• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
A ja bym nie zakładał z góry prawidłowości wykonania modelu, tylko dlatego że Pan Krzysztof Koj odpowiadał za opracowanie go dla wykonawcy. Czytając artykuł Pana Etmanowicza w świecie kolei dotyczącego wagonów sypialnych ROCO i Tilliga pisze tam jasno, iż Roco pomimo tego, że miało powiedziane przez Pana Krzysztofa co i jak ma być i tak zrobiło inaczej. W tej chwili niestety wychodzi na to, iż sam udział Pana Krzysztofa w danym projekcie nie gwarantuje sukcesu ale bynajmniej nie jest to winą Pana Krzysztofa, a raczej traktowania Polaków jako trzeci świat modelarski.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
udział Pana Krzysztofa w danym projekcie nie gwarantuje sukcesu ale bynajmniej nie jest to winą Pana Krzysztofa, a raczej traktowania Polaków jako trzeci świat modelarski.
Co do tego z Panem Krzysztofem Kojem to się zgadzam, ale teorie spisku zostawiłbym Macierewiczowi (że Polaków traktuje się jak trzeci świat więc specjalnie spaprali ten wagon).
Jest bowiem jeszcze taka alternatywa, że inny kolor drzwi to po prostu partactwo wykonania w Chińskiej fabryce, bez doszukiwania się żadnych innych powodów, że ktoś coś specjalnie zrobił na złość komuś.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Historia stara jak świat. Tak samo było, jak Fleischmann miał wypuścić Tp4 z setem wagonów osobowych. Były piękne szczegółowe plany malowania przedstawione w "Kolejach Małych I Dużych" i produkt finalny całkiem inny(parowóz). Wtedy jednak wszyscy kupowali, bo prawie nic nie było. Teraz jest trochę inna sytuacja i nasz rynek stał się bardziej wymagający.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Panowie jak możecie wymagać od osoby dostarczającej dokumentację kontroli jakości wyrobów finalnych producenta który tą dokumentację kupuje? Cała dyskusja z ostatnich dwóch stron to przykład strzału kulą w płot. Takie pytanie można było zadać do Roco, a najlepiej w wersji "Czy Państwa model odpowiada dostarczonej dokumentacji?". Prawdopodobnie problem wziął się z innego rodzaju tworzywa z którego zrobiono drzwi lub malowania ich na innym stanowisku niż resztę wagonu + odrobinę innej barwy farby na drzwi i problem gotowy (tak samo miał Parowozik z wagonem pocztowo-bagażowym).

akinomrz

Aktywny użytkownik
Reakcje
188 10 2
Tyle, że nikt tutaj od osoby odpowiedzialnej za dokumentację nie wymaga kotroli jakości producenta. Padło tylko niewinne pytanie dot. rozbieżności kolorystycznej - o której nie było wiadome czy to celowe działanie czy też nie. Dzięki pierwszej odpowiedzi na to niewinne z pozoru pytanie cała reszta dyskusji pojechała już niewłaściwym torem.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.783 15 0
Według mnie pytanie było jasne i czytelne:
No chyba ze tak ma być.A może Pan Krzysztof coś wie na temat innego koloru drzwi w tych wagonach
Drzwi są innego koloru, więc kolega nie wiedział czy tak było w rzeczywistości i tak miało być w modelu, czy jak zawsze zawalił producent.
Można było odpowiedzieć szybko "Nie, drzwi są skasztanione przez producenta lub wykonawcę" i nie byłoby dyskusji na dwie strony. Tyle ode mnie.

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Dobra Panowie my tu gadu gadu a ROCO zrobiło z nas wała. Wiem, że kiedyś był jeden dystrybutor ich produktów w Polsce i w razie takich akcji jak teraz z wagonem bagażowym on, jako przedstawiciel załatwiał sprawy reklamacyjne.A jak to wygląda teraz. Czy w przypadku, kiedy chcę zachować ten wagon a ma on błędnie pomalowane drzwi czy ktoś przyjmie ode mnie reklamację i na przykład wymieni drzwi na poprawne?

CytriCo

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie, cieszmy się że wagon w ogóle ma drzwi i że nie np czerwone. Tylko patrzeć jak zaczną nam produkować lokomotywy bez kół, wagony bez szyb a wszystko będzie "lylowe lub seledinowe" !

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 18
Tabor 187