• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje prace kartonowe 1:120

• Inicjator wątku slawek77
  • Data rozpoczęcia
OP
OP
S

slawek77

Gość
Jeśli wyjdzie taka potrzeba zrobienia kostki jeszcze mniejszej to nie wiedzę problemu :)
Od dziś niemożliwe stało się możliwe :cool:

Załączniki

• 153,4 KB Wyświetleń: 149
  • 238,8 KB Wyświetleń: 138

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
co do ulicy - to mam jedną uwagę - na fotce ulica ma zakręt a kostka ciągle idzie w tych samych rządkach - które nagle robią się strasznie długie. Na zakręcie powinna raczej być układana inaczej każdy rządek - po najkrótszej linii pomiędzy krawężnikami - czyli delikatnie się od siebie odsuwające po zewnętrznej stronie zakrętu.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Tak masz rację lecz kilka postów wyżej jest napisane TEST ;) poukładanie takiej drogi nie trwa 5 min tylko kilka dni, dlatego na szybko poukładałem kostkę żeby sprawdzić ustawienia maszyny.
Są to testowe wycinki dróg, i dzięki testom już wiem że warto poświęcić xx godzin na układanie kostki tak jak ma być, bez sensu było by tracić czas jak okazało by się że maszyna nie nadaje się na takie projekty.
Zdjęcia poniżej też są testowe z błędami !!! i projekt będzie dopracowany ;) ale wszystko w swoim czasie.
Jest to sakla 1:120 więc trzeba kilkanaście testów by wyszło tak jak powinno być.
Jak widać na zdjęciach kostki nie sa kwadratowe tylko przypominające kształt kamienia, aby to poukładać tak by pasowało trzeba naprawdę sporo czasu poświęcić aby miało to ręce i nogi.

Załączniki

• 122,8 KB Wyświetleń: 137
  • 114,8 KB Wyświetleń: 134
Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
S

slawek77

Gość
Ta kostka będzie śnić mi się chyba przez tydzień, 7 godzin układania kilkanaście razy poprawiana by pasowało.
Dla przypomnienia, jest to droga przy stacji Strzegom.

Załączniki

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Szacun. Myślałem, że to bardziej "powielalna" praca jak się już zrobi kawałek to potem tylko Ctrl-C i Ctrl-V. Podziwiam

OP
OP
S

slawek77

Gość
W prostych odcinkach tak jest, lecz łuki trzeba każda kostkę osobno układać i dopasowywać.
Kostek na danym zakręcie jest xxx wiec dlatego tyle czasu trzeba na to poświecić.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Dziś udało się poprawić błędy w ulicy, jeszcze kilka godzin i droga powinna być gotowa.

Załączniki

• 315,8 KB Wyświetleń: 104
  • 272 KB Wyświetleń: 104
  • 331,7 KB Wyświetleń: 103
  • 333,5 KB Wyświetleń: 101
  • 381,8 KB Wyświetleń: 102
  • 277 KB Wyświetleń: 100
OP
OP
S

slawek77

Gość
Nowe ulepszone perony, typa: a/b/c/d

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.828 616 30
No i właśnie to zdjęcie rozwiewa moje wątpliwości: drabinka ppoż (to nie jest wejście na dach) nie trafia dokładnie w drzwi, tylko obok nich. Poza tym zegar jest umieszczony na wyższej podstawie, tak, że lepiej widać go z ziemi.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.799 14 6
Zrobiłeś wyjście awaryjne nad samymi drzwiami do budynku i to mi za bardzo nie pasowało. Na tym zdjęciu widać, że drzwi są obok. Nie wiem tylko Kolego, czy możesz to jeszcze poprawić?.