• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje "samoróby" PKP

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
324 0 0
Nie tylko Ci się wydaje ale masz 100% racji. Dach nieodejmowalny jak i same klapy są na części przykrywanej klapami łukowe. Zarówno Jarek jak i ja dobrze o tym wiemy ale... dość komplikuje to konstrukcje samego dachu a części pod klapami nie widać i można sobie pozwolić na uproszczenie pozostawiając ją łamaną. Widziałem model Jarka na żywo i klapy są w przekroju zaokrąglane a nie łamane, troszkę przekłamuje zdjęcie podbijając kontrast w miejscu stykania się z częścią łamaną. Do tego dochodzi drobny problem z odgniataniem się niepodpartej części. Zaraz po przyklejeniu mamy pięknie wyprofilowany łuk a po kilkunastu godzinach dalszego montażu potrafi się to nieprzyjemnie odcisnąć.

ATZIB, tak patrzę na ten rysunek, czyżbyś się szykował do wydania suczki w 1:25?

Załączniki

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... Dostałem wszystkie materiały by robic swoje su46 i mam takie pytanie czym ciąć i czym najlepiej kleic polistyren... "

UUuuuuóóóóó, Kochany!
Nie chciałbym Ci psuć nastroju, ale... jeśli dręczą Cię takie zagadnienia (cięcie i klejenie) i generalnie: pierwszy raz dotykasz materiału - daj na luz z Su46 i spróbuj najsampierw zrobić np. taczki. Albo: budkę telefoniczną. Nie musi być w skali 1/87...

;)

I wcale se jaj nie robię.
Taka rada, Wujka Sheparda... :D

S.

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja tak celowo... Kiedyś, gdy zaproponowałem przy podobnej okazji właśnie SZEŚCIAN - zrobił się dym, że proponuje jakieś bzdety, bo przecież każdy chce budować tabor - a nie klocki...
:D
No bo już tak jest: jeśli ktoś, ćwicząc warsztat sklei idealnie czysto, prostokątnie i z dopracowanymi krawędziami PUDEŁKO - nie otrzyma oklasków... Za to: spaprane i krzywe COŚ, co teoretycznie ma być (z opisu jeno) SU46, TKt48 czy innym EP09 - aplauz zyskuje.
Coś w tym jest... :LOL:

S.

Reakcje
0 0 0
Shepard napisał(a):
No bo już tak jest: jeśli ktoś, ćwicząc warsztat sklei idealnie czysto, prostokątnie i z dopracowanymi krawędziami PUDEŁKO - nie otrzyma oklasków... Za to: spaprane i krzywe COŚ, co teoretycznie ma być (z opisu jeno) SU46, TKt48 czy innym EP09 - aplauz zyskuje.
Coś w tym jest...
jesteś małostkowy, i czepiasz się, zamiast pomóc.

maciej_01

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pytałem...zbirałem się do pracy nad moim su46 i wkoncu coś ruszyło,choc mało czasu a dużo chęci...po kilku próbach udało mi się coś zmajstrować,nie jest to model doskoały ma kilka wad,ale jak na pierwszy model jestem zadowolony...a co najważniejsze ucze się :grin:

http://img407.imageshack.us/img407/9262/img0930kn1.jpg

i tak....
Niestety nie mam aerografu i chciałbym połozyc podkład w spray'u jaką polecacie firme?Mam jeszcze jedno pytanko jak moge łatwo zrobic reflektory...bo jakoś mi nie wychodzą z polistyrenu moze mozna kupić jakieś zestawy lub wykonać je jakąś blizej mi nieznana metodą :?:
A i model\chciałbym pomalować pedzlem metoda opisana przez Maxeusa...http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic. ... t=175...za pomoc z góry dzięki

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
Reakcje
748 4 0
No to napęd juz prawie gotowy do SU46. Wózki jezdne wyszły idealnie, napęd na wszystkie 6 osi. Niestety nie posiadam dobrego silnika i w związku z tym mam pytanko do kolegów modelarzy:
Gdzie można kupić silniczek typowo kolejkowy z obsadzonymi juz kołami zamachowymi :?: Ostatnio zaopatrywałem się w firmie WOBIT z Poznania w silniki Buhler, ale one nie mają kół zamachowych a ich równe osadzenie wymaga kurewskiej precyzji.

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
Ciekawie się prezentują te wózki; one są wykonane na konkretnej bazie, czy projekt własny :?:
Wózki widzę doposażone w elementy z polistyrenu i blaszki (chyba) mosiężnej, aż ciekaw jestem jak to duże koło wpłynie na prędkosć modelu w analogu, a cały układ na walory jezdne, bo z doświadczenia własnego wiem, że nie jest łatwo wykonać stabilny wózek, zwłaszcza napędowy.
3mam kciuki za pomyślny efekt :cool:

Z tego co widzę, jak to wszystko złożysz, to będzie cud miód, a nie model.

Podpowiedz proszę jak długi silnik można tam wsadzić, pytam bo czasem na Allegro można trafić Athearn'a w atrakcyjnej cenie (80-90 zł), a wymiary jego to:
szer. 17,8 mm
wys. 29 mm
dł. 75 mm (w tym już są dwa koła zamachowe)
Mogę zrobić fotkę silnika jak będziesz potrzebował, bo nie wiem, czy nie za duży.

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
Reakcje
748 4 0
Wózki zrobione są na konkretnej bazie, ale wszystko przerabialem. Te blaszki miedziane służą do odbioru napięcia z łożysk w których są osie ( to amerykański patent) - zrezygnowałem z blaszek które powodują tarcie. Model bedzie w cyfrze. Jeśli chodzi o to duże koło to nie ma żadnego problemu. Po wyjęciu przekładni slimakowych model stacza się sam gdy przechylimy tor o ok 15 stopni. Żadnych oporów. Robiłem już próby jezdne na silniku w którym sam osadziłem koło zamachowe, lecz za duzo drgań. Nie umiem osadzić idealnie równo koła na osi silnika.To jest problem.
Maxeus wspomniałeś o silnikach Athern. Niestety, są one stare, zużyte, hałaśliwe a koła które mają bywają równiez krzywe. Wiem bo właśnie posiadam dwa takie silniki z allegro. Bardziej myslałem o kupieniu nowego silnika np ROCO, ale podobno czeka się w nieskończonośc na realizację, a wybulić trzeba też nie mało :sad:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
Jarosław napisał(a):
...
Maxeus wspomniałeś o silnikach Athern. Niestety, są one stare, zużyte, hałaśliwe a koła które mają bywają równiez krzywe. Wiem bo właśnie posiadam dwa takie silniki z allegro...
Testowałeś te, co na zdjęciu, czy jakieś inne, pytam, bo posiadam na własny użytek 3 szt i wszystkie pracują bardzo ładnie - testowałem wszystkie na rónych obrotach zaraz po otrzymaniu i nie znalazłem powodów do narzekania.
Więc nie strasz, że one są kiepskie, bo się załamię :shock:

Załączniki