W parku miasta, w którym mieszkam trafiłem akurat na tatarakowe ostatki jesienne nad stawkiem i pozwoliłem sobie na porównanie z 160 razy pomniejszonym naturalizmem pracy Kolegi i.. ( co widać) miejscami tatarak zmniejszony jest "lepszy" od prawdziwego to znaczy w skali 1:1. Coś niesamowitego!
Tatarak okazuje się, że można doskonale zimitować, zwłaszcza, że to rozmiar"N".
A czy przymierzał się Kolega do zimitowania czegoś takiego jak trzcina ?
Naprawdę ciekawe porównanie. I jeszcze taka zieleń o tej porze roku.
Załączam zdjęcie z początku października, gdzie już dominuje kolorystyka zimowa.
W temacie imitacji zieleni na makiecie. Tak dobrze to wyszło? W takim razie mam satysfakcję, że się podoba.
Co do trzciny to w zamyślę miałem zamiar zrobić mix roślinności jeziornej, także starałem się upodobnić rośliny właśnie do tataraku i do trzcin. Akurat z tej strony, gdzie wykonane jest zdjęcie, które porównujesz czyli od strony wody, roślinność jest niższa, ponieważ głębokość się zwiększa, natomiast od strony lądu roślinność wodna ma wysokość odpowiadającą 2 m i więcej.
Rośliny tworzące w tym przypadku jedną masę i dodatkowo obserwowane z pewnej odległości, uważam, że wyglądają w miarę naturalnie. Większość zdjęć makiety, które wykonałem jest zrobiona z odległości kilku centymetrów i jeżeli z tej odległości wygląd jest akceptowalny to uważam, że jest dobrze i można iść dalej z robotą.
Takie też było moje założenie dotyczące tej realizacji, natomiast wykonanie ultra realistycznych łanów trzciny, nie było tu moim głównym celem, chociaż pewnie nie jest to niemożliwe a na pewno było by bardzo ciekawe.