• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2024

OP
OP
Remaj12

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.400 137 19
No przecież miałem na myśli, że żadnej nowej konstrukcji w tym ESU nie zaprezentowali... no czy coś przegapiłem? Ten Szwajcar to w 2023 się ukazał... a na 2024, ja nowej konstrukcji nie widzę...
Nowej konstrukcji nie ma, ale nowości (kolejne wersje oferowanych konstrukcji) są, więc w czym problem? Producenci nie mają obowiązku co roku wprowadzać do swojej oferty modeli nowej konstrukcji.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 52 2
Wznowienie wagonów sypialnych WLABmee w malowaniu Kolei Białoruskich
- 48204 zielony,
- 48205 błękitny;
oraz chyba zupełna nowość - wagony Kolei Ukraińskich:
- 48211 - biało-niebieski (wygląda tak jak obecne malowanie kolei węgierskich)
- 48212 - niebieski z żółtym pasem.
Screenshot 2024-02-08 at 14.40.31.png
Screenshot 2024-02-08 at 14.40.58.png
Screenshot 2024-02-08 at 14.41.21.png
Screenshot 2024-02-08 at 14.41.41.png

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
- 48204 zielony,
- 48205 błękitny;
Zobacz załącznik 1034104 Zobacz załącznik 1034105 Zobacz załącznik 1034106 Zobacz załącznik 1034107
Są jeszcze rosyjskie i słowackie, a nie ma litewskiego!
Po wielu latach koniec obsesyjnego śledzenia aukro.cz, modellbazar.cz i eBaya :D

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Ja wszystkie moje modele tej firmy kupowałem za granicą. No może nie wszystkie bo kilka kupiłem od kolegów w dziale giełda na tym forum. Ale i tak chyba oni kupowali za granicą.

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
441 2 3
- 48204 zielony,
- 48205 błękitny;
Zobacz załącznik 1034104 Zobacz załącznik 1034105 Zobacz załącznik 1034106 Zobacz załącznik 1034107
Jeśli chodzi o sypialne wagony białoruskie, to jest pytanie, czy to jest na pewno wznowienie, ten sam typ wagonu. Poprzedni model miał gładki dach i jasnoniebieski kolor, planowany ma ryflowany dach i ciemniejszy niebieski. O ile kolor może być przekłamany, to ryfle na dachu raczej nie.
Zresztą, przy opisie tych wagonów w przypadku tego z gładkim dachem podawany jest rok odpowiadający rzeczywistości jako 2008 a w przypadku tegorocznego wypustu - rok 2013.
Warto dodać że sypialne białoruskie wyprodukowane w Poznaniu były modernizowane i różnice dobrze widoczne to m.in. zmiana szerokości okna w drzwiach i zamontowany wyświetlacz kierunkowy w drzwiach, stopień manewrowego z uchwytem itp. To kolejna wersja możliwa jako model.

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 23 0
Jeśli chodzi o sypialne wagony białoruskie, to jest pytanie, czy to jest na pewno wznowienie, ten sam typ wagonu. Poprzedni model miał gładki dach i jasnoniebieski kolor, planowany ma ryflowany dach i ciemniejszy niebieski.
Posiadam model z pierwszej edycji i nie nazwałbym tego niebieskiego koloru jasnym, myślę, że jest to taki sam odcień. Odnośnie "ryflowanego" dachu, to rysunek jest, jaki jest, ale trzeba sporej wyobraźni, żeby się tam dopatrzeć wspomnianych ryfli. Oczywiście, że dach będzie gładki, bo nie było wersji tego typu wagonu z ryflowanym dachem.

Warto dodać że sypialne białoruskie wyprodukowane w Poznaniu były modernizowane i różnice dobrze widoczne to m.in. zmiana szerokości okna w drzwiach i zamontowany wyświetlacz kierunkowy w drzwiach, stopień manewrowego z uchwytem itp. To kolejna wersja możliwa jako model.
Nie wiem, jaki ma to związek z zapowiadanym modelem, który odwzorowuje wagony produkowane w Goerlitz, a nie w Poznaniu.
Użytkowany przez koleje białoruskie wagon sypialny wyprodukowany w Poznaniu, to inny typ, podobny do wagonów PKP typu 305Ad, których modele niegdyś również produkowała firma L.S.Models, jednak nie identyczny i nie wiadomo, czy producent przewidział te różnice i przygotował formę na ten wariant modelu.

Salsa

Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
441 2 3
Posiadam model z pierwszej edycji i nie nazwałbym tego niebieskiego koloru jasnym, myślę, że jest to taki sam odcień. Odnośnie "ryflowanego" dachu, to rysunek jest, jaki jest, ale trzeba sporej wyobraźni, żeby się tam dopatrzeć wspomnianych ryfli. Oczywiście, że dach będzie gładki, bo nie było wersji tego typu wagonu z ryflowanym dachem.

