• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Na stronie producenta jest jasno napisane, że te modele są wykonywane na zamówienie a nie są w regularnej sprzedaży. Cena jest adekwatna do jakości i proszę mi wierzyć, że jest sporo chętnych na te modele. To nie są pseudomodele z żywicy nie trzymające żadnych wymiarów.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
To nie do mnie pytanie. Widocznie tak, skoro są chętni na takie modele.
Spróbuj złożyć taki model z blaszek i odpowiedz sobie na pytanie za ile byś to mógł robić usługowo.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
To nie do mnie pytanie. Widocznie tak, skoro są chętni na takie modele.
Spróbuj złożyć taki model z blaszek i odpowiedz sobie na pytanie za ile byś to mógł robić usługowo.
Też zgodzę, się z @czacza , że model ma zbyt wysoką cenę. Za mniejsze pieniądze można było zakupić dużo bardziej skomplikowane modele od Tololoko. Można też porównać ceny do wagonów EFC-Loko wykonanych w tej samej technologii. Miałem też kiedyś komplet wagonów Fals z tej firmy, płaciłem wtedy po 200 zł i uważam, że nie były warte swojej ceny dlatego też się ich pozbyłem.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Ja tam nie widziałem na oczy modelu fototrawionego od Tololoko. Modele EFC są oczywiście w jakości porównywalnej, ale już ceny są porównywalne również, dwuosiowy wagon towarowy kosztuje ponad 400zł, a w przypadku Gagsów weź pod uwagę, że trzeba jeszcze zakupić blachy, które są produkowane przez inną firmę, EFC robi to we własnym zakresie, więc na pewno koszt jest mniejszy.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Ja tam nie widziałem na oczy modelu fototrawionego od Tololoko. Modele EFC są oczywiście w jakości porównywalnej, ale już ceny są porównywalne również, dwuosiowy wagon towarowy kosztuje ponad 400zł, a w przypadku Gagsów weź pod uwagę, że trzeba jeszcze zakupić blachy, które są produkowane przez inną firmę, EFC robi to we własnym zakresie, więc na pewno koszt jest mniejszy.
Ja mam takie wagony od Tola i są naprawdę super klasy, mnóstwo otwieranych/ruchomych elemantów - szkoda, że inne nie do końca udane projekty utopiły tą produkcję. A co do EFC to wagon C IX, wielkością porównywalny z Gags kosztuje dwa razy taniej. Nawet wagony firmy Bavaria są tańsze ( a to też full metal i dużo więcej szczegółów bo to I i II epoka). Za 400-500 Euro można na ebay kupić BR13 albo BR58 od Lemaco.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Tak, czy inaczej, wagony są super. Ja nie mam i pewnie mieć nie będę, bo mnie na nie nie stać, ale miałem okazję taki składzik poprowadzić na Hobby na haku Ty2 i powiem Ci, że było to coś pięknego.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Ja mam takie wagony od Tola i są naprawdę super klasy, mnóstwo otwieranych/ruchomych elemantów - szkoda, że inne nie do końca udane projekty utopiły tą produkcję.
Tyle, że Tololoko nie wypuścił zbyt wiele tych wagonów (mówię o PKP). Skończyło się na prototypach i kilku egzemplarzach serii próbnej.

A co do EFC to wagon C IX, wielkością porównywalny z Gags kosztuje dwa razy taniej.
Łypię ślipiamy w gablotę, ściągam i przecieram okulary by lepiej widzieć tę gablotę, gdzie na jednej półce stoi C IX od EFC, a półkę wyżej Gagsy i dla mnie wielkością wcale nie są porównywalne (nie przymierzając o jakieś 30% większe są Gagsy), a ilością detali różnią się zdecydowanie - i to nie zarzut w stosunku do EFC - tylko stwierdzenie faktu, że konstrukcyjnie wagony 401 są dużo bardziej złożone od starszych konstrukcyjnie o 30 lat wagonów C IX, przez co ilość detali musi być większa.

1

12g

Gość
Ze zdjęć wynika że te Gagsy są zrobione z blaszek od eaos.pl. Tam można było je kupić za 1/3 ceny prezentowanego tu modelu i samemu sobie złożyć.

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.503 0 0
Wagony po 200 euro to miano luksusu kolejowego. Skład powinien mieć co najmniej 10 wagonów. To jest 2000 euro, plus lok za 500 euro, to daje ponad 10000 zł. Koszty ogromne dla przeciętnego modelarza kolejowego.
To wyższa półka tego hobby.

Reakcje
13 0 1
1/3 ceny? A mi się wydawało, że taki zestaw kosztował około 500 PLN!? Przy takiej cenie, kwota 800 PLN za wagon jest uzasadniona. Jednak ja osobiście uważam, że taki model nie powinien kosztować więcej niż 500-600 PLN i tyle bym dał...

Ostatnio edytowane:

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31
Wagony po 200 euro to miano luksusu kolejowego. Skład powinien mieć co najmniej 10 wagonów. To jest 2000 euro, plus lok za 500 euro, to daje ponad 10000 zł. Koszty ogromne dla przeciętnego modelarza kolejowego.
proszę nie myl kolekcjonera modeli kolejowych z modelarzem kolejowym , to zupełnie inne bajki mimo ,że babeczka ta sama

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.057 578 30
A jak nazwać kogoś, kto buduje makietę albo robi modele różnych urządzeń i obiektów kolejowych, ale nie wykonuje sam modeli taboru?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.057 578 30
No właśnie, więc modelarz kolejowy też, nie tylko kolekcjoner, może mieć problem finansowy z zakupem składu Gagsów.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Jak najbardziej. Wagony ręcznie złożone, są wyższą półką do wystawiania w gablocie. Jeśli ktoś chce skład, to albo musi zarabiać krocie, albo samemu złożyć z blaszek, albo jest jeszcze tańszy JanKol, albo jeszcze tańsza Modela, albo kilku kolegów robiło własne odlewy. No cóż skoro producent tak obliczył cenę, to albo sprzeda albo nie, i zostanie z towarem , albo obniży.
Tak jak napisałem przymusu nie ma, jest wybór. "Decyzja należy do Ciebie."
[DOUBLEPOST=1393978437][/DOUBLEPOST]
Też zgodzę, się z @czacza , że model ma zbyt wysoką cenę. Za mniejsze pieniądze można było zakupić dużo bardziej skomplikowane modele od Tololoko. Można też porównać ceny do wagonów EFC-Loko wykonanych w tej samej technologii. Miałem też kiedyś komplet wagonów Fals z tej firmy, płaciłem wtedy po 200 zł i uważam, że nie były warte swojej ceny dlatego też się ich pozbyłem.
Ale konketnie o których piszesz? O wagonach KFNB i kkStB ? I jakie Falsy robił EFC-Loko ? Pierwsze słyszę :niepewny: Jakiś TOP SECRET to był :cenzura: :ninja: ?

Ostatnio edytowane:

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
460 2 1
Przeglądając zdjęcia na stronie Karola jedna rzecz mnie zastanawia.
Wagony oznaczone jako Gags-tx mają rewizje odpowiednio 1971, 1975 i 1976, a oznaczenie -x (nowa numeracja) wprowadzono w roku 1980, chyba że ten x oznacza coś innego?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 166
Tabor 14
Tabor 146
Tabor 18
Tabor 297