• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje "samoróby" PKP

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
No testowałem właśnie te, ale ja mam o wiele więcej zużyte. Ten Twój na zdjęciu wyglada o wiele lepiej. U mnie koła wyglądają jakby były wycięte z surowego pręta i mają bardzo zużyte szczotki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
Te sztuki, które posiadam nowe nie są, ale szczotek starczy na wiele zabawy i też będą pracowac pod DCC tylko i wyłacznie z dekoderami M133UPS, no chyba, że Marcin podrzuci do testów nowszego deka :D
Co prawda nie upieram się przy tym silniku i każdy zrobi jak uważa, bo też nie do każdej maszyny ten silnik się nada.
W dobrym stanie ten silnik powinien dawać bardzo duży uciąg, o ile przekładnia będzie w miarę dobra, ale póki co jeszcze nie wiem jakie wózki i silniki zastosuję, choć coś mi po głowie już chodzi, tyle że nie europejskiego ani pod względem produkcji, ani typu loka.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
No patrzta ludziska i podziwiajta, jak tu grypsem fachowcy nawijają spagetti na uszy :D
Patrząc na otoczkę tajemnicy, to zamiast pięknej suni z dopalaczem prędzej doczekamy polskiego Stealtha ;)
No nic, poczekam, choć mnie ... :roll: ... ciekawość zżera, wiec Panowie 3mam kciuki za Wasz model :grin:

K

Kpt.Nemo

Gość
maxeus napisał(a):
No nic, poczekam, choć mnie ... :roll: ... ciekawość zżera, wiec Panowie 3mam kciuki za Wasz model :grin:
Model jest Jarka, pomagają mu tylko niektóre z wielkich korporacji, ale o tym.............
Stealt przy tym modelu to neptek.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Chyba działa, obrót o 1 ząbek pierwszej i drugiego zestawu kół (tych, które leżą obok)powoduje jednak obrót o jeden ząbek także trzeciego zestawu kół, a że koła po drodze obracają się z innymi prędkościami - to chyba nic nie przeszkadza...

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
popowe napisał(a):
Jak to ma działać???Wewnętrzna oś Nie bedzie mieć innej prędkości niz w pozostałych dwóch?
Układ kół zębatych jest fabryczny, bez żadbych przeróbek. Przerobiony jest tylko układ osi, który pasował do układu tych kół, i z tego powodu nie wnikałem w to, które kółko z jaką predkoscią się kręci. Wszystko pracuje bardzo ładnie, a osie kręca się z jednakową prędkością

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
Twardy napisał(a):
maxeus napisał(a):
szczotek starczy na wiele zabawy
Być może ale te z mojego linku są bez szczotkowe i to silniki z górnej półki :razz:
Tylko w cenie takiego silnika, to ja sobie zbuduję cały model :D - ekonomia rządzi :D
Swoją drogą nie wiem czemu Jedi tak wybrzydzają, u nas byle pilot poleci na drzwiach od wychodka, tylko imperator musi kopa sprzedać - ostatnim modnym sprzętem były drzwi przesuwne od szatni - sprawność bojowa 10 - Tie Fighter 12, więc widać jak wysoka była ich przydatność bojowa :D

Na brak zdolności nie narzekam, ale mój czas jest cenny, więc jest okazja go zaoszczędzić.
Najbardziej podoba mi się to, że im dłużej nie mogę się zabrać za swoje modele, tym więcej pojawia się ciekawych alternatyw zaoszczędzajacych czas, więc nie pozostaje nic innego jak napisac - :D :D

Twardy

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
maxeus napisał(a):
Swoją drogą nie wiem czemu Jedi tak wybrzydzają,
bo ponad wszystko harmonię i doskonałość cenią .
maxeus napisał(a):
Tylko w cenie takiego silnika, to ja sobie zbuduję cały model
a cena to tylko cząstka drogi do efektu finalnego i doskonałości.
maxeus napisał(a):
u nas byle pilot poleci na drzwiach od wychodka
a nam nawet drzwi nie są potrzebne, lewitacja i pokrewne jest nam przyjazne bez gadżetów.
http://www.cosgan.de/smiliegenerator/ablage/623/312.png

Reakcje
0 0 0
popowe napisał(a):
Ja juz to zamówiłem w czwartek. ( było na allegro) Jak okaże się fajne to kupie sobie wiecej :D
Ja zamówiłem dwa fiaty dla siebie i brata i jeden dla znajomego. Zobaczymy co z tego będzie. Oświetlenie też już w drodze, potem jeszcze wszystkie trawionki i podwozie. Jak coś zrobię to się pochwalę chyba, że nic z tego nie wyjdzie :D

smalladamek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam pare pytań :D

Dopiero co zabrałem się za modelarstwo kartonowe i buduje teraz ep08-006 z "Zetki"

Na razie model wygląda dość mizernie bo mam straszne plamy z kleju :oops: Nadwozie już jest na wykończeniu ale co do podwozia to zastanawiam się jak zrobić napęd żeby ta "lokomotyfka" pociągneła 3 IC z piko.
Silniczek mam.
Na początku myślałem o napędzie gumkowym ale lok będzie za słaby no i będzie z lekki.
silniczek 3V oświletlenie zrobie przez 2 diody led i światłowody.
No i jak zrobić do tego wózki.
Ogólniej mówiąc co zrobić żeby ta lokomotywa ciągnęła wagony i jeździła w miarę sprawnie :?: :!: