• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2021

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
Zawsze jest coś za coś.. Jest szansa na jakikolwiek kompromis?
Zawsze będzie ktoś niezadowolony. Zawsze.
Jako przykład podam BR78 Piko, która będzie technicznie taka sama jak planowana OKo1 PKP. Większość skupia się na lampach z przodu, lampch z tyłu, czy będą czerwone i czy będzie z orzełkiem ;)
Kupiłem sobie tą lokomotywę - wersja z ich dekoderem. Mechanicznie/napędowo jest to krok w tył w porównaniu z innymi ich obecnie wydawanymi lokomotywami - jeśli nie dwa kroki. Lokomotywa rusza ze skokiem na starcie, silniczek i napęd jest głośno słyszalny, poskrzypuje jak ze źle skonfigurowanym dekoderem - bez porównania gorzej od tak wyszydzanej siódemki Piko z dekoderem Zimo. Niby toczy się gładko, niby są możliwości modyfikacji czasu zwalniania/przyspieszania w dekoderze, ale efekt końcowy nie ma nic wspólnego z tym czego nauczyliśmy się od nich oczekiwać.
Dźwięku nie potrafię ocenić, ładnie dudni, może jest ok.
Na innym forum pojawiły się dzisiaj głosy, że koła na osiach siedzą zbyt słabo tzn. zdjęcie/obrócenie koła na osi to bułka z masłem - schodzą w ręku bez wysiłku :eek: Przy napędzie wiązarami powiązanymi z kołami kolejnych osi, gdzie precyzja ustawienia kół ma ogromne znaczenie, może to być nie lada problem w użytkowaniu tych lokomotyw.
Jak dla mnie jedyna szansa na sukces z tą lokomotywą to kupowanie w analogu i próbowanie z innymi dekoderami. Może będzie jeździć cichutko i gładko. Albo kupić Trixa - prawie cały metalowy, gładziutko i cichutko jeździ, sama przyjemność.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Firma dowcip wydała zapowiedzi na 2021, czy może na 2031 rok?
newsmesse-2021.pdf (heris-modelleisenbahn.de)
Wpadli na pomysł, że kiedyś wydadzą wagony osobowe SJ. Do tego znany patent Tilliga, czyli jedno podwozie do różnych wagonów [numery 11651 - 11653]. Ciekawostką jest 11654 - rysunek przedstawia cysternę kkStB, natomiast opis sugeruje cysternę DRB. Zdziwił mnie też 11650 - węglarka Ce146, taka jak Tilliga, ale na zdjęciu jest podwozie pruskie a nie DWV. Jeśli tak będzie, to jest różnica. W dodatku pozwoli na produkcję innych wagonów KPEV, sprzed normalizacji DWV. Tylko kiedy to wydadzą? Bo w 2021 raczej niemożliwe, znając ich dotychczasowe tempo.

Ostatnio edytowane:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Ostatnio edytowane:

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
MäTrix rzeczywiście słabo w tym roku, a patrząc na ceny parowozów na poziomie 450-490€ przestaje dziwić cena za Piko OKo1 z dźwiękiem na poziomie 1800zl.
Pozdrawiam!

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.145 129 19
E94 od ESU i tak ładniejsze od Matrixa...
Tylko Kolega pominął jeden mały, acz dosyć znaczący aspekt ;) - miłośnicy Märklin'a, bo do nich przecież Märklin adresuje swój model, nie będą chcieli modelu E94 od ESU choćby był nawet 10 razy ładniejszy i rozdawany za darmo :p ...

Swoją drogą z chęcią nabyłbym 254-kę DR :) , choćby i od TRIX'a :gwizd: ...

trix_neuheiten_katalog_seite_22.png

trix_neuheiten_katalog_seite_23.png

...ale jak spojrzałem na cenę (459 €) to w mig mi przeszła ochota na model TRIX'a :( . Pozostanie mi zapolować na miniaturę z jakiejś wcześniejszej edycji od Roco :rolleyes: ...

MäTRIX wyprodukuje model ostatniej planowo eksploatowanej "Żelaznej świni" w DR, czyli miniaturę lokomotywy 254 106-8, która w sierpniu 1990 roku była ostatnią czynną maszyną tej serii, a została wycofana z eksploatacji 30 stycznia 1992 roku, zaś model będzie odwzorowywać stan pierwowzoru z 1989 roku. Wówczas (od 1978 r.) lokomotywa stacjonowała w lokomotywowni w Lipsku-Engelsdorfie. Obecnie lokomotywa jest eksponatem w muzeum w Weimarze. Poniżej fotografie pierwowzoru:

- źródło: www.flickr.com/photos/42309484@N03/4456928062
- autor: Werner & Hansjörg Brutzer
- opis: "254 106 Gaschwitz 05.04.90"

1990.04.05. - Gaschwitz - ''Eisenschwein'' 254 106-8 DR, fot. W. + H. Brutzer (flickr) (1).jpg

- źródło: www.flickr.com/photos/42309484@N03/4456928062
- autor: Werner & Hansjörg Brutzer
- opis: "254 106 Gaschwitz 05.04.90"

1990.04.05. - Gaschwitz - ''Eisenschwein'' 254 106-8 DR, fot. W. + H. Brutzer (flickr) (2).jpg

- źródło: www.pictrs.com/lokfotoarchiv/img/r9k0ym?l=de
- autor: Sven Klein - Lokstromer
- opis: "DR 254 106 Halle/S. Hbf 05.05.1990"

1990.05.05. - Halle (Saale) - ''Eisenschwein'' 254 106-8 z poc. tow., fot. Sven Klein ''Lokstr...jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Pozostanie mi zapolować na miniaturę z jakiejś wcześniejszej edycji od Roco
Tez jej szukałem - a jak znalazłem to zakup przespałem:eek:. Obecnie jest dostępna na niemieckim ebaju jako nr kat. 73362 "nowa" w cenie 299 euro...
Na razie muszę się obejść ze smakiem, zadowalając się znacznie starszym wypustem...:confused:
Trix za te cenę to jakaś pomyłka...

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
Fakt... coś w tym jest, że miłosnicy Märklina preferuja jego modele, mimo że ktoś inny robi ładniejsze... ja tam tego zrozumieć nie moge:p Sam kupuje i staram się zbierać modele, które wg mnie sa najlepsze w moim zasięgu... no i własnie cena tego E94 od Matrixa, taka praktycznie jak ESU... ostatnio nareszcie udało mi się własnie zdobyć krokodylka od ESU i jestem zachwycony:love: czekam ciagle na ich nowości, zwlaszcza BR 103 DB, ale chyba się nie doczekam...

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
285 39 11
Jedna z nowości na ten rok od Brawy jest już wyprzedana u producenta na pół roku przed premierą.
To jest nowość 2020 roku - poza katalogiem, na zamówienie rynku lokalnego.
Nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek.
W piątym tygodniu - czyli początek lutego. Dla nich nie ma znaczenia czy targi są czy ich nie ma :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187