• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moje małe przed Alpie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
na pewno dodam tam anglika lub krzyżówkę
Wstawienie tam zwykłego skrzyżowania zamiast rozjazdu krzyżowego (anglika) nie ma sensu, bo chodzi o to, żeby dało się na stację wjechać zarówno z torów "podziemnych", jak i z głównej linii, a także ze stacji tam wyjechać. Jeżeli kolega nie ma zaufania do rozjazdu Piko, to może warto spróbować dopasować coś innego producenta, np. Roco.

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Jakieś mam wrażenie że straci to urok
Zobacz załącznik 1091737
No i mniejsza prezentacja będzie peronów.
Ale kupię spróbuję i może akurat nie będzie źle
Może wybrać inny dworzec - mniejszy ?
Możesz też go przerobić i ustawić "prostopadle" do peronów, po lewej stronie.
Np. Z tej poczekalni zrobić daszek przed wejściem do dworca - zupełnie zmieni to jego wygląd. A ten budynek dodatkowy przy poczekalni przerobić na wc :) Są 2 wejścia. Dobudówka będąca oryginalnie nastawnią i biurem zawiadowcy też może mieć inną funkcję.

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
Może wybrać inny dworzec - mniejszy ?
Da się pewnie, ale ten dworzec który wybrałem jest oddalony ode mnie kilkadziesiąt kilometrów i pasuje do tapety co mam z tyłu i do reszty zabudowań które mam w planie
Wiem że pisałem że jest to wymysł mojej wyobraźni i makieta nie odwzorowuje niczego realnego ale jeżeli mam możliwość zbliżenia się w jakiś sposób do realizmu to chciałbym iść w tą stronę

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
@Kris mógłbym spróbować czemu nie ale tam jest też kwestia długości toru i moim marzeniem jest żeby jeździł tam EN57 a na tym projekcie kolegi jest tor ciut za krótki.
tak apropo EN57 na Bavarii to już całkiem abstrakcja ale mam wielki sentyment do tego pociągu

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.705 443 99
Jakieś mam wrażenie że straci to urok
Zobacz załącznik 1091737
No i mniejsza prezentacja będzie peronów.
Ale kupię spróbuję i może akurat nie będzie źle

Czy to będzie ten sam wymiar jeżeli chodzi o kąty długość ?
Ooo... kojarzę ten model ze stacji Zielona jednego z członków PMM-H0. Budynek ten został wymieniony, widocznie autorowi nie pasował do wizji swojej makiety.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
@Kris mógłbym spróbować czemu nie ale tam jest też kwestia długości toru i moim marzeniem jest żeby jeździł tam EN57 a na tym projekcie kolegi jest tor ciut za krótki.
tak apropo EN57 na Bavarii to już całkiem abstrakcja ale mam wielki sentyment do tego pociągu
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Możesz postawić budynek prostopadle, ale obok torów (od wewnętrznej strony). :)
o TAK:
alpejski.jpg

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
Mam nową koncepcję tego ponieważ droga jakaś musi być
Zrzut ekranu (19).png
Dodam jeszcze taki krótki schemat graficzny z tym co chcę i jak ma to mniej więcej wyglądać:
plan z budynkami.png
Dworzec : Bahnhof Benediktsbeuern H0 43520
Miasteczko : Vollmer 42080 H0 Set Alpendorf
Nastawnia: Faller 120125 H0 Reiterstellwerk
Warsztat: Auhagen Lokschuppen 11403
Most : Faller 120178
Złomowisko lokomotyw (Piko 61103)

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Myślę, że kwestia drogi jest drugorzędna, ale jakaś musi być, bo trzeba dojechać do dworca i z powrotem.
I jak już, to lepiej narysować ją ołówkiem bezpośrednio na makiecie i na bieżąco korygować.

