• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Trzepli jakieś Oi2 czy inne pięcioegzemplarzowe oryginały, miast utłuc Teigreka, ktorego przecierz mają prawie gotowego? Cepy jedne. Ty4 zrobili i sprzedał sie chyba jako tako, a gdzie mu do dwóji????? Nie ma bata by tych pińcet sztuk tu nie sprzedali.
Rynek czeka, stonki wchłonięciem żądze swe pokazał i nie najedzony, pary żądny, to może ktoś z gadką (jakich tu wielu) i znający język by skusił się i piekne pismo e-mailowe z petycją do Roco wystosował. A nuż ktoś skusi sie jednak rzucic na to okiem, a nuż go poruszy, a nuż wzruszy i olśnienia Rocowski manager dostanie, a nuż światełko zapali i coś powstanie może? Nie uda się trudno - ale próba była...

A tak na boku: Podejrzewam, że gdyby dwója z 70-80 lat wyszła u wielkoseryjnego w cenie Ty4, to na pniu by zeszła...

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Z tego co mówiono na targach Hobby, to Roco przymierzało się do Ty2 z późnych lat eksploatacji, ale ilość zmian jakie musieliby wprowadzić do form ich odstraszyła. Natomiast wróbelki ćwierkały coś o Ty42 z początku eksploatacji, czyli taka z bardzo małą ilością zmian wobec oryginalnej wojennej BR52. Miała się ona pojawić w katalogu na 2013 rok, ale jakoś jej tam nie ma, więc tą informację należy traktować jako kolejną plotkę.

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
jeśli miałbym kupić to tylko z już typowo polskim osprzętem.
Dokładnie. Ja, i myślę, że także wielu z Was, czekam na Ty2 z epoki IV. Ty42 z początkowego okresu eksploatacji nie kupię, z tego samego powodu, z jakiego nie skusiłem się na Pd5 (mimo ostatniej przeceny): nie mam po prostu co do tego dopiąć, gdyż zbieram wagony od epoki IIIc do V. Tak więc mimo że Roco w tym roku nie przewidziało Ty2 z polskim osprzętem do produkcji, to mam cichą nadzieję, że kiedyś to się zmieni i w końcu się doczekamy.Tak jak ST44 z wiadrami i SP/SM42.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.854 525 30
Może, ale taką to sobie można łatwo zrobić samemu, jeśli miałbym kupić to tylko z już typowo polskim osprzętem.
A ja, gdybym miał do wyboru Ty2 w bardzo wczesnej wersji (z niemieckim osprzętem) albo w wersji DRG (czy innej, podobnej) w tej samej cenie, to jednak wybrałbym PKP. Zawsze to mniej przeróbek. Ale płacić więcej o kilkaset złotych za samo przemalowanie bym się nie zdecydował (to tak w nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji), bo też zasadniczo zbieram późniejszą epokę. Ale uznaję, że są ludzie, którzy są tym zainteresowani i nie czyniłbym z tego zarzutu ani autorom takich przemalowanek, ani klientom.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Może i już się zaczyna, ale jak na ROCO to jakoś cieniutko. Z polskiego taboru tylko jeden Gagar i to chyba nie za ciekawy... Cóż będzie kasa na stonki ;)
Dzień dobry.
To są katalogi nowości na początek roku - byle do Norymbergi.
Pytałem trochę o plany i zarysie wygląda to tak, że R/F mają opierać się na radach głównych sprzedających w Polsce. Tak więc taboru PKP w przyszłym roku ma być równie dużo co w tym [i z Roco nie będą to same ST44 :)]. Epokowo nacisk będzie położony tabor współczesny [VI/V] i trzecią z orłem [IIIb oraz IIIa i IIIc '56-58]

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Z pewnością modele Lokomodel nie są szczytem wierności i pietyzmu, ale też mają swoich odbiorców. Mnie po prostu nie bardzo podoba się postawa, że wszystko musi być w 100% zgodne do najdrobniejszego szczegółu (tzn. muszą być polskie reflektory, sprężarka, prądnica itd. itp.), bo inaczej to tylko pogardliwie traktowana "przemalowanka".(...)taka postawa jest dość częsta.

Jeżeli akceptuję, że model odwzorowuje lokomotywę z wczesnych lat 1950-tych, to nie przeszkadzają mi niemieckie elementy wyposażenia. .
Jestem identycznego zdania.Jeżeli jestem miłośnikiem III epoki. Okresu tzw. " z orłem" to trudno aby parowozy miały zubożoną zazwyczaj armaturę i największe lampy typowe dla końcalat 60-siątych i później.
Nie widzę nic gorszego nic mniej interesującego w rasowym niemieckim parowozie z filigranowymi niemieckimi lampami ,nierzadko gazowymi,a zwłaszcza z przegrzewaczami.
Z oryginalnym niemieckim osprzętem,armaturą kotła.
Uważam nawet że te czyste konstrukcyjnie Einhait'y z polskimi tablicami i białymi bandażami na kołach maja wręcz szczególną magię...

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Nie wiem, czy taki hit. Modele Irka dało się kupić bez wariactwa, więc myślę, że sporo z nas już taki ma. Ja na drugi z orłem się nie piszę. Ale zobaczymy, czy będzie to rzeczywiście epoka IIIb z orłem, jak model Parowozika.
Model Parowozika to chyba jeszcze końcówka epoki IIIa i z tego co pamiętam, to dość szybko się rozszedł. A zapowiadany model Fleischmanna, o ile wyjdzie w zapowiadanej formie, będzie pasował czasowo i przydziałowo do OKi2 z Roco i saksońskich boczniaków z Poznania spod szyldu Piko/Parowozik.
(Fle 538202) Seria wagonu: Oy, numer inwentarzowy: 050 053, st. mac.: Poznań, dyrekcja: Poznań, rewizja: 28.9.53 Poznań.

Reakcje
6 0 0
Dzień dobry.
To są katalogi nowości na początek roku - byle do Norymbergi.
Pytałem trochę o plany i zarysie wygląda to tak, że R/F mają opierać się na radach głównych sprzedających w Polsce. Tak więc taboru PKP w przyszłym roku ma być równie dużo co w tym [i z Roco nie będą to same ST44 :)]. Epokowo nacisk będzie położony tabor współczesny [VI/V] i trzecią z orłem [IIIb oraz IIIa i IIIc '56-58]
Mmmm...rozmarzyłem się szczególnie odnośnie info że z Roco nie będzie jedynie ST44...można coś bliżej?

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
Zastanawiam się czemu Roco nie zabiera się za naszego teigreka 2 ? Model 52 tłuką już przecież ładnych parę lat. Przecież bez dwóch zdań model taki byłby hitem w Polsce, a koszt produkcji byłby relatywnie niski biroąc pod uwagę, że baza jest.
marketing g.. marketing
Ty2
-to pewna mocna karta ,jak as pikowy , zawsze do gry można go wrzucić i zbierze swoje ,
kilkaset modeli zejdzie od ręki za pierwszą wrzutką ,
Dobry gracz pozbywa się najpierw blotek, czyli modeli drugoplanowych, a potem mocnymi atakuje.
Innymi słowy , nie mogąc kupić Ty-ka , kupisz co popadnie ,tak dla poprawy nastroju,
natomiast gdybyś kupił wpierw Ty , nad resztą się mocno zastanowisz albo ominiesz .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 18
Tabor 187