• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 131 86
Tr21 wydaje się niszową maszyną choć to pierwsza zbudowana w Pierwszej Fabryce Lokomotyw 'Fablok" jak i samej II RP. I z tego tytułu może być ciekawa. Jednak.... z Tr21 jest też taki myk, że sama budka miała ze trzy (?) róże wzorce. Inaczej wyglądają te zbudowane w SteG (36 szt.), Cockerill (40 szt.) a inne zbudowane w Fabloku (72 szt.). Nie wiem jak się tam ma sprawa z kotłami bo te też budowano w różnych miejscach. Z tego co pamiętam różnica była też w ostoi - ale tu trzeba było by zajrzeć do oryginalnych papierów bo to przypuszczenie opieram na rysunkach Pokropińskiego (którym jak wiadomo wszem i wobec wierzyć za bardzo nie można).
Ja bym postawił na Ty23 lub Ty37.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.021 131 86
@Andrzej Harassek . Może napisałem to nie dość jasno. TeIgreki są bardziej ciekawe wizualnie. Ilość sztuk tu nie ma znaczenia. @piotr66 zrobił taki parowóz co była tylko jedna sztuka i to nawet nie przetrwała wojny (Pm36 aero). No jak napisałem o Tr21 trzeba było by mocno "grzebnąć" w papierach - co i jak było odnośnie konkretnej maszyny. Zawsze można też wzorować się na tych muzealnych. Ale jak dobrze pamiętam to Tr21 są dwa.
Ty23 ma zdygitalizowana dokumentację.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.713 112 11
Osobiście będąc fanem dekapodów, fajnie by było mieć możliwość posiadania Ty23. Te były zbudowane w dużych ilościach, podczas wojennej zawieruchy znalazły się nawet w dalekiej Azji z tego co wyczytałem. Były też używane do końca lat 70tych co dało by różnorodne możliwości na makietach.

Ostatnio edytowane: