• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp - konwersja na ep. IVa

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Ja zaś dziś rozmontowałem wagon, tak, że zostało samo podwozie i o dziwo, po wstępnym obciążeniu wiertłem fi15mm na każde podwozie wagon toczył się bardzo dobrze na tych plastikowych kołach.
Może koledzy podpowiecie, jakie zestawy kołowe dobrać, ew. gdzie kupić by pasowały.
Co do stopni, to z tego co pamiętam, są one ażurowe, ale Aber nie produkuje takiej drobnej siateczki. Może by ktoś wytrawił, pytanie tylko- ilu by było chętnych :?:

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Bipa1966 napisał(a):
Fajnie...dzieki za podpowiedz :D a czy po naprawie [glownej?] i przemalowaniu pasy te byly nanoszone ponownie ??
Do epoki IVc pasy były. Od ep. V zmienił się schemat malowania i pasów już nie było. Pierwsze naprawy były w 1986 roku bodajże, jak się mylę to niech ktoś zweryfikuje moje dane.
Bipa1966 napisał(a):
Chodzi mi takze o porecze wejsciowe zewnetrzne ....czy we wczesniejszych odmianach wagonow byly montowane?? Z zalaczonych powyzej zdjec wynika ze tak...ale mysle iz montowane byly juz u nas .
Jak wyglada ta sprawa :)
Pierwsze Bipy, które przyjeżdżały do Polski z Goerlitz (czy jak to tam się pisze), już były pomalowane i oznaczone na PKP, jak i miały zamontowane fabrycznie wspominane poręcze.

Z ciekawostek dopowiem, że pierwsze zestawy piętrusów miały radio i układ nagłośnienia ;)

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
OK...raz jeszcze dzieki :D Czyli...w moim modelu...chcac nie chcac bede musial te pasy pomalowac :D a co do tego naglosniena...w tamtych czasach...propaganda sukcesu musiala byc wszedzie ! I dlatego Niemcy...zainstalowali w tych wagonach radiowezel...z tad 3 okna i tylu. Kibelek...wlasnie radiowezel i przedzial sluzbowy :D Kto wie....moze i sluszna decyzja...przynajmniej sie klasie robotniczej nie nudzilo jadac porannym pociagiem do pracy hehe :D

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
W sprawie kół, to dzięki za namiary, jeszcze nie pytałem, więc na razie nie wiem nic w tym temacie.
Dręczy mnie jednak inne zagadnienie i nie wiem, czy jest to tylko wina tych plastikowych zestawów, czy kiepskich, ''nieosiowych'' osadzeń w wózkach. Bez pudła tego tak nie widać, ale wagon w czasie jazdy wibruje na boki. :|

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.750 15 0
Powinny pasować koła od Roco ;)
Do swojego piętrusa włożyłem kółka RP-25 od Luck'a, takie z ośką 24,75 mm, o których pisze na jego stronie, że są właśnie do Roco :D

Jakby co, to zostało mi co nieco tego NEMowskiego badziewia ;)

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przyjmijcie za stałe że harmonijki, stopnie, oznaczenie klasy i pasy ozdobne zostały tak wykonane na modelu fabrycznym bo było wygodniej producentowi. Nijak mają się do rzeczywitości.

Harmonijki brezentowe - są trochę w modelu podobne bo jakieś muszą być.
Stopnie winny być ażurowe znaczy z otworami przelotowymi. Jak uporam się z awarią komp to poszukam lepsze zdjęcie.
Poręcze były fabrycznie na całym wagonie a później zostawiono jedynie te do przedziału bagażowego.
Oznaczenie 2 klasy było na początku przestrzenne a później malowane.
Napis POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE był malowany a opóźniej zastąpiony wypukłymi (?) literami PKP by następnie znowu być malowany.
Piktogramy "zakaz palenia" stosowane w ostatnim czasie to naklejki nie żółknące z biegiem czasu.
Pasy bez rozstrzygania nawet czy fabrycznie były malowane czy aluminiowe mogły nieznacznie odstawać. Ich układ widać doskonale nawet po zamalowaniu na przykładzie słynnego już wagonu muzealnego i modelu ze stacji OPOLE. Górny pas składał się z mniejszego i większego. Szacunek dla tego kto zeszlifuje oryginalny pas tylko po to zeby namalować dwa mniejsze! A w epoce IVa były pasy jak już napisano wcześniej.

