• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.088 131 86
Tr21 wydaje się niszową maszyną choć to pierwsza zbudowana w Pierwszej Fabryce Lokomotyw 'Fablok" jak i samej II RP. I z tego tytułu może być ciekawa. Jednak.... z Tr21 jest też taki myk, że sama budka miała ze trzy (?) róże wzorce. Inaczej wyglądają te zbudowane w SteG (36 szt.), Cockerill (40 szt.) a inne zbudowane w Fabloku (72 szt.). Nie wiem jak się tam ma sprawa z kotłami bo te też budowano w różnych miejscach. Z tego co pamiętam różnica była też w ostoi - ale tu trzeba było by zajrzeć do oryginalnych papierów bo to przypuszczenie opieram na rysunkach Pokropińskiego (którym jak wiadomo wszem i wobec wierzyć za bardzo nie można).
Ja bym postawił na Ty23 lub Ty37.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.088 131 86
@Andrzej Harassek . Może napisałem to nie dość jasno. TeIgreki są bardziej ciekawe wizualnie. Ilość sztuk tu nie ma znaczenia. @piotr66 zrobił taki parowóz co była tylko jedna sztuka i to nawet nie przetrwała wojny (Pm36 aero). No jak napisałem o Tr21 trzeba było by mocno "grzebnąć" w papierach - co i jak było odnośnie konkretnej maszyny. Zawsze można też wzorować się na tych muzealnych. Ale jak dobrze pamiętam to Tr21 są dwa.
Ty23 ma zdygitalizowana dokumentację.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.721 112 11
Osobiście będąc fanem dekapodów, fajnie by było mieć możliwość posiadania Ty23. Te były zbudowane w dużych ilościach, podczas wojennej zawieruchy znalazły się nawet w dalekiej Azji z tego co wyczytałem. Były też używane do końca lat 70tych co dało by różnorodne możliwości na makietach.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.976 32 2
I właśnie ja szukam. Tak rzuciłęm Tr21 ponieważ już raz się za niego zabierałem, to miał być model na setną rocznicę czyli w 2021 roku, ktoś chciał to sfinansować i zlecił mi projekt, ale się z niego wycofałem, dopiero zaczynałem drukować 3d i był też problem z pozyskaniem zestawów kołowych.
Piszcie co by was interesowało to coś wybiorę, Pu29 jest efektowny, ale myślałem aby teraz dla odmiany towarowy zrobić.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.349 94 9
Ty51 też by mnie interesował podobnie, jak Ty45.
Parowozy OKz32 i Ty45 są do zamówienia w EFC :love:Niegdyś była dostępna TKt48
http://www.efc-loko.pl/pl/lokomotywy.html
Parowozy Pt47 niegdyś (nie wiem czy teraz) wypuszczał Fenix :)
Parowóz Pm36-1 ma w ofercie @piotr66
Nad parowozem Ty51 pracuje UMF @Ranger

Brawa niegdyś wypuszczała Pt31 a Robo zapowiedziało TKt48... PIKO również się przymierza
Reasumując :)Rynek dla manufaktur póki co jest ...

Reakcje
66 1 1
Wiedzę, żę zrobił się tu mały koncert życzeń, więc i ja się dołączę. Jeżeli ograniczmy się do parowozów towarowych to chętnie bym nabył Tr21. A tak z komercynjego punktu widzenia dobrym rozwiązaniem był by Ty37/Ty45. Pomijając parę drobnych szczegółów to parowozy te różnią się tendrem, kabiną maszynisty i ołtarzem na kotle.