• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Masz racje . Ja już czekam przeszlo 2-gi miesiąc na części do swojej maszynki:mad: ,mimo ze jest na gwarancji to "knedlo-pepiki " olewają wszystko.
Jak to mówią w takiej sytuacji nasi południowi bracia Czesi: " Chcete rychle přejít na McDonalds"
Moim zdaniem mają zdrowe podejście do pracy, są sumienni i obowiązkowi, a to że trzeba czekać... no cóż na wszystko trzeba czekać...

Daniel

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
401da mam na oku praktycznie co dziennie:) jak podciąga UACS 408s i inne wagony pod załadunek mączki wapiennej,kamienia z pod silosów czy suwnicy na KW Krzeszowice-Czatkowice
,będzie chyba trzeba zamówić taki zestaw, ta lokomotywka ma coś w sobie,a jak by tak był dźwięk do niej jak tam ładnie motor pracuje hmmmm:)

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.121 32 2
SM03 - info dla posiadaczy zestawów:
w instrukcji montażu dodałem informacje o montażu silnika:
http://gabinett.republika.pl/modelarstwo/images/PLs1.pdf
Montaż silnika w przedziale silnikowym umożliwia uzyskanie wolnej przestrzeni w kabinie, ale trzeba wyciąć dodatkowe miejsce z przodu w zestawie stopni trawionych aby przy montażu budy silnik nie przeszkadzał. Następne zestawy będą już dostosowane do takiego montażu.
oraz instalacji elektr.
http://gabinett.republika.pl/modelarstwo/images/PLs5.pdf
montaż elementów na płytce jak i w modelu nie jest łatwy z uwagi na miniaturyzację całego zestawu (wszystkie elementy są typu SMD), wszystkie połączenia należy wykonać czysto i zgodnie z zasadami dot. elementów elektronicznych - lutowanie lutownicą małej mocy i nie przegrzewanie elementów. Zmontowałem kilka zestawów i wszystko działa prawidłowo.
można się też zapoznać z ofertą:
http://gabinett.republika.pl/modelarstwo/oferta.html

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.121 32 2
Poyezdy.eu przysłały wiadomość, że paczka z częściami wkrótce wychodzi:):):).
Cytuje sam siebie, bo niestety muszę znowu przesunąć termin na zestawy i gotowe SM03. Części z Czech przyszły ale nie wszystkie, akurat brakuje wszystkich kół ślimakowych więc trzeba jeszcze poczekać. Także przepraszam za zwłokę i życzę miłego spędzania świąt. Na koniec jeszcze oklejona 401Da.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
Piękny. Chociaż to elektryk i nie moja epoka, ale taki model chciałbym mieć. Mała uwaga: jak na moje oko, to jest trochę za bardzo matowy. Wiem, jest takie zdjęcie EL.103 (archiwum GEC Alsthom):

EL103(a).jpg

Ale jest też takie zdjęcie w zbiorach NAC, a właściwie z albumu "XX-lecie komunikacji w Polsce odrodzonej" (ciekaw jestem, czy NAC skanował to z oryginalnego zdjęcia, czy z książki?):

PIC_1-G-3084.jpg

Więc jeżeli matowy, to powinien mieć więcej śladów eksploatacji, a jak czysty, to bardziej błyszczący. Oczywiście jak zwykle to tylko moje osobiste zdanie.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.121 32 2
Witam w już 2014 roku.
Właściwie to jeszcze się zastanawiam czy ją postarzeć czy dać lak. bezbarwny połysk aby upodobnić do tej z drugiego zdjęcia nowej EL.100 z wystawy z Poznaniu.

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
Oba pomysły dobre ,zawsze uważałem że każdy tabor musi być zwaloryzowany ale w tym przypadku chyba jednak upodobniłbym go do EL.100 z wystawy ,przepięknie wygląda ,błyszczy dostojnie ,tak jakby tylko to było jej zadaniem .

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.921 5 0
Im bardziej błyszczący odcień koloru otrzyma model, tym bardziej uwypuklą się ewentualne niedociągnięcia obróbki powierzchni. Wszelkie rysy, załamania itp. będą wtedy mocno psuć efekt finalny. Osobiście nie zastosowałbym mocno błyszczącego lakieru. Błyszczący odcień w przypadku modeli w skali 1:87 nie jest wskazany, modele wyglądają zbyt cukierkowo i nierealistycznie.