• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
A ja do tych wagoników od FLa dokupiłem taki:
R45576.jpg
...i taki:
R64447.jpg
:)

W tym pierwszym co prawda nie ma orzełka, ale w Krzyżu się widać wyrychlili ;)
Ten drugi z Bydgoszczy jest, ale zaś wiekowo pasuje.
Powiedzmy, że nie jestem jakimś purystą wagonikowym :D :cool: :p

ATPO, może gupie pytanie, ale dlaczego w takim składzie ma być jeszcze Oy? A z parowozu nie można pary brać?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.406 137 19
ATPO, może gupie pytanie, ale dlaczego w takim składzie ma być jeszcze Oy? A z parowozu nie można pary brać?
Do składu wagonów Fleischmanna dedykowana jest Rocowska OKi2-67. Być może wagon ogrzewczy jest potrzebny aby zapewnić odpowiednie ogrzewanie składu przy braku ogrzewania ze strony parowozu w celu zapewnienia większej jego mocy i prędkości z jaką miał się poruszać pociąg. OKi2 to w końcu mały parowóz. Być może nawet w tak małym składzie złożonym z zaledwie trzech wagonów osobowych i wagonu pocztowego aby zapewnić należyte jego ogrzanie wymagane jest dołączenie wagonu ogrzewczego.

Wagon ogrzewczy włączało się w skład, jeżeli:
- pociąg był na tyle długi, że aby ogrzać drugi koniec składu wymagane było jego podpięcie
- należało zapewnić odpowiednią moc i prędkość parowozu, co wykluczało możliwość ogrzewania składu przez parowóz i wymagało podłączenia grzejki

W tym przypadku mamy raczej doczynienie z drugim powodem, dla którego wagon ogrzewczy mógł znaleźć się w składzie pociągu.

Tak w ogóle to wagon taki podłączymy do składu tylko wtedy, gdy zostanie spełniony jeden z wymienionych wyżej warunków oraz pojawi się potrzeba ogrzania składu - zima. Na makiecie (spełniającą normę) znalezienie się wagonu ogrzewczego w składzie pociągu jest błędem.

Tak więc wagon ogrzewczy jest raczej wagonem do gabloty lub do składu prezentowanego na zimowej dioramie.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.406 137 19
Faktycznie, w skład tego pociągu nie jest włączony wagon ogrzewczy, jest on przypisany do stacji Poznań, w przeciwieństwie do pozostałych wagonów posiadających przydział do stacji Chodzież, co wcale nie wyklucza możliwości podłączenia wagonu do składu zaproponowanego przez Fleischmanna, ponieważ wszystkie pięć wagonów należy do tej samej dyrekcji poznańskiej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.879 526 30
Tak, jak napisał kolega Remaj, wagon ogrzewczy włącza się wtedy, gdy z jakiegoś powodu lokomotywa nie może zapewnić wystarczającej ilości pary. Przy lokalnych pociągach składających się z 4-5 wagonów, taka potrzeba raczej nigdy nie występowała, nawet przy tak małym parowozie, jak OKi2. Częściej wagony ogrzewcze były włączane do długich pociągów dalekobieżnych.

... a jak wąż sie uszkodzi w trakcie podróży to co???? wtedy musi ogrzewczy grzać:p
A to zależy, który wąż się uszkodzi. Poza tym, gdy stanie się to w czasie jazdy, to skąd wytrzasnąć wtedy wagon ogrzewczy?

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A ja do tych wagoników od FLa dokupiłem taki:
Zobacz załącznik 112023
...i taki:
Zobacz załącznik 112025
:)

W tym pierwszym co prawda nie ma orzełka, ale w Krzyżu się widać wyrychlili ;)
Ten drugi z Bydgoszczy jest, ale zaś wiekowo pasuje.
Powiedzmy, że nie jestem jakimś purystą wagonikowym :D :cool: :p

Ten drugi to ROCO ??[DOUBLEPOST=1364571171][/DOUBLEPOST] Korekta drobna oznaczenia loczka OKi2 ;) ma byc taka ;)[DOUBLEPOST=1364571376][/DOUBLEPOST]
Ten drugi to ROCO ??[DOUBLEPOST=1364571171][/DOUBLEPOST]
Korekta drobna oznaczenia loczka OKi2 ;) ma byc taka ;)
a pierwszy to co to za wagonik i jaki ma nr kat. ?? bo chyba nie jest z tej najnowszej serii ?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 37
Tabor 18
Tabor 187