• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
jakoś nikt nie napisał o nowościach towarowych ROCO/Dream na 2008 pokazanych w SK 3/2008.chyba że coś przeoczyłem. Na ostatniej stronie są:
WWyah IIIc (konkurencja/uzupełnienie Kleina)
Wdda IIIc szutrówka Wznowienie /inny numer? (342303)
E (Wddo) IVa -chyba też już kiedyś była
Ibdr(Slr) IVa - chłodnia do przewozu ryb
66735 - WWyah - zdecydowanie uzupełnienie składu.
66417 - Wdda - nowy numer i pewne inne szczegóły wagonu [brak hamulca] - wspaniałe uzupełnienie składu.
66655 - E (Wddo) - absolutnie nie był. Był Konigsberg z budką w starej wersji hobby z ep. IIIc, a z IVa węglarka 9W [UIC].

na przedostatniej stronie są nowości Klejna/LOKO Model:
1/08 cysterna Rrh czarna,
3/08 cysterna Uh z szara budka hamulcową
5/09?? oppeln Kdsth z budką; chyba też juz był??
7/08 wddn węglarka budowy włoskiej ;chyba też juz był??
O tych nowościach trochę było
05/08 - Kdsth - epoka IIIc*, był z IIIb szary
07/08 - Wddn - epoka IIIc*, był z IIIc bez orła
Cysterny też były ale w innych podepokach i malowaniu, oraz oczywiście z innymi numerami [jak i kryty i węglarka].

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
432 22 4
Sebastian napisał(a):
Wg ŚK 3/2008, w III kwartale br
....
Udało mi się zdobyć właściwie to wczoraj w/w ŚK i głowa boli od tych nowości.
Dla miłośników Vep.: lokomotywa z Austrii serii 1822 w barwach PTK ma się ukazać na przełomie 08/09 - dystrybutor AMC z Wrocławia. Będzie to trzecia nowoczesna lokomotywa po EU43 i BR185 z logo CTL logistic z Vep.
Pozytywnym efektem zwiększenia ilości modeli PKP będzie z pewnością możliwość zakupu starszych nieprodukowanych już modeli z drugiej ręki na giełdach po niespecjalnie astronomicznych a może i nieraz niższych cenach. Zresztą już to widać.
Na III okładkowej stronie jest fajna czarna cysterka z ep. IIIc lub IVa z mojej wiochy z Zakładów Chemicznych na których terenie pracowałem i znowu pracuję o rzut beretem od chaty, to będzie 3 wagon z Kędzierzyna i tym samym Kędzierzyn-Koźle wpisuje się na listę miejscowości obecnych na modelach PKP.
Dzięki Panie Krzysztofie . :cool:

A

Anonymous

Gość
M.Smoczkiewicz napisał(a):
A w wersji niemej czy dźwiękowej również ? :smile: I czy z tym strasznym garbem na dymnicy??? ;)
Bez "garba" za to z plastikowymi grubaśnymi kółeczkami , plastikowymi wiązarami i kompletnie bez polskich elementów.Za to detalami na dole pod dymnicą na enerdowskie kopyto i bez dźwięku.Z maleństwem-silniczkiem w tendrze.A o wersji dźwiękowej można zapomnieć.Za to za conajmniej "jedyne 800zł".

Zdecydowanie wolę poczekać na nowo opracowywane wykonanie Roco z :
-metalowymi precyzyjnymi kołami
-metalowymi wiązarami
-polską wersją drzwi dymnicy
-polskimi lampami
-wersją dźwiękową
-cichym silnikiem odpowiednich rozmiarów
-kardanem
-lepszej jakości tampodrukiem

I też za "jedyne 800zł" w wersji bez dźwiękowej :D
I też z paroma różnymi numerami.

Dunia

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Maersk napisał(a):
A w wersji niemej czy dźwiękowej również ? :smile: I czy z tym strasznym garbem na dymnicy??? ;)
Bez "garba" za to z plastikowymi grubaśnymi kółeczkami , plastikowymi wiązarami i kompletnie bez polskich elementów.Za to detalami na dole pod dymnicą na enerdowskie kopyto i bez dźwięku.Z maleństwem-silniczkiem w tendrze.A o wersji dźwiękowej można zapomnieć.Za to za conajmniej "jedyne 800zł".

[shadow=red]Zdecydowanie wolę poczekać na nowo opracowywane wykonanie Roco z :[/shadow]
-metalowymi wiązarami
-polskimi lampami
-wersją dźwiękową
-kardanem

A kiedy to ma wyjsc? Cos na ten temat wiadomo?

