• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje "samoróby" PKP

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Będąc pod wpływem panującego na imprezach makietowych trendu do przeciągania ogromnej ilości beczek, stwierdziłem że zrobię sobie fachowego do tego celu loka, aby brać czynny udział w zabawie. Wybór padł na M62 1535 LOTOS Kolej w historycznym juz malowaniu. Baza modelu to oczywiście ROCO ;)

Załączniki

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Narazie to lotom w koło dumu bo go remontuję :D Zresztą lato wogóle nie sprzyja dłubaniu przy modelach bo człowiek ciągle loto ( głównie za płcią przeciwną) :D Dzięki pozdrawiam ;)

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
W następnej kolejnosci na warsztat poszła lokomotywa z kraju bestii :twisted: Postanowiłem olać beznadziejne rozwiązania konstrukcyjne z 060DA Tilliga i sam sobie zrobię solidną konstrukcję lokomotywy. Posłużyła mi do tego płyta z laminatu o grubości 1,5mm z której wyciąłem płytę podłogową, płaskownik mosiężny o grubości 3mm ( do kupienia w każdym NOMI lub Praktikerze) i śruby i nakrętki 2mm. W pierwszej kolejności odciąłem zbiornik oleju od płyty podłogowej i przykleiłem ją na stałe do budy ( nie chcę mieć szpetnej dziury przez którą przebłyskują diody). Zbiornik zostanie dociążony ołowiem i przyklejony będzie do płyty podłogowej z laminatu.
Wózki jezdne pochodzą z lokomotywy Bachman, którą kupiłem kiedyś na allegro, jakiś amerykaniec, nawet nie znam nazwy :oops: W każdym razie rozstaw osi zgadzał się po przełożeniu przekładni ślimakowej na drugą stronę wózka ;)
Odlew oczywiście od Jan-Kola, wykonany bardzo ładnie. Lokomotywa będzie o oznaczeniu ST43-174. Poniżej zdjęcia z budowy modelu ;)

Załączniki

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
306 0 0
Gratuluję pomysłu z odcięciem zbiornika, bo rzeczywiście 90% rumunów na makietach ma widoczną szczelinę po grzebaniu w środku (o odlewach nie wspomnę), a w dodatku w realu to właśnie między zbiornikiem a budą jest spora szczelina. A napęd jak zwykle w Twoim przypadku idealny. Brawo!

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.337 34 1
No Jarek zapodaj coś z etapów budowy tego rumunka :D
Model zapowiada się ,że ho,ho jestem mocno ciekawy efektu końcowego ;)
Nie daj się prosić nakarm spragnione dusze :D
Jarku jeszcze mam takie pytanie,czy w zestawie z stolicy jest ten typ wózka który jest na fotce(oczywista fotka Twoja),czy też przy budowie wykorzystałeś coś innego?

Załączniki

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Miło mi, ale niestety ST 43 niewiele się zmienił, trochę nie miałem czasu. Obecnie mam gotowy napęd, założyłem KKK i wykańczam budę trawionkami. Buda powinna prezentować się ciekawie, bo jest jedną bryłą, a szczelina po klejeniu ostoi została zaszpachlowana i wogóle jej nie widać. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie po położeniu podkładu. Fotki za kilka dni, bo narazie dokucza mi zupełny brak czasu na modele :(

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.058 201 22
A czy po sklejeniu budy z podwoziem nie ma jakiś problemów z montażem wszystkich bebechów wewnątrz? Bo podwozie na samym dole zawija się do środka, przez co wycięcie od dołu jest mniejsze, jak wycięcie w budzie, i dlatego się zastanawiam, czy nie ma problemów z wyciąganiem środka od dołu?
Bo sam pomysł i wykonanie super.

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Jest charakterystyczną cechą w ST43, że dolna część pudła ( w modelach ostoja) jest zagięta do wewnątrz na półokrągło. Jednak w modelu zagięcie to istnieje tylko od zewnątrz tak jak widać, natomiast wewnątrz pudło wraz dolną ostoją ( ktora jest zaokrąglona) tworzy jedną płaszczyznę i podczas rozbierania modelu nic nie zachacza. Płytę podłogową dopasowałem do wewnętrznych wymiarów ostoi, a ostoję oczywiście skleiłem z pudłem.

Załączniki

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Chwilowo odstawiłem dłubanie w ST43, gdyż posanowiłem podbajerzyć moją SU46 na Mistrzostwa Polski Modeli Kolejowych w Gdańsku. W modelu dorobilem kilka brakujących szczegółów: trąbki, antenę od radiostacji, lusterka, urządzenia SHP, dodałem także trochę patyny na podwozie i dach w okolicy wydechu. Było warto dłubać ją tyle miesiecy :!: Model zajął I miejsce w mistrzostwach w kategorii A1 i otrzymał tytuł Polski Model Roku 2009 czego już się nie spodziwałem :) Model bardzo się podobał, ale również wzbudzał wiele kontrowersji ( nie bedę rozwijał tematu, wtajemniczeni wiedzą o co biega). No cóż :!: Niektórzy uważają się za modelarzy a nawet nie potrafią plastiku od blachy odtróżnić. W każdym razie nic nie zepsuje mi frajdy z wygranej w tegorocznych mistrzostwach :)
.... a suczka wróciła do gablotki i błyszczy w moim pokoju

Załączniki

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Jarosław napisał(a):
... ale również wzbudzał wiele kontrowersji ( nie bedę rozwijał tematu, wtajemniczeni wiedzą o co biega). No cóż :!: Niektórzy uważają się za modelarzy a nawet nie potrafią plastiku od blachy odtróżnić. W każdym razie nic nie zepsuje mi frajdy z wygranej w tegorocznych mistrzostwach :) ..
Jaro - wtajemniczonych jest... pięciu... :?: :idea:
Dawaj - kaganek trza nieść !!
Modello - miodzio :!:

OP
OP
Jarosław

Jarosław

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
748 4 0
Dziękuję, nic tak nie cieszy jak miłe słówko o mojej pracy ;)

Mrtinezo powiem krótko i bez robienia scen:
Kilku gawiedzi na miejscu i jeden ...... z tego forum stwierdziło, że
- pudło od Wawricka
-reszta trawionek od efc
-napęd od gagara chyba
.... a gostek to tylko umiejętnie poskładał :D