• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Most nad Osobłogą, czyli koleją na drugi brzeg

Johannes

Użytkownik
Reakcje
56 0 0
Z czysta cyna to bym nie ryzykowal, jezeli to ma byc na zewnatrz. Przy niskiej temperaturze jest ryzyko, ze to sie rozpadnie (zaraza cynowa). Proponowal bym z czystego olowiu. Przeciez to ma tylko wygladac, nie przenosi zadnej sily. ;)
Oczywiście, racja. Zastosuję cynę ale o dużej zawartoiści ołowiu, mam jeszcze bardzo stare zapasy. Całość będzie na miedzianej wstawce w szynie, i wtedy cyna nie odpadnie... Zostanie tylko sprawa kamuflażu... Ale i na to mam sposób. Spróbujemy... :)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
To raczej 'lut cynowy o podwyzszonej zawartosci olowiu' (standardowe Sn60Pb)'. 'Cyna' jako stop z olowiem to raczej slowo niefachowe ;)

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.288 17 2
Panowie czegoś nie rozumiem. Cecha to wypukły napis na boku szyny. To nie powinno stanowić problemu dla drukarki. Mogę wydrukować takowy. Ale wydrukowana szyna jest "plastikowa". Tak więc nie przewodzi prądu. Dlatego wspomniałem o przejezdności. Natomiast jeżeli chodzi tylko o naniesienie wypukłego napisu na bok szyny można to zrobić za pomocą foli światłoczułej. Mi za bardzo drżą ręce, ale ktoś kto ma stabilną rękę zrobi to bez problemu. Można też wydrukować szynę z napisem i ją odlać z metalu.

Konrad 0

Moderator Skala 0 (1:43.5)
Zespół forum
Reakcje
298 0 0
Mateusz, niestety Twój/mój most nad Osobłogą w skali 0 nie zmieścił się na makiecie RINGu 0...głownie ze względu na szlak 2-torowy. Ale będzie wisiał na ścianie :)

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.288 17 2
Ciężko było ale wreszcie wykonałem samodzielnie dębową komodę pod mój most. Dla ujęcia skali mostu zaparkowałem Autosama H9. Oczywiście skala jedyna słuszna 1:43,5. Filary tymczasowe.
20240920_181411.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.864 79 12
Ciężko było ale wreszcie wykonałem samodzielnie dębową komodę pod mój most. Dla ujęcia skali mostu zaparkowałem Autosama H9. Oczywiście skala jedyna słuszna 1:43,5. Filary tymczasowe.
Zobacz załącznik 1074922
...qrcze, zdolna bestja z kolegi...:D(y)
Stolarz, modelarz i pytanie co tam jeszcze na liście...:niepewny:
A ta H9 też ładnie się prezentuje. Mozna wiedzieć z jakiego ona źródła??

Pozdr,...

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.288 17 2
..qrcze, zdolna bestja z kolegi...:D(y)
Stolarz, modelarz i pytanie co tam jeszcze na liście...:niepewny:
A ta H9 też ładnie się prezentuje. Mozna wiedzieć z jakiego ona źródła??
Konstruktor bo sam zmajstrowałem CNC
Mechanik bo jak trzeba to i silnik w aucie rozbiorę w mak i złożę. Co prawda nie będzie już tak działać jak było. Będzie lepiej działał.
Chleb mogę upiec.
Ale my tu nie o bzdurach a a o poważnych rzeczach. :)
H9 jest w 100% mojego autorstwa.
Tu masz temat.
http://forum.modelarstwo.info/threads/moja-stajnia-i-kuźnia-pojazdów-prl.39179/

No dobra. Jest most. A co dalej? Komoda już nic innego nie pomieści...
Do ukończenia mostu jeszcze baaardzo daleko.
Trzeba dokończyć konstrukcję, zrobić torowisko oraz właściwe torowisko.
Pod mostem znajdzie się mała diorama Taka z 70/40cm.
A dalej? Dalej kolejne modele maszyn HSW do gabloty.
A no i Ta SM42 z wagonami mi się marzy. Coś na moście musi stać. a na wymianę żeby cały czas ten sam pociąg nie stał to OL49 z piętrusami.
Ale to przynajmniej na dekadę zajęcie.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
391 0 0
Ja wszystko robię w 1:45 bo ta skala jest jednak powszechniejsza i w dodatku większość modeli fabrycznych w Europie jest też w tej skali dodatkowo kartonowe "wycinanki", które bardzo lubię...

...SM42 z wagonami ... OL49 z piętrusami...
czyli będzie most-diorama z powyższym taborem - jakby co to jestem chętny na ten tabor...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
Kolega @popowe robi w czystej skali 0 (1/43,5) ;) Od niej później wzięła się skala half 0 - h0 (1/87).

1/45 wymyśliły ludki co im się nie chciało z przecinkiem przeliczać na kalkulatorze ;) ;) ;) (zawsze to dwa znaki mniej do wciśnięcia na klawiaturze).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.288 17 2
1/45 wymyśliły ludki co im się nie chciało z przecinkiem przeliczać na kalkulatorze
Jak mam być w 100% szczery to ja należę właśnie do tych leniwych. A żeby wpasować model kolejowy w 1:45, oraz do samochodzików w 1:43,5 to wszystko robię w 1:44. Ale piszę że w 1:43,5 gdyż zaraz znajdą się tacy dla których to 0,5 będzie miało znaczenie międzynarodowe.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł 0 52