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
76 2 0
Sebastian B. napisał(a):
Czy ktos moze slyszal gdzies cos o ST43 od Tilliga/Geconvvm.Znalazlem informacje na stronie firmowej Geconvvm,niestety niemiecki nie moj jezyk.

www.geconvvm.de/deutsch/lokomotiven/060da_pkp.htm

Niemiecki też jest nie moim językiem ale z tego co rozumiem to wywnioskowałem że
-lokomotywa w będzie w malowaniu PKP
-odbiór prądu ze wszystkich kól
-zmienne oświetlenie w zależności od kierunku jazdy trzy światła białe albo dwa czerwone
-pięciobiegunowy silnik z kołem zamachowym
tylko nie jestem pewien co to jest 2haftreifen ale domyślam się że chodzi o koła z gumkami
przyczepnościowymi, po za tym numery katalogowe i tyle. :grin:

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
Sebastian B. napisał(a):
Czy ktos moze slyszal gdzies cos o ST43 od Tilliga/Geconvvm.Znalazlem informacje na stronie firmowej Geconvvm,niestety niemiecki nie moj jezyk.

www.geconvvm.de/deutsch/lokomotiven/060da_pkp.htm
Ktoś o tym wspominał, ale nikt nie zna szczegółów - ja po cichu też czekam na tego loka.

Ostatnio niemieckiego uczyłem się 9 lat temu, ale z tego co udało mi się zrozumieć:
6osiowa lokomotywa w malowaniu PKP, 2,3 światła, 5 biegunowy silnik, będzie dostępna wersja z dźwiękiem.

Darek

Użytkownik
Reakcje
42 53 3
Podsumowując:
Ostatnio niemieckiego uczyłem się 9 lat temu, ale z tego co udało mi się zrozumieć:
- 6 osi napędowych
- cieńkie lakierowanie w barwach Polskich Kolei PKP
- pobór prądu ze wszystkich kół
- 3/2 punktowe oświetlenie zmienne w zależności od kierunku jazdy
- 2 gumki przyczepnościowe
- 5 biegunowy silnik z kołem zamachowym

Wersja DC/AC z/bez dźwięku

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Podanym linkiem naprawdę nienależy się podniecać, gdyż stronka ta w takim wyglądzie istnieje w sieci od bardzo, bardzo dawna. Wręcz nawet mi się zdaje, że informacje zawarte na tych stronach nie są zgodne z rzeczywistością i dawno zdeaktualizowane. Zaś modele lokomotyw 060DA wypuszcza obecnie na rynek Tillig. Wcześniej na pudełkach była nazwa obu firm - Tilli/Geconvvm, obecnie jest tylko nazwa Tillig.
A co do zapowiedzi o wypuszczeniu ST43, to kiedyś pisano o tym w "Świecie Kolei". Obecnie należy mieć nadzieję, że w końcu i ten model się ukaże. Jednak zauważmy, że zapowiedzi firmy Tillig na ten rok są już znane, i nie ma tam 060DA w wersji PKP (czyli ST43), ale są wersje prywatnych krajowych przewoźników.

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Stronke znalazlem juz jakis czas temu i teraz sobie o niej przypomniale.Po kontakcie z firma odpisali mi ze jak bedzie odpowiednio duze zainteresowanie to model bedzie dostepny. ;)A pytam bo cos mi sie o uszy obilo na ten temat.Moze ktos cos wie. :D

Reakcje
6 3 0
Też pytałem, to odpowiednio duże zainteresowanie to minimum 500 szt, mówię o wersji z Polskimi lampami, myślę że nie ma u nas nikogo z kapitałem na 500 lokomotyw, a jak jest to zna bardziej dochodowe inwestycje, i na tym etapie zamyka się temat Polskiego Rumuna od Geconvvm.

DANKLE

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jezeli chodzi o firme Geconvvm mialem przyjemnosc wspolpracowac z Panem Andy Stautz. Moge powiedziec ze jest to najtrudniejszy kontrachent z jakim mialem przyjemosc.
Forma 060DA z tego co wiem zostala sprzedana do TILLIGA wiec zapewnienia co do 500 szt moga byc uprzejma odpowidzia z ktorej Pan Stautz i tak nie bedzie mial mozliwosci sie wywiazac :twisted:
Bede oczywiscie z zaintresowaniem obserwowac poczynania Tilliga....

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Mam pytanie do posiadaczy drugiej serii talbotów Klein Modelbahn. Czy kolorystyka jest zbliżona do czerwieni tlenkowej, czy nadal jest to austriacki chocolade braun? :devil:

DRACULA_

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dunia napisał(a):
Maersk napisał(a):

[shadow=red]Zdecydowanie wolę poczekać na nowo opracowywane wykonanie Roco z :[/shadow]
-metalowymi wiązarami
-polskimi lampami
-wersją dźwiękową
-kardanem

A kiedy to ma wyjsc? Cos na ten temat wiadomo?
W rozmowie ze Zbigniewem Pawińskim ( DREAM ) padł termin 2009r.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 85
Tabor 18
Tabor 28