• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2022

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
233 4 0
Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.977 275 41
Znowu poszła Brawa na łatwizne, napęd w tendrze... niech sobie wsadzą taki model... jakoś Matrix potrafi robić parowozy z napędem w kotle i wyglądają super, mam tu na myśli BR02, mam ten model, jest piękny :)

Liczy się Kultura Jazdy/Pracy modelu , natomiast umiejscowienie napędu ... też jest ważne.
Albo piękny PRZEŚWIT POD KOTŁEM zwłaszcza w tle szprych kół co w przypadku BR01 - 2000mm średnicy w oryg. - jest szczególnie widoczne w modelu i napęd w tendrze, albo napęd w kotle i ... "pancerny prześwit" . :D

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wg. mojej oceny nowości Brawa 2022 rewelacja ! Kontynuacja BR01, nowe opracowanie BR44 , nowe oprac. cemenciarki DB w ep.III-VI, nowe oprac. talboty DB w ep.III-VI do tego nowe oprac.wapniarki DRG/DB/DR (zapowiadane w 2021) oraz nowe oprac. uicowskie kryte Gmhs 56/60 w DB/DR

Ostatnio edytowane:

Beobachter

Znany użytkownik
Reakcje
4.976 10 2
Albo piękny PRZEŚWIT POD KOTŁEM zwłaszcza w tle szprych kół co w przypadku BR01 - 2000mm średnicy w oryg. - jest szczególnie widoczne w modelu i napęd w tendrze, albo napęd w kotle i ... "pancerny prześwit" . :D
Myślę, że w dzisiejszych czasach jest jednak możliwe połączenie jednego i drugiego : napęd w lokomotywie + realistyczny prześwit pomiędzy kotłem i ostoją :

http://forum.modelarstwo.info/threads/kolekcja-na-5.49685/#lg=post-852889&slide=3

http://forum.modelarstwo.info/threa...yli-na-3.50167/page-11#lg=post-926131&slide=3

Czasem w tendrzakach nie ma też opcji napędu w tendrze ;)

http://forum.modelarstwo.info/attachments/6863e656-7486-4782-bd5c-e4c8c4e31d77-jpeg.789814/

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.977 275 41
@Beobachter i @Ropu przyjrzyjcie się RAMIE PODWOZIA BR01 Trixa/Märklina zwłaszcza w tle szprych kół a następnie oryginałowi. :D
Trzymajmy się ścisle tematu, BR01 Brawa a BR01 Trix/Märklin który ma zalepione dopancerzone otwory w ramie, w tym obszarze jest to kanaj-model :D
Niestety odbiera to baletową lekkość - jaką maja parowozy pośpieszne - temu modelowi obserwowanemu z boku z poziomu kół ...
Żeby nie było ;) mam BR44 i BR50 DB w IIIep. Trix'a, ale w towarowych to dopancerzenie ramy jeszcze ujdzie ...
Mam też BR01 DB Braw'y ... jest baletowa ! :giggle:

:D

Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
Bez przesady z tym dopancerzeniem. Widoczne dopiero po zniżeniu wzroku do poziomu osi kół - czyli centymetr nad poziomem toru! ;)
choć muszę przyznać, że nie wiem po co to dopancerzenie jest - bo do napędu nie jest potrzebne.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Sorry za wpis za wpisem, ale kolega @newermind zamieścił swoją informację tuż przed moim poprzednim, a wyszukanie dodatkowej informacji zajęło mi chwilę, więc nie chciałem już edytować wpisu.
Bardzo interesująca zapowiedź ze strony Exact Train, zwłaszcza jeśli chodzi o wagon Plan K.
Piękne modele wagonów Plan K były wypuszczone 9 lat temu przez również holenderską firmę Elo Trains. Ciekaw jestem, czy te firmy mają ze sobą coś wspólnego. Model ten pokazałem tu.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.977 275 41
(...)Prześwit między ostoją a kotłem tak, ale już prześwit przez ostoję (przez otwory w ostoi) już nie zawsze. Ale tu już zaczynamy rozdzielać włos na czworo (albo i więcej ;)). Proponuję mniej dogmatyczne podejście do sprawy.
Po prostu jednych nie razi takie uproszczenie w ramie ważne aby napęd był w parowozie, dla innych rama z otworami to walor w architekturze modelu a umiejscowienie napędu to drugorzędna sprawa.
Po co Kolega jednej ze stron wymiany poglądów zarzuca od razu dzielenie włosa na czworo i dogmatyczne podejście ... ?!
Po co ta stronnicza autorytarna stygmatyzacja jednej ze stron ?

