• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2024

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
660 5 2
Post informacyjny - Hornby - publikacja nowości na 2024 w dniu 9.01.2024. Piszę tutaj, bo zdecydowana większość nowości będzie raczej nie-PKP (+ w tym w ramach Rivarossi, Lima, Electrotren).

Edyta: Przypomniałem sobie, że Hornby publikuje się zazwyczaj dzień wcześniej niż cała grupa, zatem Rivarossi spodziewałbym się 10.01.

Źródło: bahnoline.ch
IMG_8743.jpeg

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.286 25 2
Wcale im się nie dziwię :) nawet w analogu i po rabatach to będzie 150€ za wagon.
W Lippe filtrując NightJet zestawia obok siebie Roco i LS Models - wiem, że inne typy wagonów itd, ale też 7 wagonów itd. LS Models po rabatach ok. 100€ za wagon. Różnica w cenie jest kolosalna i w jakości również, choć wiadomo które są lepsze.

Reakcje
124 1 0
Pojawiło się info o nowych modelach Albert Modell:
https://pegomodel.si/en/2024-01-01/albertmodell-rgs-res-freight-wagons-2024/
Nie wiem, czy tego rodzaju platformy istniały na PKP i możemy się w przyszlości spodziewać rodzimych wersji?
Nie chcę palnąć gafy, ale bułgarskie platformy Regs (więc pewnie takie same Resy, tylko po modernizacji, poprzez dostosowanie do przewozu kontenerów, bo literka "g" się pojawia) idzie spotkać w barwach Transchemu. Muszę poszukać swoich zdjęć i się porówna, bo w internecie ciężko je znaleźć.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.655 65 3
Pojawiło się info o nowych modelach Albert Modell:
https://pegomodel.si/en/2024-01-01/albertmodell-rgs-res-freight-wagons-2024/
Nie wiem, czy tego rodzaju platformy istniały na PKP i możemy się w przyszlości spodziewać rodzimych wersji?
Owszem wagony platformy budowy bułgarskiej były eksploatowane na PKP i obecnie także u przewoźników prywatnych.
W latach 1979-80 dostarczono PKP niezbyt liczną grupę wagonów Res w liczbie 163 sztuk (B552Z). Były to pierwsze wagony serii Res na PKP. Wagony te jeszcze sporadycznie spotykałem pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Nie mam informacji czy zostały sprzedane czy też zezłomowane, ale obecnie ich nie ma w eksploatacji PKP Cargo.
Natomiast można spotkać wagony platformy budowy bułgarskiej u przewoźników prywatnych najczęściej serii Rs lub Res ale ze zdemontowanymi ścianami bocznymi.
Tak więc nowe opracowanie firmy Albert Modell daje szansę na kolejne modele wagonów spotykanych na polskich torach.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Fajne;)

Roco 7500089, 7510089, 7520089 - 9902 Railexperts
7500089.jpg

Z opisu producenta (tłumacz google):
O 9902:
Lokomotywa 9902 została dostarczona do Holenderskich Kolei Państwowych w 1981 roku jako 1616. Po rozdzieleniu ruchu pasażerskiego i towarowego lokomotywa została przydzielona do obszaru transportu towarowego NS-Cargo. NS-Cargo zostało później przejęte przez DB-Cargo. W 2020 roku w DB-Cargo odstawiono ostatnie lokomotywy serii 1600. Ostatnie sześć istniejących lokomotyw zostało sprzedanych firmie RXP Tracte BV, spółce będącej częścią grupy Railexperts. [...]
Lokomotywa wykorzystywana jest do transportu własnego oraz wynajmowana innym przewoźnikom.
Railexperts jest dostawcą usług transportu pasażerskiego i towarowego. [...]
O książce:
Babcia Toos jedzie na wakacje, a Tommie i Tess mogą przyjechać! Wsiadasz do pociągu w góry Austrii. Co to będzie za przygoda? Rozejrzyj się i odkryj, czego doświadczysz podczas zagranicznej podróży pociągiem.

417112999_809899704480662_1810319390087061317_n.jpg

Źródło: facebook.com/railcolor

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.051 6 2
Piękna jest, to prawda :) Przemalowali ją całkiem niedawno, mam ją na nagraniu w maju 2023 jeszcze w czerwonym malowaniu DB/NS Cargo.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
PIKO [V134] H0 Expert DB IC wagon sterujący Bpmmbdzf DB AG VI #58870

Nareszcie PIKO zwiększa jakość swoich wyrobów w segmencie wagonów pasażerski. Zdecydowanie lepiej odwzorowane wnętrze jak również elementy znajdujące się na podwoziu. Oby tak dalej(y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.680 520 30
Niestety, źle. Na filmie jest powiedziane, że modele są przystosowane do instalacji oświetlenia wewnętrznego, taka informacja jest też na stronie Piko. Wagon sterowniczy ma natomiast fabryczne oświetlenie zewnętrzne (światła białe i czerwone na czołowej ścianie z kabiną).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187