• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Z epoki IV - drzwi w kolorze pudła, pomarańczowe logo WARS, stare logo PKP, ale oznaczenie serii (WLABd) już odpowiada okresowi po 1985 roku. Po numerze (52 51 70-80 000-3) stwierdzam, że model odpowiada pierwszemu dostarczonemu dla PKP wagonowi Görlitz77 (chyba że źle rozczytałem - foto jest ciut niewyraźne).

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Z epoki IV - drzwi w kolorze pudła, pomarańczowe logo WARS, stare logo PKP, ale oznaczenie serii (WLABd) już odpowiada okresowi po 1985 roku. Po numerze (52 51 70-80 000-3) stwierdzam, że model odpowiada pierwszemu dostarczonemu dla PKP wagonowi Görlitz77 (chyba że źle rozczytałem - foto jest ciut niewyraźne).
Jeśli to nowa forma to może i to jest G77. Ale biorąc pod uwagę, że raczej forma jest stara to jest to zapewne G79.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
I tak właśnie jest :). Rzeczywiście jest to model pierwszego z wagonów Görlitz 77, dostarczonego dla PKP.
Malowanie i oznakowanie wagonu odpowiada późnej epoce IVc, a więc pochodzi z okresu 1985-88.
Poniżej zdjęcie tego właśnie wagonu, czyli 52 51 70-80 000-3 WLABd, w składzie poc. relacji Gdynia Gł.Osob. - Łódź Kaliska, które wykonałem w roku 1988, w torach postojowych stacji Łódź Kaliska.

Goerlitz 77_70-80 000-3_1988.jpg
[DOUBLEPOST=1386280667][/DOUBLEPOST]
Jeśli to nowa forma to może i to jest G77. Ale biorąc pod uwagę, że raczej forma jest stara to jest to zapewne G79.
Nie wiem jaka to jest forma, ale skoro odróżnia Pan od siebie wagony sypialne G77 i G79, chciałbym poprosić Pana o krótkie wypunktowanie różnic w wyglądzie zewnętrznym obu w/w typów wagonów.

Ostatnio edytowane:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No nie wiem. Dopiero poznaję meandry taborowe PKP. Byłem przekonany, że G77 i G79 to dwa inne wagony, ale jeśli to te same tyle że kupione w różnych latach to ok. Poza tym w innym temacie było że Tillig klepie wszystkie sypialne PKP z tej samej formy dlatego pytam. To wszystko tylko w celach poznawczych. Nie wymądzam się bo nie posiadam takiej wiedzy.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Właściwie to liczyłem że ktoś to potwierdzi;)

A tak wogóle to przypadkiem wagony sypialne G77 G79 G81 i G86 to nie jedno i to samo, a znacznik w nazwie oznacza tylko rok zakupienia danej partii wagonów?

Ostatnio edytowane:

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak tak B86 moja pomyłka. Teraz proszę o informację tylko odnnośnie wagonów G77 G79 G81. Czy to te same tylko kupione w różnych latach, czy jednak to są różne wagony?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.783 15 0
Poczytaj sobie ten temat:
http://infokolej.pl/viewtopic.php?t=16976
Może trochę informacji Ci się przyda.

Co do G77 oraz G79 różnic wizualnych nigdy nie stwierdziłem.
Za to wiem, że numeracja tych wagonów jest namieszana.
G77 zostały zakupione w roku 1977 i dostały zakres numerów 000-049 (50 sztuk).
G79 zostały zakupione w 1979 z zakresem numeracji 050-129 (80 sztuk).
Tak było pierwotnie, lecz teraz przykładowo ten wagon:
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=9823
...ma numer 065, co wskazuje na dostawę z 1979 roku. Wagon jest wyraźnie oznaczony jako G77.
Więc na Twoim miejscu nie wgłębiałbym się na jakieś różnice pomiędzy tymi wagonami, bo tak naprawdę już chyba nie wiadomo jaki wagon jest G77 a jaki G79.
Chyba, że ktoś ma logiczne wyjaśnienie, to chętnie sam się dowiem.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie jest to dla mnie takie ważne. Ale jako początkujący prubuję sobie to wszystko usytematyzować dlatego mnie to interesuje. Wiem ze obecnie numeracja jest pomieszana, ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć czy to wszysko te same wagony czy jednak są to różne typy. A na stronie z tego linka już byłem. Nie żebym nie szperał w necie i idę na łatwiznę zadając pytanie na forum i wygodnie czekał na odpowiedź.;) Ale jak ta numeracja jest tak mieszana to może to faktycznie wagony tego samego typu.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Kolego mair81, proponuję poczytać też coś w papierze a nie tylko w sieci. A konkretnie Świat Kolei 7/2011 i artykuł o wagonach sypialnych typu G'79 i B'86.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
No to na dyletanctwo bądź też brak umiejętności czytania ze zrozumieniem nic nie poradzę.
Ja akurat znalazłem we wspominanym artykule odpowiedzi na postawione pytania.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 18
Tabor 187