Z mojej strony za takie zarzuty : BAN !
Proszę nie zapominać ze żyjemy w obszarze posiadającym tradycje wolnej wypowiedzi od ponad 400lat w przeciwieństwie do absolutyzmów/zamordyzmów zachodnich... :D

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Piękne modele wagonów Plan K były wypuszczone 9 lat temu przez również holenderską firmę Elo Trains. Ciekaw jestem, czy te firmy mają ze sobą coś wspólnego. Model ten pokazałem tu.
I właśnie w tekście strony katalogu jest podane że model Plan K jest przejęty od Elotrack. Natomiast Plan Na jest ich całkiem nowym opracowaniem

Reakcje
2 0 0
Dzień Dobry;
Przeglądam katalog PIKO i zobaczyłem że na rok 2022 są planowane:
59520 DMU GTW 2/6 BR 646 "Stadler" DB AG VI
59134 Diesel railcar GTW 2/6 CD VI
Pytanie do Was czy powyższe składy pojawiały się w Polsce.

PS. Jeżeli zły temat to poproszę o przeniesienie.

Dziękuje

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Zły temat, bo to nie nowości PKP.
Niemniej DB obsługiwało nimi połączenia do Szczecina, możesz wyguglać (popularne obrazki po upolowaniu przez cieżarówkę)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
I tu pojawia się dylemat bo jest to temat nowości nie PKP czyli wszystko inne. Jakby nie patrzeć pytanie kolegi @Lukasz436 dotyczy taboru CD i DB-AG czyli nie PKP. A więc się kwalifikuje do tematu. Jedynie nie każdy w tym wątku posiada wiedzę o pojawianiu się tego taboru w naszym kraju i chyba więcej informacji można uzyskać w dziale dotyczącym 1:1.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Zły temat, bo to nie nowości PKP.
Jeżeli nie jest to dobry wątek, to dlatego, że te modele nie są nowością 2022 - jeden jest już dawno dostępny, a drugi to nowość 2021, ale dostępna ma być dopiero teraz. Ale ogólnie jest to wątek o nowych modelach nie-PKP (przy czym pod pojęciem "PKP" umownie rozumiemy także innych polskich przewoźników), a takie właśnie są to modele. Tak że na pewno nie jest to pytanie do wątku o nowościach PKP.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.150 18 0
Katalog Jaegerndorfer na rok 2022: KLIK

Jak ktoś lubi austriackie klimaty. Wychodzi też na to, że mamy kolejnego producentów vectronów...

Zapowiedzi Heris na rok 2022: KLIK

Ciekawe, że pojawia się temat wagonów chińskich.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Zestaw wagonów chińskich Heris 17066 (nowość na 2020...) właśnie się ukazał. VEB Waggonbau Ammendorf specjalizowały się w wagonach dla szerokiej skrajni, Heris znalazł tu ciekawą niszę. O ile wypusty w malowaniu RŻD były i są kierowane do kilenta niemieckiego (składy pociągów wojskowych i rozkładowych), to egzotyka sprzedaje się wszędzie (mamy nawet własny wątek https://forum.modelarstwo.info/thre...nos-czyli-koleje-chińskie-i-ich-modele.50159/), a azjatyckie rynki modelarskie mają duży potencjał.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187