W związku z rozpoczęciem sprzedaży kolejnej serii kitów SM03 (chętni zapisani na zestaw otrzymali lub wkrótce otrzymają powiadomienie o możliwości zakupu) będę tu zamieszczał wskazówki dotyczące zestawu.
Dzisiaj część pierwsza: montaż budy.
Zestaw można zmontować w wariancie bez wnętrza (opcja łatwiejsza) oraz z wnętrzem (trudniejsza). Podstawowa trudność w montażu z wnętrzem wynika z małych gabarytów loka co z kolei wymusza konieczność dokładnego przemyślenia poszczególnych etapów montażu aby nie zablokować sobie dostępu do wnętrza.
Ja na podstawie własnych doświadczeń proponuje taką kolejność prac:
1. Po oczyszczeniu budy z nadlewów (uwaga, ścianki są bardzo cienkie i trzeba to zrobić ostrożnie) montujemy szyby w oknach bez usuwania folii ochronnej! Szybki są dokładnie spasowane i po wstawieniu wystarczy mała kropla kleju CA, który dobrze wnika szczeliny i pewnie mocuje szybkę. Czekamy 1 dobę (nie krócej) aż klej odparuje i sciągamy folię z z szybek OD WEWNĄTRZ. Od tego momentu nie możemy używać kleju CA, który powoduje powstawanie matowego nalotu na szybkach!
2. Teraz kolej na wnętrze. Trzeba je wykonać samemu (ja robię z HIPSu 0,50 mm) wzorując się na zamieszczonym rys.
Tu wymiary:
http://gabinett.republika.pl/modelarstwo/images/wnetrze_wymiarySM03.png
Wnętrze musi uwzględniać miejsce na koło zamachowe, które częściowo wchodzi do kabiny. Montujemy wnętrze używając kleju nieagresywnego na plexi, ja stosuję Humbrol clearfix, uszczelniamy szpary co zabezpieczy wnętrze prze kurzeniem.
3. Montujemy całą elektronikę łącznie z dekoderem.
4. Montujemy stopnie fototrawione.
5. Malujemy całość na gotowo. Przed malowanie aerografem trzeba też dokładnie uszczelnić ewent. szczeliny w oknach, gdyż przez taką szczelinę zawsze może się dostać kropla z aerografu i zapaćkać szybkę od wewnątrz. Na światła czyli końcówki światłowodów dajemy kroplę maskolu. Po malowaniu można przystąpić do wykonania czarnych remk imitujących uszczelki w oknach. Cienkim pędzelkiem np. 000 malujemy ramki, po oknach można mazać byleby nie wyjechać poza ramkę w odlewie budy. Czarna farba powinna wypełnić dokładnie szczelinę. Teraz można zerwać folie z szybek. Efekt jest całkiem zadowalający.
Wszelkie uwagi mile widziane.
W następnym odcinku kilka uwag do montażu elektroniki
.