Nie wiem, jaki ma to związek z zapowiadanym modelem, który odwzorowuje wagony produkowane w Goerlitz, a nie w Poznaniu.
Użytkowany przez koleje białoruskie wagon sypialny wyprodukowany w Poznaniu, to inny typ, podobny do wagonów PKP typu 305Ad, których modele niegdyś również produkowała firma L.S.Models, jednak nie identyczny i nie wiadomo, czy producent przewidział te różnice i przygotował formę na ten wariant modelu.
Ma to taki związek, że przedpiśca ogłosił, iż będzie to wznowienie już produkowanego modelu FPS Cegielski a ja zapytałem, czy aby na pewno, bo te modele znacząco się od siebie różnią, co również @Alana potwierdzasz w swoim poście.
Co do dachu, OK, nie są to ryfle, ale na rysunku dach nie wygląda na całkowicie gładki, te poziome krechy wzdłuż całego dachu są dość konkretne, chyba LS Models nie może się aż tak mylić na rysunku.
Na zdjęciu prawdziwego wagonu widać taką pojedynczą linię/krechę wzdłużbną oddzielającą płaty poszycia dachowego, ale tylko jedną a na rysunkach modeli widać dwie https://www.huenerbein.de/media/ab/9c/61/1707503673/LSM_gesammelt_februar.pdf

Przy okazji zdjęcia tego wagonu sypialnego białoruskiego wyprodukowanego przez FPS Poznań w rzeczywistości wraz z napisami można znaleźć tutaj: https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/BLR/BC_WLABmee.php
a na modelu LS Models tutaj: https://www.reisezugwagen.eu/?p=1158

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 23 0
Ma to taki związek, że przedpiśca ogłosił, iż będzie to wznowienie już produkowanego modelu FPS Cegielski ...
Ja w poście "przedpiścy" nie widzę ani słowa o Cegielskim, czy Poznaniu!

Przy okazji zdjęcia tego wagonu sypialnego białoruskiego wyprodukowanego przez FPS Poznań w rzeczywistości wraz z napisami można znaleźć tutaj: https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/BLR/BC_WLABmee.php
Albo ja nie rozumiem, o czym Kolega tu pisze, albo Kolega ma problem z rozróżnieniem typów wagonów, bo pod podanym linkiem są zdjęcia wagonów wyprodukowanych w Goerlitz, a nie w FPS Poznań!

Salsa

Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
441 2 3
Ja w poście "przedpiścy" nie widzę ani słowa o Cegielskim, czy Poznaniu!

Albo ja nie rozumiem, o czym Kolega tu pisze, albo Kolega ma problem z rozróżnieniem typów wagonów, bo pod podanym linkiem są zdjęcia wagonów wyprodukowanych w Goerlitz, a nie w FPS Poznań!
Ok, mam zatem jedno pytanie. Kto jest producentem wagonów białoruskich, które na czołownicy mają napis FPS Poznań POLAND i które były wzorem LS Models 48015 i 48016. Napisy FPS Poznań POLAND pojawiły się na tych wagonach jeszcze przed ich modernizacją w Polsce.
Z powyższego wynika, że producentem tych wagonów jest fabryka w Goerlitz. Skąd zatem takie napisy na czołownicy?
Wyraźnie widoczne na jednym ze zdjęć z tego linka:
https://www.vagonweb.cz/fotogalerie/BLR/BC_WLABmee.php

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 23 0
... na czołownicy mają napis FPS Poznań POLAND (...). Skąd zatem takie napisy na czołownicy?
Stąd, że wagony te (chyba już od lat 90.) były naprawiane w Poznaniu i jest to informacja o tym, że jednostką naprawiającą jest FPS. Producentem tych wagonów, było VEB Waggonbau Goerlitz.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 90 3
Stąd, że wagony te (chyba już od lat 90.) były naprawiane w Poznaniu i jest to informacja o tym, że jednostką naprawiającą jest FPS. Producentem tych wagonów, było VEB Waggonbau Goerlitz.
Wagony RIC200 dla kolei "1520" były naprawiane także w Bydgoszczy.
Postaram się odnaleźć zdjęcie, które stanowi bardzo ciekawe wyzwanie dla gablociarzy.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.323 18 0
Wagony RIC200 dla kolei "1520" były naprawiane także w Bydgoszczy.
Postaram się odnaleźć zdjęcie, które stanowi bardzo ciekawe wyzwanie dla gablociarzy.
Kliknijcie w link do poniższego posta. Z L.S. Models w H0 były dokładnie te same wagony. Jeden serwisowany w Pesie, drugi w FPS.

Po edycjach w wielkościach H0 i TT, przyszedł czas na eNkę i oto są już wagony sypialne serii WLABmee, spotykane na naszych torach w pociągach hotelowych, EN "Jan Kiepura" itd.
Wizualnie prezentują się ładnie, a jedyne mankamenty, to przesadnie zaakcentowane ramki okien uchylnych oraz rama wagonu.
Co do właściwości ruchowych, to pobieżne próby wykazały pewne problemy, ale więcej będę mógł napisać po bardziej kompleksowych testach.
Załączam zdjęcia jednego (z trzech dostępnych) dwuwagonowego zestawu kolei rosyjskich oraz wagonu białoruskiego.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187