• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
176 0 0
L45H w polskim malowaniu czyli Lxd2 zapowiadana jest na styczeń 2014. Cała partia modeli została wykonana przez Bemo na zamówienie sklepu Schmalspurbedarf (www.schmalspurbedarf.de) i nie będzie dostępna w normalnej ofercie Bemo. Model uwzględnia różnice konstrukcyjne w stosunku do egzemplarzy z Niemiec, których modele ukazały się do tej pory, nie będzie to więc zwykła "przemalowywanka".
Więcej informacji w wątku: http://forum.modelarstwo.info/threads/l45h-bemo-informacja-z-amc-wrocław.16958/

Reakcje
6 0 0
Nie chce robić zamieszania, ale mam pytanie w sprawie mam nadzieje mających się ukazać już wkrótce wagonów 111 i 112 od Herisa.
O ile wiem że dachy gładki lub ryflowany występował zależnie od miejsca produkcji o tyle interesuje mnie sprawa wywietrzników-jestem w tym zielony i zapytam wprost-niezbyt lubie wystające z dachu elementy i w związku z tym czy były jakieś wersje w/w wagonów gdzie wywietrzniki nie szły środkiem przez całą długość wagonu ale były np. tylko na krańcach lub wcale?
Z góry dzięki wszytkim za info:)

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
Oczywiście, że były takie wersje w/w wagonów, w których był np. tylko 1 wywietrznik (elektrycznej tablicy rozdzielczej) umieszczony niesymetrycznie, na jednym końcu wagonu. Dotyczy to oczywiście wyłącznie wagonów z ogrzewaniem nawiewnym.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
Szczególnie z dachem ryflowanym, ale także z dachem gładkim, chociaż w zdecydowanie mniejszej ilości typów.
Swoją drogą, ilość i sposób rozmieszczenia wywietrzników dachowych w wagonach z tej "rodziny", to odrębny (bardzo obszerny) rozdział :).

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Oczywiście, że były takie wersje w/w wagonów, w których był np. tylko 1 wywietrznik (elektrycznej tablicy rozdzielczej) umieszczony niesymetrycznie, na jednym końcu wagonu. Dotyczy to oczywiście wyłącznie wagonów z ogrzewaniem nawiewnym.
Jako potwierdzenie zamieszczę zdjęcia wykonane 'własnoręcznie' - niestety są to wycięte kadry z większej foty - więc jakość może pozostawiać trochę do życzenia:
Widać pojedynczy wywietrznik w wagonie klasy 2 oraz zdaje mi się, że całkowity brak wywietrzników dachowych w wagonie klasy 1.
P1000894aaaaaaaaaaaaaaaa.JPG
P1000922aaaaaaaaaaaaaaa.JPG

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Nie chce robić zamieszania, ale mam pytanie w sprawie mam nadzieje mających się ukazać już wkrótce wagonów 111 i 112 od Herisa.
O ile wiem że dachy gładki lub ryflowany występował zależnie od miejsca produkcji o tyle interesuje mnie sprawa wywietrzników-jestem w tym zielony i zapytam wprost-niezbyt lubie wystające z dachu elementy i w związku z tym czy były jakieś wersje w/w wagonów gdzie wywietrzniki nie szły środkiem przez całą długość wagonu ale były np. tylko na krańcach lub wcale?
Z góry dzięki wszytkim za info:)
Tak jak już kiedyś pisałem, ryfle na dachu to jeden z wielu detali spotykanych w polskich igrekach. Model Herisa jak na moje odpowiada typowi 111Ap (gładki dach, 3 stopnie wejściowe, inny niż w starszych odmianach kształt wnęki na stopnie pod drzwiami). Ciekawi mnie, czy Heris wyda specjalne odmiany wagonu tej rodziny, np. pocztowe 101C (lub 304C) czy kuszetki 110A. Zobaczymy, ja już wolę nie wybrzedzać :D ale kuszetę to bym przygarnął.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Modele będą dostępne w roku 2014. Jak dobrze pójdzie, to już całkiem niedługo.
Trwają usilne prace mające na celu wywołanie uśmiechu wielkiego zadowolenia z zakupionego modelu u przyszłych nabywców.

schumix1982

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzięki za informację :) szukałem informacji i mówiło się o tym, ale brakuje nadal jakiegoś oficjalnego potwierdzenia oraz listy planowanych odmian malowań. Z racji tego, że jestem bardziej hobbystą niż profesjonalistą dlatego zadałem pytanie :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 68
Tabor 10
Tabor 20
Tabor 18
Tabor 297