• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moje małe przed Alpie

OP
OP
D

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
Witam
Zamontowałem dziś latarnie Cauera przy Angliku. Te oto cudo zawdzięczam koledze Łukaszowi z naszego forum @Lucky , jesteś Mistrzem !!.
Tak oto się prezentuje.
20250513_192225.jpg 20250513_192246.jpg 20250513_192258.jpg 20250513_192442.jpg
Latarnia działa po zastosowaniu przekaźnika od ESU, który może też służyć do polaryzacji u mnie znalazł takie zastosowanie.
20250513_205002.jpg
Polecam bardzo proste w obsłudze ,ja jestem Laikiem w elektronice .

Ps. @Lucky jeszcze raz dziękuje, cieszę się jak dziecko że takie coś zrobiłeś i mogłem to zamontować w moim mini świecie.
Pozdrawiam serdecznie

OP
OP
D

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
Witam
Ostatnio zamieszczałem jak zrobiłem most a więc pora na zjazd w kierunku doliny, wymaga tu i ówdzie to jeszcze poprawek ale wstępnie tak to sobie wyobrażałem i tak oto to zrobiłem.
20250716_093843.jpg 20250716_093852.jpg 20250716_093912.jpg 20250716_093937.jpg 20250716_093947.jpg 20250716_094000.jpg
ps. .nie mam siły do malowania tych pasów drogowych wiem że są kiepsko zrobione dalej zrobię scenkę robotników drogowych którzy są w trakcie ich malowania i zostanie goły asfalt;):p
Pozdrawiam

Reakcje
1.269 4 1
Tak, te białe linie zaburzają odbiór :) Są zdecydowanie za szerokie, najlepiej chyba by było je zamalować, kupić biały cienki marker i na spokojnie zrobić cienką linię, marker pewnie też się przyda na przyszłość więc zakup na pewno się opłaca. Albo po prostu zlikwidować zupełnie te linie na drodze, nie zawsze są one potrzebne

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.825 573 30
Czy te słupy telegraficzne mają sens jako pozostałość po starej sieci ?
Po jakiej "starej sieci"? Słupy telegraficzne (napowietrzna linia teletechniczna) i sieć trakcyjna to dwie różne sprawy, ale jednocześnie nie powinny występować. Przy elektryfikacji z zasady likwiduje się napowietrzne linie teletechniczne i zastępuje się je kablem, tak że jednocześnie nie powinno być słupów telegraficznych i sieci trakcyjnej.

OP
OP
D

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
Sieć trakcyjna wygięta w łuk!!!! Aż oczy bolą
Niestety gdzie niegdzie tak jest .Do testów się pięknie ślizgał pod nią . W ostateczności żeby oczy nie bolały może być prosta i będzie pełnić funkcję dekoracyjną ale trzeba brać pod uwagę fakt że ktoś zaraz napiszę że prąd jest brany z powietrza.
@WrocT
Można ? Można !
U mnie coś w ten deseń;) Pomijając moje łuki wygięte w sieć dobry film aż obejrzę go drugi raz.
Pozdrawiam serdecznie

OP
OP
D

Dzulian

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
Oj przepraszam ten odnosnik w poscie wyżej co jest niżej :) był do kolegi @Akcesoria do makiety a nie do kolegi @WrocT choc tez może być z pełnym szacunkiem i z życzeniami dobrego dnia dla wszystkich nieważne czy ziemia jest płaska czy okrągła i czy trakcja zasila tylko lusterka w toaletach ryflaków,pozdrawiam serdecznie.

A wracajac do pytania mojego wcześniej o te slupy telegraficzne mam ich kilka i chcialbym je wykorzystac.
Obok trakcji odpada co wyjasnil mi kolega Andrzej a co myslicie obok tej drogi co zrobilem.
Chyba takie cos jak kojarze istniało?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 37
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17