• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
To prawda, jedyna lokomotywą pasującą (przynajmniej w tej chwili) do tych wagonów 120A z Poznania, jest SM42-593.
Nie zgodzę się: mnie pojawienie się tych 120A z Poznania bardzo cieszy, bo idealnie pasują do EU07-193! W tym okresie PR korzystało z lokomotyw PKP Cargo, jest zdjęcie pociągu 'Kamieńczyk' Poznań Gł - Szklarska Poręba Górna z 11.09.2009 w zestawieniu EU07-527 (szczęśliwie odtworzony przez Schlesienmodelle) + 120A + 111Ab + 111A, 2 tygodnie później w obsłudzie tego pociągu były 3 poznańskie B11p. Podejrzewam, że wiele pociągów regionalnych z Poznania obsługiwanych było podobnymi składami, z EU07 Cargo z Wielkopolskiego CT.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Pytanie:
Skoro oliwkowe wagony Bdh mają oznaczenie -x, to znaczy, że będą z V epoki?
Czy w IV epoce -x również były oznaczane?
O to samo chciałem zapytać i z tego co kojarzę to niegdyś także pan Krzysztof Koj tłumaczył przy okazji oznaczenia Bdn-x, że to "x" to poczatek lat 90-tych, czyli Va... zresztą wyżej to zostało powiedziane, że 120A z Nysy to 1993 rok.
Ja liczę na 120A w IVc...
Stonki też się w końcu doczekałem z IVc :)

Ostatnio edytowane:

tokarz76

Aktywny użytkownik
Reakcje
313 1 5
A ja mam pytanko: czy te bonanzy, to będą rzeczywiste 120A, czy może przemalowywanka któregoś z gotowych produktów będących juz na rynku???

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Czy jakieś węglarki Ea pkp lub innych polskich przewoźników zapowiadają się w tym roku?
a jak wygląda taka węglarka? Bo jakoś nie znam Ea...czy Kolega orientuje się w seriach literowych wagonów, i znaczeniu poszczególnych liter? Jeśli pytamy już ogólnie o węglarki to seria E.

Warto poczytać katalog wagonów PKP Cargo do wygooglowania.

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
a jak wygląda taka węglarka? Bo jakoś nie znam Ea...czy Kolega orientuje się w seriach literowych wagonów, i znaczeniu poszczególnych liter? Jeśli pytamy już ogólnie o węglarki to seria E.

Warto poczytać katalog wagonów PKP Cargo do wygooglowania.

404 — Nie odnaleziono pliku lub katalogu.
Szukany zasób został usunięty, ma zmienioną nazwę lub jest czasowo niedostępny.
W celu uzyskania kodu błędu należy uaktualnić plik web.config zgodnie z instrukcja, którą można znaleźć na stronie http://webio.pl/BazaWiedzy/5,Zarzadzanie_Witrynami-19-Obsluga_Bledów_Za_Pomoca_Modulu_ELMAH.html. W razie problemów prosimy o kontakt za pomocą systemu zgłoszeń dostępnego pod adresem http://pomoc.webio.pl
Hosting www.webio.pl

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 47 4
No nie znam się, Jak już pisałem gdzie indziej jestem tu nowy i przeprosiłem za ewentualne wpadki itp. Ea to określenie stosowane u mnie w formie we wszystkich węglarkach. Na dyspozycjach wystawianych przez rewidentów też oznaczeniem jest Ea... widocznie tak się kiedyś wprowadziło i zostało co wcale nie musi być poprawne, ale ja myślałem, że jest? Sorki za błędy, ale to nie pierwszy i nie ostatni raz.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
(...) a nasza Bonanza to trochę inny model tego wagonu niż ten z PIKO:)
To prawda. Modele wagonów typu 120A oferowane przez TMF, to starsza wersja wagonów tego typu, z początku ich produkcji, różniąca się (mimo wszystko dość wyraźnie) kształtem dachu od wagonów budowanych później. Wagonów typu 120A w wersji oferowanej przez TMF zbudowano (wg moich ustaleń) prawdopodobnie zaledwie 105, w latach 1972-74.
W roku 1974 wprowadzono zasadniczą zmianę konstrukcji dachu, stąd jego inny kształt w później budowanych wagonach. Są też inne, może mniej ważne różnice, np. kształt skrzyni baterii akumulatorów...
Tak więc, jest to rzeczywiście nieco "inny" wagon 120A, co z resztą zdecydowanie ograniczało firmę TMF jeśli chodzi o wybór przydziałów i malowań, szczególnie z późniejszych epok i okresów. Po prostu w ostatnich latach, w eksploatacji pozostało bardzo niewiele wagonów typu 120A o tych cechach konstrukcji...

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.540 556 30
A ja tradycyjnie spytam o wcześniejszą epokę IV, z lat siedemdziesiątych (nie wiem, która IV to jest, a, b czy c). Czy jest szansa na coś z tych czasów? Mam na myśli zarówno 120A, jak i EU06 i 07 oraz EP08.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 87
Tabor 18
Tabor 151