• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
Nie przeczytałem tutaj, żeby "on był taki zły", tylko że... cena jest "z kosmosu":) i chyba aż "taki zły", to ten model nie jest...
Na temat cen nie będę się wypowiadał, natomiast kilka szczegółów mogę podać:
-typ: Görlitz 77
-numer PKP: 52 51 70-80 000-3
-seria: WLABd
-Stacja: Gdynia
-malowanie po napr. śred. w ZNTK Pruszków (87.03)
-REV. Pr. 87.03.31
Czyli oprucz kilku detali mozna powiedziec ze ladnie odwzorowuje sypialnego Warsa?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
636 3 1
A ja chyba wiem czemu. Myślę, że chodzi o odwzorowanie ram okiennych, które w modelach wagonów "Y" firmy Roco są chyba zbyt "przerysowane", ze zbyt wyraźnymi podziałami ramy okiennej, natomiast u Tilliga są "wyważone", sprawiające w tej skali o wiele bardziej naturalne wrażenie. To oczywiście tylko moja, subiektywna opinia.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
I tu Pan trafił, wlaśnie za sprawa tych okien wagony Tilliga wygladaja bardziej naturalnie . Ale to tylko moja opinia :)
Druga sprawa jest to iz Roco zupelnie, ale to zupelnie nie postaralo sie o poprawny wyglad tych wagonow majac do dyspozycji obszerniejszy material bazowy jak i wiecej informacji niz firma konkurencyjna. I jeszcze świadomosc ze Tillig klepie stare formy, z bledami juz od kilkunastu lat takze nie dala nic do myslenia ludziom z Roco. Troche szkoda.
Y Roco.jpg
Y Tillig.jpg

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Co do okien, to kwestia gustu.
Chociaż żadne z nich nie jest idealne, to osobiście bardziej podobają mi się ramki w Roco.

Dla porównania Oryginał / Tillig / Roco
Okno YB.jpg Okno Tillig.jpg Okno Roco.jpg
Zdjęcie oryginału pochodzi z kolekcji Zbyszka :)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
I tu Pan trafił, wlaśnie za sprawa tych okien wagony Tilliga wygladaja bardziej naturalnie . Ale to tylko moja opinia :)
Druga sprawa jest to iz Roco zupelnie, ale to zupelnie nie postaralo sie o poprawny wyglad tych wagonow majac do dyspozycji obszerniejszy material bazowy jak i wiecej informacji niz firma konkurencyjna. I jeszcze świadomosc ze Tillig klepie stare formy, z bledami juz od kilkunastu lat takze nie dala nic do myslenia ludziom z Roco. Troche szkoda.
Ktory jest Roco a ktory Tillig?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
No to sie zgadzam, Tillig wyglada lepiej. Ramki ogolnie wygladaja bardziej elegancko, jesli sie zobaczy zdjecie oliwkowego wagonu jeszcze czystego to ramki wlasnie maja taki wyglad cienkiej linji "chromu", tak jak w starych Mercedesach. Ale to jest moja opinja i jak wiadomo tu sie o opinjach pisze;)

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Jest nowosc Tilliga i ten Roco, ktory lepszy?
Oba są nie do końca zgodne z oryginałem, ale z tych dwóch dla mnie wyjątkowo bliższy rzeczywistości jest Tillig.
Ze względu na dach (po za durnym zaokrągleniem czół), ilość stopni (2) i brak wnęki na przewód ogrzewania po lewej stronie czoła (w Roco jest i to strasznie długa!).
Jeszcze Tillig przynajmniej pomalował górne światła czołowe. Roco nie.
Dodatkowo ma przygotowane odbieraki prądu na oświetlenie, czego Roco nie posiada.
W Roco denerwuje fakt, że firma ma w ofercie elementy schodków dwustopniowych (w modelach DR takie oferuje), a wciska nam tutaj trzystopniowe.
Tutaj już była dyskusja na temat tych wagonów.
Trzeba będzie pokusić się o jakieś porównanie.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Weź tego i tego.
Z tego co widzę cena Tillig'a będzie w granicach 200 zł (dla mnie masakra za tą jakość), a Roco w promocji jest za 130 zł.

Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.501 112 11
Roco ten co kolega Bipa pokazal ma za duzo okien, tak blisko nie powinny dochodzic do drzwi. To zdjecie ktore kolega Karol_mar pokazal jest z drugiej strony takiego samego wagonu (pomijajac kolorystyke oczywiscie). Akurat nie mam przed soba zdjecia Warsa sypialnego ale nie pamietam zeby bylo okno zaraz kolo drzwi i to sie najbardziej rzuca w oczy w modelu Roco.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 187