• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2021 w N

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.100 33 0
Mam i ja....oceniam modele na DB+. Nie wiem co to za forma, ale zauważyłem jakiś dziwny pasek na krawędzi dachu i boku. Sam pasek na Warsie nie jest tak widoczny.... ale na ICC trafił mi się jakiś babol....
20210609_211842.jpg
Tampodruk rewelacyjny.
Oba wagony śliczne tak czy siak
20210609_211156.jpg

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.481 22 0
KATALOG SUDEXPRESS 2021-2022

W N poza dotychczas wydaną jedną lokomotywą Stadtlera Euro4000, może zaciekawić jako nowość 2022 EuroDual (tego samego producenta), który prędzej czy później zawita na polskie tory. Strona 28, jakby ktoś nie chciał szukać bardzo ;)

Poniżej zrzut jednej strony z katalogu, żeby było wiadomo, o jakie lokomotywy chodzi.
Sudexpress_Novelties_2021-20221.jpg

Źródło: katalog Sudexpress 2021-2022

Lokomotywa dwunapędowa, podobnie jak nasze warianty Gamy z Pesy czy Dragona z Newagu. Generalnie bardzo, ale to bardzo ciekawe są te konstrukcje, eliminujące konieczność zatrudniania lokomotyw manewrowych w tak zwanym transporcie "ostatniej mili", czyli podjeździe pod terminal/punkt ładunkowy, gdzie najczęściej nie ma zasilania poprzez trakcję elektryczną.

Grg

Użytkownik
Reakcje
90 0 0
Z tego co czytam, to te lokomotywy Euro Dual są jeszcze bardziej interesujące od dotychczasowych lokomotyw dwunapędowych, ponieważ (za wikipedią ) silniki spalinowe są dużej mocy - porównywalne z lokomotywami liniowymi - i mogą być użyte po prostu na liniach kolejowych bez trakcji elektrycznej.

...co oznacza ża mamy pierwszą lokomotywę z pantografem w N-ce, którą można z czystym sumieniem jeździć na makiecie w ogóle bez trakcji elektrycznej. ;)

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.481 22 0
No i mamy kolejną Nowość 2021 - Ranger ukończył prototypy 601W, które można zamówić w wersji do samodzielnego montażu i złożone. Zatem mamy kolejny produkt w N na rynku :)

Jedno jego zdjęcie dla zachęty ;) Reszta w wątku: KLIK

Po przesunięciu schodków na wózki będą się one obrać już dla wszystkich łuków.
Tymczasem wagony są już skończone. Dwa prototypowe modele w malowaniu PKP Cargo z V i VIep są na sprzedaż.
Wagony mają wózki z druku 3D jednak dołączam do nich wózki metalowe do samodzielnego montażu.
Chętnych zapraszam na PW.
Na dystrybucję zestawów jak i produkcję gotowych wagonów poczekamy na kalki w Techmodu.
KKSy w wagonach działają płynnie. Można montować wszystkie sprzęgi pod gniazdo NEM.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.481 22 0
No ja z przykrością muszę stwierdzić, że to pierwsze malowanie 218, które mi się podoba! :eek:
Tak jak w ogóle ten typ mi nie pasuje, tak w tym malowaniu sam jestem zaskoczony:D Akurat obeznani z niemieckim sobie doczytają/dosłuchają, jaka była geneza tego malowania.

Akurat nie warto czytać wątku jej poświęconego na 1zu160.net, bo pojawiły się nawiązania do tajnych paktów z czasów wojny w kontekście współpracy Maerklina z Piko:ROFL:

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ciekawe czy ktoś już robił zestawienie wszystkich malowań 218-tek...trochę tego było....I ciekawe co dzieje się z tą 218tką z dorobionymi pomostami manewrowymi i barierkami z przodu - jeździ jeszcze czy już ją rdza na szrocie pożera?
Pozdrówka
Storch

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
109 0 0
Z tego co czytam, to te lokomotywy Euro Dual są jeszcze bardziej interesujące od dotychczasowych lokomotyw dwunapędowych, ponieważ (za wikipedią ) silniki spalinowe są dużej mocy - porównywalne z lokomotywami liniowymi - i mogą być użyte po prostu na liniach kolejowych bez trakcji elektrycznej.
To ma silnik spalinowy i elektryczny? Myślałem że tam jakieś akumulatory są :) No ale w sumie musiały by być bardzo duże. Wreszcie nie będzie "czepiania" o trakcje. To tych modeli sudexpress to podoba mi się bardzo ta na dole.

storch

Użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tctego co wiem to lokomotywy typu eurodual to lokomotywy - mozna tak powiedziec- spalinowe z przekladnia elektryczną, z tym ze generator moze byc wylaczany,a zamiast niego uzywa się sieci trakcyjnej. To oczywiscie w duzym skrócie, bo parametry znamionowe generatora i sieci trzeba zgrać. I automatykę sterowania również.
Lokomotywy akumulatorowe lub akumulatorowo- sieciowe byly w uzyciu na rozmaitych kolejach i pewnie jeszcze są, natomiast sa pierwsze zajawki loka sieciowego z napędem dojazdowym opartym o superkondensator. Ponoc zasięg na kondensatorze to cale 10 km i te lokomotywy mialy byc testowane w Europie.((Produkuja je Chinczycy)
Pozdrowka
Storch

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.481 22 0
NIE BĘDZIE jesiennych/zimowych nowości 2021 od Fleischmanna.

Wczoraj Fleischmann puścił info, że z uwagi na problemy z dostawami nie opublikuje jesiennego/zimowego katalogu 2021. Co prawda zrzucili winę na pandemię, ale sytuacja na światowym rynku dostaw, problemami z kontenerami (a raczej ich brakiem) i zawaleniem się łańcuchów logistycznych jakiekolwiek zaplanowane terminy są trudne do utrzymania. Katalog na 2022 pojawi się natomiast zgodnie z planem w styczniu.

Mimo wszystko coś tam jednak chcą zaprezentować - jakiś model dla miłośników nowoczesnej kolei. Spodziewałbym się zatem jakiejś nowej malowanki w VI epoce.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166