• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje wypociny

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Nie znam dobrze połączeń wewnątrz wózków napędowych firmy Tenshodo. Ale jeśli wózek postawiony na tor w analogu będzie jeździć to znaczy że silnik dostaje zasilanie od kół. Jeśli odgięcie tego podwinietego konca blaszki odbioru prądu po obydwu stronach spowoduje odłączenie zasilania silnika to możesz tak zrobić jak napisałeś. Dla pewności dobrze jest sprawdzić omomierzem czy nie ma jakiegoś przejścia od kół do silnika. Jeśli nie ma to możesz lutować przewody.
Dla przypomnienia odbiór prądu to przewody czerwony i czarny. A zasilanie silnika to pomarańczowy i szary.
I to cała filozofia żeby model zaczął się poruszać.

OP
OP
przemek tabisz

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
929 60 10
Teraz tylko zrobić zaprawki w miejscach, gdzie farba niebieska weszła na żółtą i lakier błyszczący.

Zobacz załącznik 706801
Normalnie mi bardzo głupio, ale muszę siebie i szacowne grono kolegów, o pierniczyć.
Czujcie się zatem "zrugani".

Dałem ciała a nikt tego, łącznie ze mną, nie wyłapał - drzwi żółto - niebieskie. ZAMIAST CAŁYCH ŻÓŁTYCH.

I tu pytanie, czy tak bywało? Czy są na to dowody?

JJestem skłonny na taki kompromis, pozostawiając jak jest i idąc dalej z pracami.

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
245 12 4
Normalnie mi bardzo głupio, ale muszę siebie i szacowne grono kolegów, o pierniczyć.
Czujcie się zatem "zrugani".

Dałem ciała a nikt tego, łącznie ze mną, nie wyłapał - drzwi żółto - niebieskie. ZAMIAST CAŁYCH ŻÓŁTYCH.

I tu pytanie, czy tak bywało? Czy są na to dowody?

JJestem skłonny na taki kompromis, pozostawiając jak jest i idąc dalej z pracami.
W malowaniu żółto-niebieskim takiego egzemplarza nie widziałem (ale może ktoś widział i wyśle foto). Tak malowane były EN57 z początku eksploatacji - tzn. lata 60-te - ale malowanie niebiesko-kremowe (kość słoniowa).

Ja bym odpowiednio model zamaskował i pomalował wszystkie drzwi automatyczne na żółto. :)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Ależ oczywiście że były drzwi żółto niebieskie. Całe żółte drzwi pojawiły się dopiero na sam koniec lat 70 tych i to chyba w pierwszej kolejności w nowych egzemplarzach tych gładkolufowych. Ja to kojarzę ok roku 1979 go. Potem dopiero w ZNTK ach ten wzór malowania też wprowadzono. Tak więc jeszcze na początku lat 80 tych jeszcze jeździły jednostki z dwukolorowymi drzwiami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Ależ oczywiście że były drzwi żółto niebieskie. Całe żółte drzwi pojawiły się dopiero na sam koniec lat 70 tych i to chyba w pierwszej kolejności w nowych egzemplarzach tych gładkolufowych. Ja to kojarzę ok roku 1979 go.
A ja 10 lat później. Wydaje mi się, że całe żółte drzwi wprowadzono pod koniec lat 1980. nie 70. Poszukam materiałów i jeśli coś znajdę, dam znać. Ale z pewnością w roku 1997 obowiązywał już od dawna schemat z drzwiami całymi żółtymi.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Wygląda na to, że jednak nie całkiem dobrze pamiętałem. Na forum znalazłem parę zdjęć EN57 z żółtymi drzwiami, wykonanych w połowie lay 1980. (1984-86), ale również z drzwiami dwukolorowymi z tych samych lat. Tak więc co najmniej do 1986 roku można było spotkać zespoły z drzwiami żółto-granatowymi, w tym EN57 z gładkimi ścianami.
http://forum.modelarstwo.info/threads/kult-jednostki.21721/#post-364725
http://forum.modelarstwo.info/threads/kult-jednostki.21721/page-48#post-786220

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Mam do Kolegów pytanie; Co się stanie takiego strasznego, jak "żółtek" z rewizją 1997r, której bez szkła powiększającego pies z kulawą noga nie przeczyta, będzie miał dwukolorowe drzwi? Nie ma dowodów na to, że taki był, i że takiego nie było,- jak rozumiem.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Nic strasznego się nie stanie, ale jak ktoś kupuje model, a już zwłaszcza jak sam go robi, to chciałby mieć zgodny z rzeczywistością tak bardzo, jak tylko to możliwe. A "twardych" dowodów nie ma, ale na wszystkich zdjęciach, jakie widziałem, żółto-granatowe EN57 w okolicach roku 1997 miały drzwi całe żółte. Zakładam więc, że 99,9... % zespołów takie drzwi miało.