Zdecydowanie lepiej, tylko z własnością zdjęć jest problem. Jeśli wklejasz swoje to ok., a czyjeś z sieci może być problem. Niestety większość takich zdjęć to fotografię historyczne, czyjaś własność.
Fakt. Swego czasu ktoś pytał o coś co dotyczyło skali TT, a chcąc chyba wówczas pomóc, czy coś (nie pomnę) - odpowiedź znalazłem na fotce w galerii jednego z MK. Wrzuciłem więc jako przykład fotkę ze skali TT ze strony
http://www.marcinturko.pl/Koleje male i duze/index.html (nawiasem mówiąc ładne fotki tam są). Podałem oczywiście źródło, ale mimo to chyba autor fotki nakazał usunięcie załącznika bo dostałem info od admina w tej sprawie... oczywiście nie mam absolutnie żalu - święte prawo autora. Ale przecież podałem źródło i chyba jakaś straszna krzywda nikomu się przez to nie stała, tym bardziej, że na wspomnianej stronie nie zauważyłem informacji, że zakaz kopiowania materiałów. Ale jak widać różnie z tym bywa.
Nie wklejajcie więc fotek ze wspomnianej strony jak coś tam nawet chcecie przykładowo pokazać czy zapytać o coś, co widzicie akurat na tamtych fotkach (to tak przy okazji). W ogóle uważajcie z wklejaniem nie swoich fotek.
Ale najlepsze było jak dawno temu ściągnąłem z neta nie swoją fotkę jakiegoś wózka modelu PIKO wagonu czy coś bo akurat taki wózek miałem do pchnięcia na aukcjach, a aparatu wówczas nie maiłem. Koleś się dopatrzył, straszył mnie sądami za fotkę wózka i kazał przepraszać na forum martela
. Ludziom odwala normalnie czasami... nawet jeśli prawnie mają rację. Do sądu za fotkę jakichś gratów. Wtedy byłem trochę zielony i mało wiedziałem o jakichś prawach autorskich, a fotka z netu traktowana była przeze mnie na zasadzie - ktoś wkleił do netu, to można brać. Wtedy dostałem nauczkę.
No ale to nie miejsce na taką dyskusję.
Wracajmy do tematu nowości 2013