Zwracam tez uwagę, że w każdym wagonie ostatnie okno po prawej nie jest dzielone. W każdej konwersji na inna epokę niż fabryczny model trzeba wymienić fotele i wywietrzniki aby było zgodnie z rzeczywistością. Roboty więc jest mnóstwo!

Załączniki

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
706 7 1
Witam, małe pytanko.
Przeszukałem trochę sieci ale nie znalazłem żadnego wyraźnego zdjęcia na którym byłoby widać wywietrznik na dachu (w załączonej fotce zaznaczony na żółto). Wszystkie Bipy jakie znalazłem mieły już proste dachy po modernizacji, a te które znalazłem ze ściętym były w takich ujęciach że nie widać tego miejsca na dachu. Wie ktoś może czy jest on w dobrym miejscu i czy w ogóle powinien tam być?

Załączniki

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dokładnie :D Nad każdym oknem a nie między.Ryfle były bo łatwiej było malować paski.
W oryginale nie było na żadnej jakiś wystających elementów typu listwy!Jak z 10 razy malowali to robiły wrażenie wystających.Niżej jest nawet fotka od Rocetmana.
Zwróć uwagę na poręcze ;)

darekrydzy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Demontaż okien z wagonów

Witam.
Mam na imię Darek, lat 38. Jestem nowy na forum.
Chciałbym przerobić Bipę na PKP. Pudło jest już po kąpieli w DOT-3.
W związku z tym mam pytanie :
w jaki sposób można zdemontować okna aby ich nie uszkodzić?
Z góry dziękuję za pomoc.

darekrydzy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Demontaż okien z wagonów

Jak już pisałem jestem tu nowy, uczę się dopiero technik modelarskich.
Jedną budę już wykąpałem, pozostałe czekają przed "wanną".

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0

Fakt....dobre pytanie !! W jakim sa teraz stanie ??? Mam podobna sprawe...potrzebuje komplet oszklenia do moich wagonow....sa zbyt porysowane aby starac sie je odzyskac ! Ale jezeli bedzie wieksze zainteresowanie tym tematem to jest szansa na zakup zupelnie nowiusienkich szybek ! :D

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0

Jak chcesz...to moja propozycja.. :D przylacz sie do watku zalozonego przez Zbyszka na temat przerobki Bipy....bedzie nas 3 :D A moderatora popros o usuniecie Twojego watku. Tam dowiesz sie wiecej interesujacych rzeczy !! :D
viewtopic.php?f=2&t=5962

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0

Przypadkiem szyby nie zmatowiały :?:
Co do demontażu - podważasz delikatnie ale stanowczo jakimś nożykiem w tych miejscach gdzie widać kropelki kleju i powinnieneś usłyszeć kliknięcie przerwanego łączenia szyby z budą... i tak dalej ...

Załączniki

darekrydzy

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Pragnę podziękować koledze Uriel za informację dotyczące demontażu okien.
Po kąpieli w DOT 3, demontażu i umyciu w wodzie – nie widzę śladów zmatowienia.
Co do porysowanych okienek – swego czasu miałem w autku porysowane szkła reflektorów (też z tworzywa), wziąłem do ręki papier ścierny do szlifowania na mokro (od 800 do 2000 ) i szlifowałem. Po zeszlifowaniu rysek potraktowałem „szkło” polerką z udziałem pasty „Tempo” (do zakupu w sklepach motoryzacyjnych). Kilka miesięcy byłem zadowolony z uzyskanego efektu. Metody tej nie stosowałem w skali h0.