• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
To nie jest laminat tylko folia, bo płytka jest elastyczna. Sam tego nie robię, wykonawcą jest Instytut Teleradiotechniczny z Warszawy.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Zestawy SM03 - 90% części jest już u mnie, nadal czekam na pewne części, które sklep też musi dopiero ściągnąć, m.in. silniki mashima. Zamieszczam aktualna listę chętnych na zestawy. Parę osób wyraziło chęć zamówienia budy trawionej zamiast z żywicy, jeżeli jeszcze ktoś chciałby takową można zgłosić. Chyba nikogo nie pominąłem, ale gdyby to proszę o kontakt.
ktoto37
Stolnik
wodzu_k
Robert Wolski
Karol_Mar
Zdeniu
Rafał G
Heaven1973
BarTK
Rene Makarow
Zabkret
popowe
Adamzalesie
kofacela
PadreP
Rafał Masiakowski
Grzegorz Tracz
Muniek 241
slavko1111
PiotrK
Sello (H0 Poznan)
zvolack
ZBIN 1964

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Wykonałem oszklenie w 401Da wg. sprawdzonej metody - szybki wycięte laserem z plexi i ramki trawione. Ramki są bardzo cienkie i nawet nie odróżniają się od ramer w drzwiach, które zostały wytrawione razem z budą i tylko pomalowana na czarno. Trochę denerwująca jest tylko elektrostatyka plexi, która po usunięciu folii ochronnej od razu chwyta kurz, ale po jakimś czasie kurz też można oczyścić. Teraz wypada zrobić ładne wnętrze kabiny, bo szybki są idealnie przezroczyste.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Tak, będą. Ten egzemplarz na zdjęciach to można powiedzieć jest prototyp i buduje go aby sprawdzić poprawność wykonania elementów które będą tworzyły zestaw. Teraz pracuje nad układem wiązarów, które są w zasadzie dosyć proste - jeden wiązar na wszystkie koła, ale jest tam taki mały szczegół - mała korba która napędza jakiś element, szybkościomierz??? i chcę zmontować to aby sprawdzić czy będzie działało, czy wykonać to tylko w formie atrapy.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Taka mała uwaga dla osób, które zakupiły zestaw oświetleniowy do SM03. Warto pamiętać o tym żeby przy montażu płytki z diodami w budzie odizolować sąsiadujące diody świetlnie od siebie. Mam tu na myśli np. zamalowanie ich czarna farbą najlepiej wodną, gdyż rozpuszczalnik może uszkodzić te małe delikatne diody. Jeżeli tego nie zrobimy to blisko umieszczone siebie diody będą dawały przebicia na sąsiadujące światłowody, czyli np. włączając białe zaświecą nam też czerwone, poza tym będą też widoczne przebicia światła z budy. Przed montażem warto też budę od wewnątrz w okolicy montażu diód pomalować na czarno, tak jak często ma to miejsce w modelach wielkoseryjnych.