No nie ma dobrego opracowania jak dla mnie tej lokomotywy obecnie ogólnie dostępnej na rynku... BR 103 DB, Piko to beznadziejna buda, Roco buda w miare, wózki porażka, tak samo jak u Trixa...
Widzę, że mamy na forum specjalistę od modeli BR 103.
Już nie raz pisałem, że gdy używa się takich określeń, jak "beznadziejna", czy "porażka", to wypadałoby powiedzieć, dlaczego. Ale widać, że na forum "fachowość" objawia się tylko takimi epitetami, zamiast konkretnych, rzeczowych argumentów. Modelu Piko i Trixa nie znam, ale akurat o Roco mogę coś powiedzieć. Moim zdaniem wózki są bardzo dobre, zwłaszcza w najnowszych (z ostatnich kilku lat) opracowaniach. Trzeba pamiętać, że Roco ma ten model w ofercie od bardzo dawna i wykonania z różnych lat bardzo się od siebie różnią - najnowsze są moim zdaniem bardzo dobre.
BR103 to akurat PIKO średnio się udał (nie będę tego tłumaczył Panie Harassek
, każdy wie o co chodzi).
Nie każdy, ja i wielu innych nie wiemy. Ale nie oczekuję już od kolegi
@DieselPower żadnego tłumaczenia. Nie mam modelu BR 103 Piko, nie miałem go nigdy w ręce i nigdy nie wyrażałem żadnej opinii o nim, ani dobrej, ani złej. Czytałem natomiast gdzieś na zagranicznej stronie, że model Piko ma najlepiej odwzorowane czoła, których geometria jest bardzo trudna do zrobienia w modelu - ale nie potrafię powiedzieć, na ile ta opinia jest trafna.