• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Noga z elektroniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.400 145 0
W przypadku miszy (podłączenie centralki/boostera do szyn), bardziej bym obstawiał na "zwartość konstrukcji" niż na oczywistą oczywistość w postaci dyndajacych bananków ;)

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Wielkie dzięki za pomoc.:) Tylko co dalej??????? :eek: Coś wymyślę - jakaś wizja jest. Wiem czego szukać, a myślę, że w sklepie też coś mi jeszcze doradzą.
Dzięki. Misza

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.160 23 0
Nie wiem, czy akurat coś takiego potrzebujesz misza1? Ale ja bym zastosował, a w zasadzie stosuję ;) wtyki / gniazda cinch - jakkolwiek to się pisze ;)
Tu masz fotki wtyku, gniazda podwójnego, z którego właściwie będziesz potrzebował tylko jedno gniazdo :) ale akurat to podwójne można przymocować na stałe do deski ;) i krótką instrukcję lutowania kabelków do wtyku :)

wtyk_big_WTYK-CINCH1-R.jpg gniazdo_2xrca_c_podwójne.jpg gniazdo_wtyk_lutowanie_5b6d3d99f7e1f4977d9065918a48d46d,29,38.jpg

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Dzięki kolego - właśnie o czymś takim myślałem. To chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Cyfrowy zestaw startowy jest zestawem Fleischmanna z Multimausem (bez napisu Roco na pokrętle) za to z napisem Fleischmann. Dziękuję wszystkim za pomoc. Miłego dnia. Misza

Ostatnio edytowane:

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.160 23 0
Staramy się pomagać, jak tylko potrafimy najlepiej :) Cinche mają to do siebie, że są tanie jak barszcz ;) więc nawet jeśli coś pójdzie nie tak przy montażu, to strata będzie niewielka. Warto jednak, mimo relatywnie niskiego kosztu zakupu, każdy wtyk rozkręcić i sprawdzić, czy blaszki w środku trzymają się tak jak trzeba :) to samo tyczy się gniazd. Po co się potem denerwować w domu ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Witam.
Im więcej czytam, tym bardziej jestem ...... . Czytam i oglądam i wzięło mnie. Rozłożyłem na płycie część torów, perony i sam dworzec. Okazało się, że muszę trochę przerobić samą stację - tak jak chciałem nie mieściły się perony. Małe przeróbki i oto jest plan - dołożyłem (tak jak przy dworcu w Opolu) tor z kozłami i tam jak w muzeum, będzie stała stara lokomotywa, którą kiedyś kupię (sama skorupa z kołami). Ciekaw jestem ile jeszcze takich przeróbek mnie czeka?
Zyczę miłego wieczoru. Misza
Makieta 3D.jpg

Ostatnio edytowane:

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Jeżeli będziesz kleił tory i je szutrował to zrobiłbym przynajmniej kilka miejsc zasilania. Taka magia zdrowego rozsądku.
Nie są do tego potrzebne specjalne tory zasilające, możesz litować kabelki bezpośrednio do szyn od dołu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.724 565 30
W drugim od góry torze stacyjnym zbędne są wstawki między rozjazdami w obu głowicach, niepotrzebnie skracają tor przy budynku.

A przy okazji: czy to zielone nad dwoma dolnymi torami to kładka dla podróżnych? Jeżeli tak, to powinna obejmować wszystkie tory i umożliwiać dojście do wszystkich peronów.

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Makieta 1.jpg
Dziękuję kolegom za cenne uwagi. Odnośnie "tego zielonego" - to faktycznie jest kładka (prezent). Tak sobie ją wstawiłem - nie jest powiedziane, że tam (lub w ogóle) będzie na makiecie, a perony mają zejście do przejść podziemnych.
Sprawa wstawek: po lewej stronie nie mam innego wyjścia, bowiem nie zmieszczą się tam napędy Fleischmanna. Po prawej stronie - jeżeli wydłużę pierwszy tor przy dworcu, to nie zmieści się lokomotywownia i nawęglanie. Jeżeli zaś przybliżę do środka rozjazdy (lewy, dwa krzyżowe i znowu lewy) to tym samym skracam pozostałe tory stacyjne. I tak powstał mały pat. Zanim zacznę budowę to jeszcze na pewno coś pozmieniam.

Kolega Kris – kiedyś, gdzieś i komuś napisał - „Nie spiesz się...planuj do woli, aż Cię co zadowoli. *Jeszcze nie czuję, jak rymuję” - bardzo mnie się to spodobało - dlatego też planuję, planuję, czytam, czytam i poprawiam.
Poniżej - A WYSZŁO POWYŻEJ, przedstawiam trochę zmodyfikowany plan - poprawiona prawa strona. Lewa musi już tak pozostać. Wygląda to zdecydowanie lepiej - prawda kolego Andrzeju?
Pozdrawiam. Misza.

Ostatnio edytowane:

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Jeżeli będziesz kleił tory i je szutrował to zrobiłbym przynajmniej kilka miejsc zasilania. Taka magia zdrowego rozsądku.
Nie są do tego potrzebne specjalne tory zasilające, możesz litować kabelki bezpośrednio do szyn od dołu.
Napisałem że na upartego. A z tą magia DCC z jednego kabelka to tylko cytat z Trixa. Ja napisałem, że kolega nie musi robić aż tyle połączeń a nie, że ma zrobić jedno. I ja proponuję żeby jednak lutował a litował.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.724 565 30
Wyglądało i wygląda bardzo dobrze. Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tymi napędami Fleischmanna, ale nie znam tych torów. A z prawej nie przeszkadzają? Tam jest lustrzane odbicie. Tak czy tak, jest OK (ale zawsze może być lepiej;)).

OP
OP
misza1

misza1

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Niby lustrzane odbicie, a jednak inne. Po lewej stronie rozjazd krzyżowy jest o numerze 9185 i napęd ma mocowany od góry, zaś rozjazd nad nim o numerze 9170, napęd ma mocowany od dołu i bez tego przesunięcia rozjazdów, napędy nachodzą na siebie. Po prawej zaś jest rozjazd krzyżowy o numerze 9184 i napęd ma mocowany od dołu, podobnie jak rozjazd bezpośrednio nad nim 9170 i napędy sobie nie przeszkadzają. Myślę, że będzie jeszcze lepiej.
Misza

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 7