiki. W grę wchodzi wiele innych elementów, które ja (z racji doświadczenia), z biegeiem lat nauczyłem się czytać między wierszami.
przypomina to trochę pewien kawał o myśleniu kobiet i mężczyzn...
Dajmy jednak spokój tej dyskusji. Najważniejsze, żeby modele polskich wagonów i lokomotyw sprzedawały się jak najlepiej, czego wszyscy powinniśmy sobie wzajemnie życzyć.
Dokładnie! Gdyż im lepszy sukces komercyjny tym większe szanse iż doczekamy się większej ilości modeli.

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
to nie przytyk...
A dlaczego nie,skoro inni producenci wydają po kilka wagonów tego samego typu z innymi nr to czemu nie postąpić i w tym przypadku

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
to nie przytyk...
A dlaczego nie,skoro inni producenci wydają po kilka wagonów tego samego typu z innymi nr to czemu nie postąpić i w tym przypadku
Myślę, że w tym przypadku producent postąpił właśnie tak, czyli wydał równocześnie aż 10(!) wagonów tego samego typu w różnych malowaniach i z różnymi numerami:
- Rali Polska - 4 numery (dwa różne sposoby oznakowania),
- DB Schenker - 2 różne numery,
- PTK Zabrze - 2 różne numery,
- PCC - 2 różne numery.
Przy czym, z w/w wagonów, wagony DB Schenker, PTK Zabrze i PCC stanowią całość (wszystkie zostały przejęte przez DB Schenker Rail Polska), więc mamy przynajmniej 6 wagonów o różnych numerach, w trzech różnych malowaniach, które mogą jeździć razem. Czy to jeszcze mało ???
Nie znam takiego drugiego przypadku wśród modeli wielkoseryjnych producentów, ale jeśli się mylę, to proszę o konkretny przykład.

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Rail Polska wagony sa eleganckie.Juz sie obawialem,ze sie ich nie doczekam.A tak bedzie skladzik z osmiu weglarek jak ulal do stonki.(y)

Bardi78

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Super że w końcu są te wagony.
Mam 3 loki w malowaniu Rail Polska więc będą jak znalazł.
Proszę o info jaka jest długość pudła pojedynczego wagonu, ew. od bufora do bufora-po prostu nie wiem ile kupić aby zmieściło mi się na makiecie.
Z góry dziękuje

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Myślę, że w tym przypadku producent postąpił właśnie tak, czyli wydał równocześnie aż 10(!) wagonów tego samego typu w różnych malowaniach i z różnymi numerami:
- Rali Polska - 4 numery (dwa różne sposoby oznakowania),
- DB Schenker - 2 różne numery,
- PTK Zabrze - 2 różne numery,
- PCC - 2 różne numery.
Przy czym, z w/w wagonów, wagony DB Schenker, PTK Zabrze i PCC stanowią całość (wszystkie zostały przejęte przez DB Schenker Rail Polska), więc mamy przynajmniej 6 wagonów o różnych numerach, w trzech różnych malowaniach, które mogą jeździć razem. Czy to jeszcze mało ???
Nie znam takiego drugiego przypadku wśród modeli wielkoseryjnych producentów, ale jeśli się mylę, to proszę o konkretny przykład.
skoro roco,fl,a nwet tillig potrafi produkowac kilka wagonow o roznych nr to mysle ze to tez nie problem.formy sa, oznaczenia tez,tylko zmienic nr,jaki to problem

wespe

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
no dobrze,jeśli nawet,to dlczego roco się sprzedaje(kilka węglarek z innymi nr,falnsy fikcja czy nie), stonki idą,eu idzie,więc jaki problem. ja chciałbym mieć min 6 wagonów identycznego typu ale z innymi numerami,najlepiej też jeśli jescze np PIKO zrobi stonkę w odpowiednim malowniu,po co było robć sm z huty skoro mogła by być z pcc,ptk,nawet bez zmian, swiat modeli zrobił konwersje i są,to po piko nie potrafiło?czy to ograniczenie umysłowe kogoś?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 47
Tabor 557
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 151