• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.130 7 0
Tak rzuciłęm Tr21 ponieważ już raz się za niego zabierałem, to miał być model na setną rocznicę czyli w 2021 roku, ktoś chciał to sfinansować i zlecił mi projekt, ale się z niego wycofałem ..
Cztery lata temu w setną rocznicę wyprodukowania pierwszego Tr21 jeszcze w Austrii wpadł mi pomysł na wykonanie modelu tego parowozu w H0, przekonałem do sfinansowania tego pomysłu pewną, poważną osobę z tego forum, ja zwróciłem się do Pana Piotra(piotr66) w kwestii zrobienia projektu napędu i wykonania go i dalej było już tak jak napisał Pan Piotr.
Za smakowity to kęs, żeby nic z tego nie wyszło, a więc musiałem wziąć się za wszystko z tym Tr21 sam/emu od zera. Jakimś cudem posiadam rysunek techniczny tej lokomotywy w rzucie bocznym i przekrojach poprzecznych, reszta to pomiary wszystkiego co się dało zmierzyć i sfotografować w Karsznicach. Ów model jest obecnie na etapie składania, niestety robię jeszcze kilka innych modeli parowozów naszych kolei, stąd opóźnienie (Panie Marku) z tą Tr21.

zestaw toczny i dowiązany Tr21 produkcji HOART
FANLOK  KOŁA.JPG

Panie Piotrze(piotr66), jeżeli myśli Pan zdecydowanie o Ty23, to bierzmy się do roboty. Przypominam, że aż dziw mnie bierze, że do tej pory żadna firma niemiecka nie wypuściła modelu tego parowozu. Jest to jedyna seria parowozu wyprodukowana w Niemczech i eksploatowana na terenie tylko Niemiec(prywatna kolej Lubeki) w ilości dwóch sztuk, który to parowóz nie doczekał się .. Modelu w H0.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.973 32 2
Panie Piotrze(piotr66), jeżeli myśli Pan zdecydowanie o Ty23, to bierzmy się do roboty. Przypominam, że aż dziw mnie bierze, że do tej pory żadna firma niemiecka nie wypuściła modelu tego parowozu. Jest to jedyna seria parowozu wyprodukowana w Niemczech i eksploatowana na terenie tylko Niemiec(prywatna kolej Lubeki) w ilości dwóch sztuk, który to parowóz nie doczekał się .. Modelu w H0.
Bardzo chętnie, czy te zestawy kołowe są odlewane zmosiądzu?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.130 7 0
Bardzo chętnie, czy te zestawy kołowe są odlewane zmosiądzu?
Koła do Tr21 to mój wyrób, osie- to plastikowe wałki, koła bose rzeźbione przeze mnie i są to odlewy żywiczne, obręcze -to mosiądz(toczony/obrabiany przeze mnie). Tak ja to robiłemi robię dla siebie, jeżeli to jest (by była) robota na"export" to na pewno znajdziemy sposób na wykonanie kół z metalu w całości z plastikowymi tylko osiami, lub jeszcze innymi rozwiązaniami.
Panie Piotrze, cieszę się na to "bardzo chętnie", a więc zabieram/y się za Ty23 w wersji model jezdny z dodatkami elektronicznymi. Dla nadania rangi poważnego podejścia do tego zagadnienia, zasadnym byłoby powołanie osobnego wątku i prezentowanie w nim postępów w pracy nad tym modelem.