• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje prace kartonowe 1:120

• Inicjator wątku slawek77
  • Data rozpoczęcia
OP
OP
S

slawek77

Gość
Dźwig skończony, oto efekt końcowy.
Dźwig jest w skali 1:120 dźwig robiony pod zamówienie dla kolegi biegacz67 z forum TT
Niebawem trafi w sprzedaż seryjną w cenie 65 zł.
Dla skali 1:87 cena 75 zł
Orginał dźwig występuje w kilku wysokościach, i tak został również przygotowany projekt, każdy sobie samodzielnie dobiera jaka wysokość mu będzie odpowiadała.

Załączniki

OP
OP
S

slawek77

Gość
Dodam że dźwig prototypowy czyli ten ze zdjęci trafia w prezencie dla dźwigowego, w podziękowaniu za pozwolenie wejścia na dźwig by go zmierzyć.
Dźwigowy będzie miał fajną pamiątkę, bo w tym roku idzie na emeryturę.

Drodzy koledzy wpadł mi do głowy pomysł, jak szaleć to szaleć, a że dźwig bardzo łatwo można zrobić ruchomy to postanowiłem taki dla siebie zrobić.
Dodam że w zestawie będą elementy do zrobienia dźwigu ruchomego :)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
S

slawek77

Gość
Dziękuję za oceny moich prac, a oto gotowy dźwig.
Dźwig jest napędzany dwoma serwami, jedno do obracania lewo prawo, drugie serwo podnosi i opuszcza ramie dźwigu.
Sterowanie dźwigiem zrobiłem cyfrowe.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Zamontowany system blokady skręcania haka.
Oraz kilka fotek.

Załączniki

OP
OP
S

slawek77

Gość
Nie wiem jak w rzeczywistości, ale do sterowania modelem kartonowym wystarczy jedna ręka ;)
Najpierw dźwig pomalowałem szarą farbą vallejo FS36173 potem model masters 4683

OP
OP
S

slawek77

Gość
OP
OP
S

slawek77

Gość
Cześć tak fugi są grawerowane około 0,3mm jest to magazyn kolejowy z terenu Chorzowa.
Magazyn jest długości 65 cm lecz skróciłem go o 5cm.
Magazyn zrobiłem dla własnych potrzeb, bo planuję zrobić moduły stacji Chorzów.