• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2024

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
Pytanie troszkę (tylko troszkę) nie w temacie tego wątku:
Czy są na horyzoncie jakieś węglarki 4-osiowe polskich typów? Znaczy - czy jakaś firma coś planuje? Bo tak ogólnie to słabo z modelami tego typu wagonów PKP...

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
No ale ile ich było? Bo ja mam raptem 2 z epoki V. Były też z epoki IV, ale ja tej nie zbieram. Oczywiście chodzi mi o PKP bo prywaciarzy było więcej modeli (i jak widać są w planach). Ale ja pytam ogólnie o nowe typy (415W, 417W, 423W, 421W, 424W, 409W, 430W, 412W, 425W, etc.) :)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.336 30 1
Pytanie troszkę (tylko troszkę) nie w temacie tego wątku:
Czy są na horyzoncie jakieś węglarki 4-osiowe polskich typów? Znaczy - czy jakaś firma coś planuje? Bo tak ogólnie to słabo z modelami tego typu wagonów PKP...
Tak podobno mają się ukazać co prawda nie węglarki polskiego typu, ale węglarki zakupione przez PKP i eksploatowane w parku wagonów towarowych. Nie wiem jaki dokładnie będzie to typ wagonu B551V czy R552V . Mowa tu o wagonach potocznie zwanych gondolami które PKP zakupiło z wytwórni Burgas i Arad w łącznej ilości ok. 3600 szt. Chyba będzie to wagon bud. rumuńskiej - tak słyszałem. Model ma wydać Albert-Modell.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
805 46 0
No ale ile ich było? Bo ja mam raptem 2 z epoki V. Były też z epoki IV, ale ja tej nie zbieram. Oczywiście chodzi mi o PKP bo prywaciarzy było więcej modeli (i jak widać są w planach). Ale ja pytam ogólnie o nowe typy (415W, 417W, 423W, 421W, 424W, 409W, 430W, 412W, 425W, etc.) :)
Eanosy 415W robi Roco i Tillig. O innych nie słyszałem, choć ktoś gdzieś kiedyś pisał o 423W. Wychodziły w barwach PKP w V epoce. Roco robiło też w VI w barwach PKP Cargo. Tillig chyba też. Ale poszukaj w odpowiednich wątkach na forum, bo ten nie jest właściwy i dalsza dyskusja tu będzie zaśmiecać.

Np. tu: https://forum.modelarstwo.info/threads/roco-tillig-klein-modellbahn-modele-czteroosiowych-wagonów-węglarek.35318/

Ostatnio edytowane:

Daro1975

Nowy użytkownik
Reakcje
4 0 0

Załączniki

• 498,2 KB Wyświetleń: 69

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
477 8 0
https://www.reisezugwagen.eu/?p=46835

EC 112/113 “Blauer Enzian/Mimara” der ÖBB Ep VI

Wygląda na to, że będzie kolejny zestaw OBB od ACME. Warto mu się przyjrzeć, ponieważ wagony Bmz i Bmpz odpowiadają tym, które można spotkać w EC Porta Moravica oraz (po przymknięciu oko na datę rewizji) w EC Polonia sprzed kilku lat.

ACME_52565_WR_Seite21.jpg

Najważniejszy jest jednak wagon restauracyjny - wcześniej dostępny jako ACME 52565 i szalenie brakujący w tym malowaniu i z prezentowanym logo. Obecnie również jeździ w EC Porta Moravica, ale od Bohumina.

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
557 21 1
Czy ktoś z forumowiczów jest już w posiadaniu wagonu Piko 58561? W wielu sklepach modelarskich jest już oznaczony jako dostępny, ale w sieci (nawet na stronie Piko) próżno szukać zdjęć gotowego modelu, jedynie widnieje wizualizacja będąca przeróbką zdjęcia wersji SŻD. Przymierzam się do zakupu i ciekawi mnie finalny odcień niebieskiego użyty przez Piko.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.146 121 1
Czy ktoś z forumowiczów jest już w posiadaniu wagonu Piko 58561? W wielu sklepach modelarskich jest już oznaczony jako dostępny, ale w sieci (nawet na stronie Piko) próżno szukać zdjęć gotowego modelu, jedynie widnieje wizualizacja będąca przeróbką zdjęcia wersji SŻD. Przymierzam się do zakupu i ciekawi mnie finalny odcień niebieskiego użyty przez Piko.
PIKO 58561 - UZ 62 22 70 80 208-6 (045 02084) WLABm, ep. V

Piko_58561_Bild01.jpg
Piko_58561_Bild02.jpg
Piko_58561_Bild06.jpg

Źródło: modellbahninfo.org

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
Taaa, i SCHLAFWAGEH oraz WAGOHE-LETTI. Ja prdl, czy to jakieś nieuki robią?

Na wizualizacji było OK:
1727866717293.png

Mam zamówiony, zobaczę jak przyjdzie. Jeśli jest ten gniot to odsyłam do sklepu i już... :confused:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187