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
Witam
Na wstępie chciałbym wszystkim życzyć zdrowych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia ,zdrówka i wymarzonych makiet.
Przy okazji mógłby ktoś mi zrobić mały prezent i nanieść podstawowe oświetlenie trakcji . Sygnalizatory itd.
Ja tego kompletnie nie znam i nie chce nastawiać byle czego
Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
nanieść podstawowe oświetlenie trakcji
A mógłby kolega @Dzulian wyjaśnić, co ma na myśli mówiąc o "podstawowym oświetleniu trakcji"? Bo sygnalizatory to chyba inna sprawa...

PS. Jak kolega @Dzulian oczekuje pomocy od innych, to niech wrzuci rysunek w formacie, który każdy może otworzyć. Niestety, nie wszyscy mają Scarm (czy coś takiego), pomijając fakt, że nie wiadomo jak na takim czymś nanosić swoje rysunki. Nie mówiąc o tym, że pakowanie zipem pliku o wielkości 15 kb nie bardzo ma sens...

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
A mógłby kolega @Dzulian wyjaśnić, co ma na myśli mówiąc o "podstawowym oświetleniu trakcji"? Bo sygnalizatory to chyba inna sprawa...
Okej prosiłbym o naniesienie na moim schemacie sygnalizacji (sygnalizatorów)

PS. Jak kolega @Dzulian oczekuje pomocy od innych, to niech wrzuci rysunek w formacie, który każdy może otworzyć.
Podrzucam schemat który dałem parẹ postów wyżej.

Zrzut ekranu (19).png

Niestety, nie wszyscy mają Scarm (czy coś takiego), pomijając fakt, że nie wiadomo jak na takim czymś nanosić swoje rysunki.
Przegladajac forum widzialem ze dużo osób tego jakiegoś tam Scarma używa i stwierdzilem ze bedzie to ułatwienie.
Nie mówiąc o tym, że pakowanie zipem pliku o wielkości 15 kb nie bardzo ma sens
Zdecydowanie ma sens bo jezyk w ktorym zaprogramowene jest forum nie pozwala na dodawanie plików z rozszerzeniem jaki ma Scarm. A rozszerzenie ZIP już tak.
Życzę ci jesze raz i wszystkim obecnym na tym forum wesołych i pigodnych świąt.
Pozdrawiam

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
prosiłbym o naniesienie na moim schemacie sygnalizacji (sygnalizatorów)
A jakie mają być te sygnalizatory, kształtowe, czy świetlne?
...wstawianie powszechnie znanych formatów pliku. Czy w scarmie można rysować własne (podkreślam: własne) rodzaje sygnalizatorów, czy tylko można korzystać z biblioteki programu? Bo jeżeli to drugie, to naniesienie prawidłowych sygnalizatorów wg norm polskich wydaje się niemożliwe - ale może się mylę, ja nie używam tego programu. Postaram się coś naszkicować, ale nie obiecuję, że przed Świętami.

OP
OP
D
Reakcje
31 0 0
.wstawianie powszechnie znanych formatów pliku. Czy w scarmie można rysować własne (podkreślam: własne) rodzaje sygnalizatorów, czy tylko można korzystać z biblioteki programu? Bo jeżeli to drugie, to naniesienie prawidłowych sygnalizatorów wg norm polskich wydaje się niemożliwe - ale może się mylę, ja nie używam tego programu. Postaram się coś naszkicować, ale nie obiecuję, że przed Świętami.
Dziękuje bardzo
A jakie mają być te sygnalizatory, kształtowe, czy świetlne?
Myślę o świetlnych zastanawiałem się nad Viessmanem bo mam w niemczech dobry dostęp.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Myślę o świetlnych zastanawiałem się nad Viessmanem bo mam w niemczech dobry dostęp.
A to mam problem, bo nie znam za dobrze zasad niemieckiej sygnalizacji świetlnej. Jeśli by to miała być sygnalizacja polska, to mogę coś zaproponować, ale wtedy sygnalizatory Viessmanna odpadają. Ewentualnie sygnalizacja kształtowa, bo tu zasady polskie i niemieckie są bardzo podobne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 37
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17