Czytam i głupieję.
marekw111 - kiedyś napisał - "Czym patynować - trudno i konkretnie odpowiedzieć no to pytanie,ponieważ każdy ma swoją metodę,sposób,technikę. Z pewnością są to pudry, suche pastele,farbki artystyczne i normalne farby'......" Zgoda - tylko:
Jak to właściwie jest z tym patynowaniem? Jedni robią to na mokro, inni na sucho, jedni pudrami, inni farbami itd, itd..... . Czytałem, że ktoś (nie pamiętam kto) najpierw maluje szyny i na jeszcze mokre nanosi puder - czym? - pędzlem?, a może ma jakiś miniaturowy nadmuch? - nie wiem jak to robi,
nie mniej jednak efekt jest rewelacyjny. Ciekaw jestem, czy tę metodę też można stosować przy budowlach?
Czy szuter przy torach patynuje się na sucho, czy na mokro? Jeżeli na sucho, to aby to utrwalić stosuje się jakiś lakier?
Proszę pomóżcie -
co ma (może, powinien) wybrać laik, aby nie "spieprzyć", a żeby to przyzwoicie wyglądało?
Już nie wiem jak to jest - nie wiem nic. Wiem tylko tyle, że im więcej czytam, tym mniej wiem. Wszystko już się w tej mojej łepetynie totalnie wymieszało. Chyba muszę sobie dać trochę wytchnienia i przestać czytać i zaglądać na forum.
Miłego wieczoru. Misza.