• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Model Rivarossi dostępny w ŚM Rybnik to przeróbka modelu tej firmy z innego zarządu, który fabrycznie nie był wypuszczony jako PKP. Można by się czepiać, że układ wywietrzników dachowych w tej przeróbce np. nie jest taki jak trzeba, ale kiedyś ktoś zapodawał taką fotkę z 80-tych lat, z której niekoniecznie wynika, że w IV epoce nie jeździły takie składy z 5-cioma parami wywietrzników dachowych: https://www.flickr.com/photos/42309484@N03/4008144717/in/photostream/?rb=1

Z tego kąta niezbyt dobrze widać, ale wygląda jakby piętrus miał 5 par.... no ale ma znowuż i te dziwne wywietrzniki na takim podeście na czołach, charakterystyczne dla składów DR... (DBv):

Załączniki

Ostatnio edytowane:
P

ps

Gość
Dotąd myślałem że 3 epokowa ma ścięte dachy
I dobrze myślałeś - nie ma w III epoce wersji z dachem prostym, to oczywiste.
Szanse na ścięte są - ale trudno jest ich przekonać, chyba jedyne co można zrobić to potwierdzić świetną sprzedażą tego co zrobią. A jeszcze jest co zrobić w tych formach co są (np. Czeremcha w V, Chojnice w VI, Racibórz w IV .... :) )

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.897 527 30
Ale przecież Rivarossi ma formę na ścięte dachy, więc nie bardzo rozumiem związek. Problem raczej polega na tym, że trzeba opracować inne szczegóły, w tym malowanie i oznaczenia.

pilu35

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam takie małe pytanie względem czteroczłonowych wagonów piętrowych. W latach osiemdziesiątych jeżdziłem takim zestawem z Rzeszowa do Jasła , z tego co pamiętam oznaczenia chyba były z Jasła ( choć pamięć może być zawodna ) , czy ktoś może orientuje się czy stacjonowały tam takie zestawy czy jednak były to zestawy z Rzeszowa? I jeszcze jedno, czy może ktoś ma wiedze czy w planie produkcyjnym znajdzie się zestaw z przydziałem z Jasła? Z góry dziękuje za pomoc:)

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
50 51 25-18 065-1
50 51 25-18 066-9
50 51 25-18 067-7
50 51 25-18 068-5
REV 911 19.09.03
Bhp-Czeremcha-2007.jpg
(23.12.07, Czeremcha, fot. własne)
Nawiasem mówiąc jest to ostatnia będąca ogólnie w ruchu Bipa z Czeremchy. Dnia 26.08.2005 wyruszyła w ostatni kurs, jako wzmocniony skład pociągu Siedlce-Hajnówka z okazji święta prawosławnego w Grabarce k/Syczów, ale zasadniczo była już w rezerwie (ostatni przegląd okresowy przeszła 1.07.2005). Niecałe dwa lata później została sprzedana na złom i przewieziona do Sokołowa Podlaskiego wraz z drugim zespołem:
50 51 25-18 291-1
50 51 25-18 292-3
50 51 25-18 293-9
50 51 25-18 294-7
REV 911 24.01.03
Bipa_Sokolow.jpg
(20.08.08, Sokołów Podlaski, fot. własne)
Ale ta Bipa już była odstawiona od dłuższego czasu odstawiona, co widać po marnym stanie lakieru.

W odróżnieniu do Raciborza czy Czeremchy zespół chojnicki w ep. VI prędzej się pojawi. W końcu to ostatnie sztuki pozostające w eksploatacji...

P

ps

Gość
W końcu to ostatnie sztuki pozostające w eksploatacji...
Były. Już nie są. Dwie "czwórki". Ostatnie. Dalszy los nieznany. Ostatnia "dwójka" została właśnie skreślona z inwentarza.
[DOUBLEPOST=1415310581][/DOUBLEPOST]
Problem raczej polega na tym, że trzeba opracować inne szczegóły, w tym malowanie i oznaczenia.
Właśnie o szczegóły chodzi - bo obecna wersja ściętej to nie jest dokładnie to. Malowanie i oznaczenia to już nie taki problem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.897 527 30

Gawryluk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Mam takie małe pytanie względem czteroczłonowych wagonów piętrowych. W latach osiemdziesiątych jeżdziłem takim zestawem z Rzeszowa do Jasła , z tego co pamiętam oznaczenia chyba były z Jasła ( choć pamięć może być zawodna ) , czy ktoś może orientuje się czy stacjonowały tam takie zestawy czy jednak były to zestawy z Rzeszowa? I jeszcze jedno, czy może ktoś ma wiedze czy w planie produkcyjnym znajdzie się zestaw z przydziałem z Jasła? Z góry dziękuje za pomoc:)
Lokomotywa jasielska, wagony rzeszowskie :)

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.800 37 1
P

ps

Gość
Już widzę błędy w ich znakowaniu.
Nie wiem, może jestem za stary i pamięć nie ta, ale ja sobie beczek z taką wersją ostoi nie kojarzę....
Muszę poszukać.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 297