• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.803 62 3
Falsy, które sprzedawał Tomek05 to zupełnie inna bajka produkowane były przez czeskie VDV i mają się nijak do produkcji TMF.
Tak samo wagony tego typu od TMF'u, mają się nijak do blaszanej konstrukcji wagonu Gags.
Same blachy to koszt 280zł. Do tego kalki, zestawy kołowe i montaż z malowaniem za 580zł nie wydają mi się przesadną i wydumaną kwotą za tak złożoną konstrukcję.
Jak najbardziej. Wagony ręcznie złożone, są wyższą półką do wystawiania w gablocie. Jeśli ktoś chce skład, to albo musi zarabiać krocie, albo samemu złożyć z blaszek, albo jest jeszcze tańszy JanKol, albo jeszcze tańsza Modela, albo kilku kolegów robiło własne odlewy. No cóż skoro producent tak obliczył cenę, to albo sprzeda albo nie, i zostanie z towarem , albo obniży.
Tak jak napisałem przymusu nie ma, jest wybór. "Decyzja należy do Ciebie."

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.077 201 22
Tolo robił wagony PKP epoka II
Tak? A ile osób je ma oprócz Ciebie? Nie używajmy słowa "produkcja" w stosunku do kilku egzemplarzy jakie powstały i w różnych okolicznościach rozeszły się do kilku osób. Tolo robił parę lat temu tak skuteczną reklamę swoich EU07, że niektórzy do dziś sądzą że te modele można było normalnie nabyć. Podczas gdy ja znam jeden potwierdzony przypadek takiego modelu, który został po prostu zamówiony i osoba go otrzymała, zaś inne modele także w różnych okolicznościach pojawiły się u różnych osób.
Wracając do meritum tematu. Porównujmy do modeli naprawdę produkowanych, a nie latami zapowiadanych powstałych w kilku egzemplarzach.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Same blachy to koszt 280zł. Do tego kalki, zestawy kołowe i montaż z malowaniem za 580zł nie wydają mi się przesadną i wydumaną kwotą za tak złożoną konstrukcję.
Wg. mnie jest to kwota przesadna i wydumana, ale jeśli są tacy co chcą za to tyle zapłacić to przecież nikt im nie zabroni. Niedługo Robo wypuści Gagsy z wtrysku i problem się skończy.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Pożyjemy, zobaczymy co wypuści. Pod hasłem 4 osiowy typowo polski może kryć się niejedna konstrukcja. Poza tym umówmy się - małoseryjna produkcja ma też tą zaletę, iż można dostosować produkt idealnie pod oczekiwania klienta - nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na to, iż wagony w galerii Karola prezentują pełen przekrój ewolucji w konstrukcji tego wagonu - od wczesnej wersji z późnych lat 60, z ryflowanymi drzwiami, przez wersje z 4 i 6 otworami wsypowymi, po wersję Gas, czyli po modernizacjach w których usuwano wsypy w dachu. O innych detalach nie wspominając - coś takiego jest trudne do osiągnięcia w produkcji na wtrysku, gdzie dla każdego elementu trzeba robić odrębne formy. Jak pokazuje choćby przykład ryflaków od Robo - po 101A minęło kilkanaście miesięcy zanim doczekaliśmy się 102a...nawet jeśli kiedyś masowy wytwórca pokusi się o produkcję Gagsów, to nie wypuści od razu wszystkich wariantów.

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Niedługo Robo wypuści Gagsy z wtrysku i problem się skończy.
Pożyjemy,zobaczymy,nawet jeżeli Robo wypuści Gagsa,to podejrzewam,że i tak w najlepszym przypadku dostaniemy go w ręce nie wcześniej niż w grudniu.Poza tym nie sądzę,żeby Robert wypuścił Gagsa (może się mylę),gdyż ładnych parę firm i manufaktur go wypuściło( Fred,Ostbanh(?),Modela,Jan-Kol,Train's Model Factory i jakiś bliżej nie określony Allegrowicz;)),a sprzedaży są zarówno kity,jak i gotowce,w różnych wersjach i epokach.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 19 4
Mamy wolny rynek. Jeden produkt może produkować kilka firm. Wygra ta firma, która wyprodukuje dobry model ze szczegołami w możliwie niskiej cenie. Jezeli Robo wyprudukuje Gagsy w jakości ryflaków za 130 zł, to mogą zawojowac rynek. Ale jest to oczywiscie założenie teoretyczne. Sam chętnie nabyłbym Gagsa do swojej kolekcji, ale obecny stan rzeczy bardziej składnia mnie do zakupu Gbsa Piko PKP, ktorego uważam,ża dośc dobry model.

OP
OP
karol_mar

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
71 1 0
Gbs Piko nie jest nawet modelem wagonu wykorzystywanego na pkp, zatem jeśli kolega ma tak sprecyzowane wymagania, to faktycznie modele wagonów Gags prezentowane wcześniej kierowane są do innej grupy klientów. Dlatego cena moze odstraszać.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 512
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 297