TO JA PI...
taka ofertę ,zostaje przy TRIXIE z Maxonem w kotle i prześwitem w wózkach w tendrze.
A w tej cenie to z dekoderem sound.
Zdaje się, że na filmach z Mediolanu gdzie Oskar zaprezentował modele P8/Br38 widać że wózki tendra są ruchome (znaczy nie są odlane jako całość z resztą podwozia).
Kolega Fenix znany jest z wielbienia TRIXa. Niemniej przypomnę mu, że jak pewnie sam wie, silnik w tej lokomotywie to może jest i maxon. Może nawet sam, wyjęty z kotła jest cichy. Jednak zabudowany w modelu jest głośniejszy niż stado berbeci od sąsiadki z 3 piętra (ja mieszkam na 5tym). Nie miałem nigdy głośniejszych modeli. Zresztą ten temat na niemieckich forach był wielokrotnie wałkowany.
Br38 to jedna z niewielu lokomotyw, które spotkać można było praktycznie na całym kontynencie europejskim! Modele obecne na rynku zostały skostruowane lata świetlne temu!!! Nowy model odpowiadający współczesnym wymaganiom jest wyczekiwany!
Na forach niemieckich temat Br38 jest dość mocno komentowany, porównywane są konstrukcje różnych firm. Większość osób w zdecydowany sposób pomija jednak w porównywaniu z innymi modele tzw Mätrixa (marklin+trix) gdyż jak piszą nie wartę są wspomnienia. Z tego co widziałem na filmie Oskara i z tej dużej foty która widoczna jest w sklepie modellbahnshop-lippe Oskar powielil błędy Trixa.
Wiem że oceniam to wyłącznie na podstawie kilku zdjęć, jednak z tego co widzę to o ile detale na kotle wyglądają jak dla mnie całkiem dobrze to koła i wiązary ciągle wyglądają źle (to moja subiektywna ocena). Powierzchnie toczne kół wydają się troche źle wyprofilowane i ciągle mają zbyt wysokie obręcze. Czasy beznadziejnych torowisk się skończyły. Hobbyści kolejowi którzy jeżdżą po tramwajowych łukach na swoich dywanach sięgają po zupełnie inne modele niż takie kosztujące 350 Euro. Przy tej kwocie modele kupowane są generalnie przez modelarzy / kolekcjonerów którym zależy na jakości. Koła RP25 albo chociaż do nich zbliżone (np. w Fleischmanie w Br54 i praktycznie wszystkich wagonach z ep. II, czy koła napędne w Br35 Roco) powinny być już standardem. Normy NEM się w tym zakresie juz przejadły!
Dodatkowo bardzo marnie wyglądają wiązary, daleko tu do niektórych wypustów Brawy (np. Br75).
Model zapowiadany jest w przeróznych wersjach, więc nie zdziwiłbym sie gdyby powstała także wersja PKP. Generalnie porzuciłem już skalę H0 (ale nie przerzuciłem się na jedyną
niewłaściwą skalę O), jednak dobry model Br38 w malowaniu DRG czy PKP z ep. IV/V jestem chętny zakupić. Nie jest to
chyba jednak model firmy Oskar.