• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

[Moduły] KSK Wrocław moduł

nesek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam pytanie dotyczące elektroniki .

Wiadomo , że niektóre semafory potrzebują sterowania przełącznikami trój-pozycyjnymi. Gdzie można dostać takie hebelkowe przełączniki , 3 pozycyjne (ON-ON-ON) . A może ten problem został rozwiązany inaczej w tym przypadku ?

Pozdrawiam

OP
OP
1

12g

Gość
nesek napisał(a):

Wiadomo , że niektóre semafory potrzebują sterowania przełącznikami trój-pozycyjnymi. Gdzie można dostać takie hebelkowe przełączniki , 3 pozycyjne (ON-ON-ON) . A może ten problem został rozwiązany inaczej w tym przypadku ?

Pozdrawiam
Hebelki są typu (ON)-OFF-(ON), a to co się wyświetla na semaforze zależy od ustawionego przebiegu.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
nesek napisał(a):

Pozdrawiam
osobiście nigdy nie spotkałem przełączników dźwigniowych typu ON-ON-ON. Widziałem za to wielopozycyjne suwakowe i obrotowe. U mnie problem sterowania analogowego semaforów, gdzie jest wyświetlane wiele sygnałów został rozwiązany poprzez zastosowanie dwóch, bądź trzech przełączników ON-OFF-ON.

Pozdr.

OP
OP
1

12g

Gość
Kpt.Nemo napisał(a):
Na filmiku gołe dechy tylko widać.
Jest coś jeszcze na makiecie.
Bo tak właściwie to torów szlakowych jest około 4 metrów, reszta to stacja.

Duzo czasu zajęło zrobienie i przetestowanie elektryki, a i tak czekają nas poprawki.
Na ukończeniu jest modelowanie terenu, następnie szutrowanie, zieleń ...

Reakcje
1.782 13 0
Witam.
Panowie ,widzę ,że zaczynacie scenografię z zielenią.
Błagam nie schrzańcie zieleniny na tych imponujących modułach. Postarajcie się na maxa.
Trzymam mocno kciuki za patynowanie, szutrowanie i realizm zieleni, bo to mimo wszystko istotna sprawa :D .
Pozdrawiam całą ekipę.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.289 17 2
Moim zdaniem trochę bardziej wycieniujcie zieleń jest chyba za jednolita Trochę więcej wypłowiałej przy torach i ciemniejszej w dołkach

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Odświeżam wątek do sztambucha potencjalnym miłośnikom rozjazdów krzyżowych firmy PIKO, aby sie uczyli na cudzych błędach.
Na spotkaniach modułowych jeździ dużo taboru który nie toleruje takich rozjazdów, a szkoda by było aby taka ładna stacja nie uczestniczyła w spotkaniach..
Prorocze słowa, niestety okazało się, że zastosowane rozjazdy krzyżowe nie tylko brzydko wyglądają - pociąg z długimi wagonami strasznie się "łamie":
GluszycaDSCF1364.jpg

ale co gorsza wiele lokomotyw "utyka" na tych rozjazdach - nie wiem czy robi zwarcia czy traci zasilanie, a co gorsza się wykoleja:
GluszycaDSCF1361.jpg

Jeśli normy zakładają jakiś minimalny promień łuku, to nie po to aby robić na złość tylko są ku temu powody,
nie tylko problemy z jazdą i nie tylko lokomotyw - wykolejają się też wagony ze skróconymi sztywnymi sprzęgami - ale wręcz uszkadzanie waloryzowanych lokomotyw.
Na spotkaniu w Wołowie koledzy z KSK wspominali, ze przymierzają się do wymiany rozjazdów krzyżowych, ale teraz jak jest zaszutrowane to nie jest to trywialne (aczkolwiek można próbować zawikolowany szuter odmakać aby go usunąć).
Jeśli by była robiona jakaś modernizacja, to przydało by się poprawić końcówkę lewej głowicy, bo moim zdaniem tam jakoś coś dziwnie wygląda cała geometria.
Bardzo by w tym miejscu, zamiast pary RK-RZ, pasował zwykły RZ oraz para łukowych rozjazdów o dużych promieniach:
GluszycaDSCF1312edit.JPG

Można by wtedy nawet dorobić pomarańczowy pasek do semafora wjazdowego...

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
774 8 0
Minęło 14 miesięcy od ostatniego wpisu tutaj. Nie myślcie że odpuściliśmy :)
Niech te kilka zdjęć będzie dowodem na to, że ekipa KSK Wrocław jest mocno zdeterminowana i ostro pracuje. Zapraszamy na FREMO w Wołowie, a następnie HOBBY w Poznaniu. Będziecie mogli sami ocenić.
DSC_2693.JPG DSC_2699.JPG DSC_2710.JPG DSC_2719.JPG DSC_2720.JPG DSC_2721.JPG DSC_2722.JPG DSC_2718.JPG DSC_2742.JPG
Pozdrawiamy z Wrocławia!