• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moje małe przed Alpie

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.833 52 5
dziękuje

Dziękuje po raz drugi.

Dzięki po raz trzeci za cenna sugestię

No raczej nie. Jakieś połączenie drogowe musi być
Te czarne kreski to ma być droga
Nie za ma co ;)
Co do drogi, to też, ale miałem na myśli wyjazd z tej bocznicy na szlak.
Nie mam już teraz za bardzo czasu, żeby namalować na nowo, może później mi się uda.

Ale pokombinuj jeszcze...

Ten browar to dobry pomysł, ale potrzeba miejsca. Zrobiłbym pewne "machniueau".
Ale to muszę namalować później. Za dużo pisania, z którego nie zrozumiesz, a obrazek zawsze szybciej działa.
Cierpliwości. ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.833 52 5
Ja to widzę TAK:

Bez tytułu.jpg

Daj też trochę miejsca na krajobraz. Nie wszędzie muszą być tory :)
Zaznaczone na czerwono - odwrócić przejście zwrotnicowe i przesunąć do góry.

Reakcje
1.209 4 1
A to nie lepiej budynek dworca przerzucić na prawo od torów i wtedy uzyskać dłuższą krawędź peronową? I bym skrócił długość dwóch torów na dole do jednego, dosłownie aby dworzec/przystanek robił za mijankę jeśli nie wszędzie mają być dwa tory

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.833 52 5
Racja. Ja skupiłem się bezpośrednio na torach, żeby to miało ręce i nogi.
Faktycznie, dworzec powinien być po stronie wioski, dzięki temu, od zewnętrznej strony można dać wzgórze lub skalną ścianę jak na stacji w Szklarskiej Porębie Górnej.
Wtedy puzzle wskakują na swoje miejsce :)

OP
OP
D
Reakcje
41 0 0
Witam
A więc na wstępie dziękuje za sugestię i pomocną dłoń.
Taki ze mnie uparty osioł trochę i chyba zostanę przy swoim spróbuję zaargumentować dlaczego:
1.Planem moim jest to żeby jeden skład cały czas był w ruchu a drugim mógłbym się bawić w manewry itd.
@Kris na twoim planie nie dam rady tego uczynić ,następnie mam już zrobioną prawą stronę a mianowicie zjazd na dolny poziom.
makieta 7.jpg tunel.jpg
Gdyby tego nie było ,bym to rozwaźał.
2. Mój plan spełnia to
moje 2.png
3.Pomysł z dworcem po drugiej stronie jest dobry i praktyczny ze względu komunikacji między wioską a dworcem jak wsponiał @Magic i @Akcesoria do makiety , alę tracę ekspozycję frontu dworca i peronów bo makieta jest naroźna i stoji to przy ścianie i cały ten urok moim zdaniem będzie niewidoczny.
4. Gdybym zastosował @Kris twój plan zostaje mi od groma bez użytecznych torów, które kupiłem i zostaną niewykorzystane.
Pewnie dużo żeczy jeszcze wyjdzie w trakcie przebudowy i jakieś zmiany będą.
W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuje za sugestię i poświęcony czas.
Przepraszam też jeżeli zanudzam tym projektem
Pozdrawiam i pogody ducha

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.833 52 5
Jeśli myślisz, że się poddam, to się mylisz :D
Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Nikt nie powiedział, że to "wersja ostateczna".
Jak połączyć jedno z drugim?
Otóż bardzo prosto. Nadal możesz mieć zjazd na dolny poziom.
Ba, od biedy nawet z dwóch stron, jeśli to ogarniesz.

EDIT:
Jeśli ogarniesz połączenie tego zjazdu od drugiej strony z helixem, to mogłyby wyglądać tak:

Bez tytułu.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D
Reakcje
41 0 0
Witam
Prace pomału idą do przodu. Powstała mała zajezdnia na której wejdzie pięć krótkich składów w sam raz na rozmiar mojej makiety. Może kiedyś to jakoś ucywilizuje ,dodam budynki itp. Teraz spełnia to rolę torów bocznicowych no i pętli do obrotu składów. Także etap dolny na chwilę obecną został zakończony i zaczynam robić główną część makiety na górnym poziomie. Przygotowałem też już jedną z dwóch ścianek z elektroniką.
Pozdrawiam
20250305_192420.jpg 20250305_192610.jpg 20250305_212811.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 17
Buduję makietę 37
Buduję makietę 8
Buduję makietę 33
Buduję makietę 17