• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje prace kartonowe 1:120

• Inicjator wątku slawek77
  • Data rozpoczęcia

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.621 14 6
Kolego, nie denerwuj się, my Ciebie nie krytykujemy, tylko zauważyliśmy że to wyjście awaryjne jest nad samymi drzwiami, a w realu drzwi są obok, i tylko tyle. Jeżeli uważasz że jesteśmy w błędzie, to nam ten błąd pokaż.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Ja się nie denerwuję bo nie ma o co, a co do drabiny nie nachodzi cała na drzwi tylko 1,4 a to dlatego że źle przykleiłem drabinę.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Poprawiłem wczoraj projekt z błędów który miał prototyp, i tu mam pytanie, patrząc na zdjęcie dachu wydaje się że dach jest minimalnie pod skosem.
Lecz patrząc na dach z daleka budynku dach jest tak jak by prosty.
Co sadzicie o tym ?
Wydaje mi się że dach jest tak pochyły jak zrobiłem model dachu.

Załączniki

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Z logicznego punktu widzenia dach powinien mieć skos żeby woda spływała.
Natomiast z tego zdjęcia nie zobaczysz czy jest skos czy nie (jeśli będzie delikatny).
Popatrz na wyższą część budynku. Tam dach nastawni też Ci ucieka.
Moim zdaniem to perspektywa.
Musiałbyś zrobić zdjęcie prostopadle do tej krawędzi dachu i wtedy zobaczysz czy opada w kierunku, w którym zaznaczyłeś.
A żeby zobaczyć dokładnie ile opada to też albo trzeba by zmierzyć po krawędziach ścian albo zrobić zdjęcie idealnie na wysokości dachu co jest raczej pewnie nie możliwe.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Sęk w tym że dostałem tylko kilka zdjęć i pomiary który były raczej delikatnie przekłamane.
Konstrukcję która wykonałem z papieru wychodzi wychodzi na to że ten dach z tych zdjęć byłby tak zrobiony w orginale.
Ale jak dobrze wiemy zdjęcia czasami przekłamują rzeczywisty obraz.
I tu mam dylemat czy zostawić dach prosty tak jak w prototypie czy jednak zrobić go pochyły tak jak zademonstrowałem na modelu.
Jest to nastawnia zrobiona dla Niemieckiego modelarza i nie umiem się z nim dogadać jak ma być dach zrobiony :( więc muszę zrobić go po swojemu, a najlepiej tak jak jest w orginale.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 24 5
Na pewno jest taki jak zrobiłeś tylko sądzę ,że trójkąt powinien być mniejszy. Nie taki szpic.
Na górnym też jest dach czterospadowy ( taki z 4 trójkątów) I jeszcze jedna sprawa, patrząc zawsze na budynek rynna jest zamontowana ze spadkiem do wylewu przez co może wydawać się że dach jest krzywy.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.621 14 6
Patrząc na ten przewód idący przez środek dachu to widać spadek poprzeczny, co do podłużnego to tego za bardzo nie widać, ale skoro na końcu jest rynna to spadek jest minimalny.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Nie ma sensu robić dwóch wersji, bo orginał jest ze spadem i tak go zrobię.
Popracuję nad dachem tak jak wspomniał @Iguanabrat i zobaczę jaki efekt będzie.
Dach nad sterownią nie wiadomo jaki jest, więc pozostanie płaski.
Dziękuję Panowie za pomoc

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Dach nad sterownią nie wiadomo jaki jest, więc pozostanie płaski.
Widać, choć słabo, na zdjęciu satelitarnym w google-maps, że jest taki, jak opisał kolega Iguanabrat:
Na górnym też jest dach czterospadowy ( taki z 4 trójkątów)
Koenitz 2.JPG

https://www.google.pl/maps/place/Kö...a0c09a0!8m2!3d50.6551189!4d11.4897166!6m1!1e1

A jeszcze jedno zdjęcie tej nastawni znalazłem tu:
http://www.bahnbilder.de/bild/Deuts...e/650131/das-stellwerk-b2-am-15082012-in.html

OP
OP
S

slawek77

Gość
To zdjęcie mam, dzięki za linka i podpowiedź co do dachu nad nastawnią.
Raczej jest to nie realne by to tak zrobić by ten daszek poniżej był pochylony.
Jutro z rana zabiorę się za poprawki i posklejam na nowo nastawnię już bez błędów.
Jak by ktoś jeszcze zauważył jakiś błąd to pisać, co dwie pary oczu to nie jedna ;)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Dobrze było by gdyby ten niższy daszek na wieżyczce nad oknami był także z lekkim spadem. (Od góry,a od dołu w poziomie.)
Zastanawiałem się nad twoja propozycja, i chyba jest do zrobienia, wystarczy po sklejeniu tego elementu nad oknami delikatnie wygiąć, lecz to już jest do zrobienia przez kupującego.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Jak sadzicie jest za mocny spad nad sterownią ?
Zrobiłem z mniejszym spadem i chyba ten z nr 2 powinien byc ok, co sadzicie ?

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
S

slawek77

Gość
Pierwsze krzesło zaprojektowane, chyba rozpocznę produkcję mebli

No i pulpit prawie dopracowany

Oraz poprawiony projekt ze skośnymi dachami.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Mam małą wątpliwość co do umieszczenia pulpitu, jeżeli to ma być docelowa pozycja. Nie wiem dokładnie, jak jest w Niemczech, a tym bardziej na tej konkretnej stacji (gdzie w dodatku nastawnia jest między torami), ale u nas pulpit byłby umieszczony tak, że siedzący (czy przy tej wielkości pulpitu raczej stojący) obsługujący go pracownik ma przed sobą okno z widokiem na obsługiwane tory, a nie schody. Gdy nastawnia jest między torami, pulpit ustawia się tak, że obsługujący ma widok na "główną" stronę. Trudno powiedzieć, która strona jest "główna" w tym wypadku, ale z pewnością nie ustawionoby pulpitu tak, jak w tym modelu. A druga sprawa, to te schody: wydaje mi się, że powinno być możliwe obejście ich dookoła tak, by był dostęp do okien ze wszystkich stron tam, gdzie jest widok na tory. Choć znowu zastrzegam się, że nie wiem, jak jest w tym konkretnym wypadku.

OP
OP
S

slawek77

Gość
No to przyjacielu rozwieję Twoje wątpliwości ;)
jeśli byś się przyjrzał zdjęcia nastawni prawdziwej to sam byś stwierdził że schody nie mogą być w innym miejscu, bo wtedy schody zasłaniały by okna ;)

Przypomniała mi się pewna zagadka, co to jest wisi na ścianie i ma biało czarne zęby ?
odp. Fortepian :)
A Kowalski pyta, fortepian na ścianie ?
A co ciebie to obchodzi jak mam w mieszkaniu ;)
Więc w tym przypadku każdy może sobie ustawić pulpit jak sobie chce ;)

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: