Ładniusia. Nawet z moimi mizernymi umiejętnościami, sam bym ją sobie "skonwertował" ( czytaj białe bandaże, kalki +tabliczki) Gdyby tak jeszcze ktoś polskie garnki produkował w ludzkiej cenie. Mam na myśli takie już z żarówkami w środku - tylko do podłączenia.
Jeśli wyjdzie ten model jako Ty2 w epoce III - jak sugerowali koledzy kilka stron wcześniej - to akurat bandaże, tabliczki i oznaczenia będzie miał fabryczne, więc może poczekać na Ty2?
No - a to, czy akurat za bazę posłuży tenże pokazany wyżej przez kolegę, tego nie wiem. Na pewno akurat ten ma coś, co było później w Teigrekach2 - te blachy na pomoście z przodu. Rzucają się też w oczy poprawione i bardziej szczegółowe wiązary w stosunku do wcześniej wypuszczanych BR52.
Oczywiście model na zamówienie można kupić w sklepach w PL (w barwach OBB, do konwersji), np. tu:
http://makieta.pl/parowozy/3905-roco-62186-parowoz-527593-obb-h0.html
w cenie 1250zł brutto.
Jest też wersja z dźwiękiem - nr. katalogowy 62187 - ale akurat zdjęcie wersji z dźwiękiem na stronie Roco przedstawia model ze starymi wiązarami nie wiem dlaczego.
Miło by było gdyby Polska Ty2 w tej epoce III wyszła też w opcji z dźwiękiem.
Wersja z dźwiękiem to koszt 369 EURO czyli po dzisiejszym kursie jakieś około 1560 zł brutto. Myślę, że jak by wyszła w opcji sound, a ceny się nie rozjechały, to warto dopłacić te 310zł za model w opcji "mówiącej" - dekoder kupiony osobno to na pewno jakieś 500zł. Mimo, że generalnie III epoki nie zbieram to chyba jednak się skuszę gdyby rzeczywiście wyszła. W końcu byłaby to pierwsza fabrycznie (Roco) wypuszczona kultowa Ty2